fbpx

Водещият Светослав Иванов с разтърсващ коментар в ефира на БТВ: Саморазправата с медиите в България е жестока! ЕС е време да се намеси, утре ще е късно

Коментар на водещия на предаването „120 минути“ по бТВ Светослав Иванов

Софийската среща на върха, която се проведе през седмицата у нас, може да бъде разглеждана като успех за всички. България успя да покаже, че е способна да вкара Западните Балкани в дневния ред на Брюксел, Брюксел показа, че му пука за държави, от които никога не се е интересувал особено, а политическите лидери на нашите съседи, демонстрираха пред своите избиратели, че смело вървят по пътя на модерните държави на Запад, в опит да се откъснат от руските влияния, китайските апетити и турските амбиции, коментира водещия на предаването „120 минути“ по бТВ Светослав Иванов, цитиран от offnews.bg.

Най-голяма е ползата за България. Ще граничи с по-силни икономики с по-големи нужди. Ще се строят пътища, ще се търсят стоки, услуги, ще нарастват доходите. Описана по този начин, перспективата изглежда чудесна.

Но… Никой не може да каже колко ще е дълъг пътят, който ще трябва да извървят балканските страни към промяната, която ги очаква.

Няколко дни преди срещата в София например, в Подгорица имаше нападение срещу журналистката Оливера Лакич, често разкриваща корупцията сред управляващия елит на Черна Гора, където голяма част от медиите са проправителствени. И освен всичко друго атакуват всеки дръзнал да критикува властта като „изменник” и „предател”.

Като цяло, от няколко години целият регион е залят от нова агресивна стратегия за саморазправа с медиите, която включва най-различни инструменти. От толериране на политически таблоиди, които редуват четкане на имиджа на властта с криминални и жълти новини, до държавно дотиране на послушните и натиск върху все още свободните.

Освен в България, виждаме подобни проблеми в Унгария, Полша, Словакия, Малта. В Македония всеки, който има положително отношение към Европейския съюз печели етикета „соросоид”. Сходна е картината и в Сърбия.

И ако ЕС продължава да се прави, че проблем няма, скоро в неговия център, а и периферия ще се пръкнат разединени, зомбирани и разкъсани общества, които не само няма да се интересуват от европейски идеи и ценности, но и ще следват пряко модели на поведение, които са изгодни за хора, доста далеч от Европа.

Брюксел трябва да помисли върху този проблем днес и чак след това да планира своето „утре”.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
“Ергенът” разсипа здравето на Васка, получила паник атаки и припаднала

кадри bTV, YouTube/Надкаст Истински кошмар е изживяла любимата ергенка на мъжете Васка. Тоталното игнориране от страна на продукцията я докарало истински срив, разкри тя в подкаста “Надкаст”. Месеци след снимките на “Ергенън”, тя буквално припаднала от това, което видяла да се излъчва по bTV. “В началото бях много разочарована. Отрази …

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

error: Content is protected !!