fbpx

Всички, които са родени между 1945 и 1992 година – Прочетете това!

Най-важното е да кажем, че ние сме родени нормално и сме живи и здрави, въпреки че нашите майки са пили аспирин, когато са имали главоболие, яли са консервирана храна и са работели до последно.

Не са били тествани за различни болести и не са имали възможността да видят бебчето си до деня на неговото раждане.

Ние, децата на миналия век, се возехме в колите без колани, карахме колела, кънки и лагерни колички без каски, играехме в калта и пиехме вода от маркуча за напояване. Пиехме вода от една и съща бутилка и всички си бяхме добре. А помните ли колко беше забавно да помагаме на нашите майки и баби да изперат килимите на улицата с ледено студена вода само и само за да можем да се намокрим до ушите в слънчевите летни дни, пише themainline.bg.

Ядяхме бял хляб с масло или мас, пиехме газирани напитки и винаги намирахме начин да се сдобием със сладолед, но не сме били с наднормено тегло, защото постоянно играехме навън.

Не ни даваха хапчета за хипер активност в училище, нямаше психолози и педагози, които да ни наблюдават и да оценяват нашето развитие, а всички завършвахме училище успешно. Имахме истински приятели, а не такива, които добавяхме в социалните мрежи и после никога не виждахме.

А вие принадлежите ли към това поколение? Честито! Вие сте имали едно прекрасно детство!

Да, наистина така си беше!

И като изреждате всички тези неща значи ли ,че нашето детство беше супер щастливо. Не, не беше. Спомням си как в моето село нямаше хляб. Докарваха го с камион и в каросерията беше нахвърлян насипно без всякаква подплата/брезент,някакво платно / сякаш беше за животни. Този хляб беше толкова твърд ,че с него можеше да се убие при удар човек. Беше толкова твърд ,че не можеше да се яде. Възниква въпроса,как в село дето се произвежда пшеница да няма хляб. Отвратителна политика на БКП. Те пък кога ли са защитавали българското.
Пак за безгрижното детство. Кога ли сме яли сладолед. На 1 май . Тогава имаше една фунийка за 5 стотинки. A лимонада и боза пак на същата дата като комунистите позволяваха това да го има и на 9-ти септември. Нали тогава преврата им успя.
Много мога да ви пиша,но знаете ли ,че няма смисъл. Пишещия тези редове иска да каже ,че по-добро от социализма няма. Нека да си мисли. Има право на такова мислине. Никой не му го забранява,но пишещият трябва да знае,че на тези които не споделяха това ,нямаха право да мислят така. Такива бяха пращани в Белене и къде ли не.
Все пак добре,че не ни промиха мозъците до край. Останаха спомени,част от които споделих.
Винаги си задавам въпроса как баща ми и майка ми с 25 декара земя по наследство се справяха и живеехме добре ,а след като насилствено им отнеха земята за нашето семейство настъпиха лоши дни. Глад,немотия и гнет от комунистите.
Никога не искам повече това да се връща. Още страдаме от този строй.

първо си сложи снимка ,второ сега дали е по добре че има сладолед ,ама не можеш да си го купиш……………………

В годините след войната може и да е било така, но за по-после статията отговаря на истината.

Цецко, моето село е мъничко а още 1960-62 год.имаше ток,вода, училище, читалище, фурна, магазин, кръчма Малко по- късно и сладкарница в една от стаите на читалището Имаше много видове сладки – и сладолед също Не знам каква е целта ви да говорите небивалици на аз на моите внуци разказвам всичко – и само истината –

Не знам в кое село си бил, но в селата на родителите ми си имаше фурни и хляба беше повече от превъзходен, и наистина детството ни беше много по-хубаво от сегашно време.

Я да вземеш и се скриеш в описаното от теб село!!!
Марш, нещастни писачо!!!
Марш да си доизживееш дните, които не си заслужил с глупашкото си присъствие в България!!!

Така е…Роден см 1950, карахме лагерни колички, после колелета, излизах сутринта, прибирах се вечерта, игра, игра и игра, няаше телефони, никой не ме контролираше…

Е, сега текат реки от мед и масло,тъпанар, баба ми, с мизерната пенсия от 90 лв. изгледа внуци, имаше всичко..Нещастник, не виждаш ли, че сме на последно място по всичко,бе дебил!?

Чета и се чудя-кога се пръкнаха такива злобари – деца на прехваления социализъм? Дали когато ни лъжеха,че всички сме братя и сме равни,когато насила ни обработваха съзнанието с фалшивите комунистически постулати,създадени от сифилистични мозъци или после,когато „онзи рай“ изчезна? А може би винаги ги е имало,нали именно такива пишеха доноси срещу всеки,който ги превъзхожда? Хора,които са готови да забравят удобно истинската реалност, да заблудят младите,да покварят съзнанието на деца и внуци с идеологеми , така както на тях им затлачваха мозъците. Разбира се,че по селата беше трагедия-бях нередовна учителка в Тополовградско,трудоденят се заплащаше по 30 стотинки,чакахме хляба от Тополовград, бяха им избили козите по някакво постановление, ние – учителите – получавахме заплата 56 лв. Истински рай! Но бяхме млади и това ни караше да имаме надежда и да се радваме на живота.Това е причината за умилението- жалбата по изминалата младост!

Да такъв беше живота в онова оплювано и отричано време! И тези които не го признават нека обяснят как имат средно; а някои и висше образование ; жилища; коли повечето и вила !? Как са изучили децата си? Как се още живи след като до 1989год в НРБ е било мракобесие; глад; болести и всякакъв ужас който може да роди човешката фантазия? Всяко време си има и предимства и недостатъци; но в ония години нямаше хора които се борят с кучетата за къшей мухлясал хляб покрай кофите за смет и да носехме конфекция или си шиехме дрехи по поръчка ; но бяха нови ; а не от „рови-рови“; а това с което се хранехме беше чисто- екологично; без трансмазнини ; подобрители ;оцветители и други! Сега ни хранят с ГМО боклуците на света;но някои от коментиращите тук явно са много щастливи от факта че те ще имат великата чест да закрият България! Ако Капитан Петко Войвода беше жив отново щеше да развее онова черно знаме на което пишеше -Те погребаха България!!! Една държава с 14000 годишна/ и по-вече/ история за 30 години демонокрадация ; предателства и ибрикчийство беше превърната в подмандатна / на САЩ и ЕС/ територия!!!

Не коментирате нищо за здравното обслужване. Беше- разболяваш се – и просто отиваш на такъв доктор, какъвто ти е необходим, а не при личния доктор, който ти дава талон за гинеколог , очен доктор и или някакъв друг специалист. И като тръгнеш по веригата – навсякъде плащаш потребителска такса. Преди – боли те ухо и отиваш направо при УНГ. Сега е много демократично – имаш възможност за избор. Счупваш си нещо – ръка, крак, таз…имаш необходимост от планки или пирони) И тогава имаш право на демократичен избор- или да се заробиш в някакви заеми-(примерно от 800 до 3 500) а ако нямаш от къде и как просто няма кой да те погледне и си оставаш сакат, ако евентуално оцелееш. А ако случайно се събудиш и ти е подут и червен глезена (или ръката), а те и боли и не знаеш ухапало ли те е нещо, алергия ли е или кой знае какво, ами като нямаш талон-направление и не е спешно – плащаш 40лв. Това никога не е спешно!!!! – и няма как да оспориш. Нали кракът ти на мястото, какво толкова??

Абе Цецко, ти тъп ли си или ненормален, какви ги говориш, ти си абсолютно недодялан.

Не е така,ама щом казваш ,че ви е било много лошо.Може да е било така.Аз съм роден на село,в Пирин.Автобус дойде 65 г.Ама съм ял най-хубавия хляб,правеха го в селската фурна.Ял съм най-хубавата храна-МАЙКА ми, лека и пръст я приготвяше,Играл съм до насита.Имаше с кого,бяхме много.Учил съм в УЧИЛИЩЕ с УЧИТЕЛИ.Не бяхме малтретирани,учиха ни на труд и ред в къщи“.Боже,Боже слез от небето и си събери версиите “

Уважаеми Цецко . Би ли споделил коя година е това и кое е селото , в което през тази година не е имало фурна . Трябва да призная , че не съм виждал село без фурна , макар че понастоящем за запуснати и полуразрушени . Та ще ти бъда благодарен за името на селото .

15 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!