fbpx

Водата в няколко харманлийски села е опасна за пиене

реклама

Водата в няколко харманлийски села е негодна и опасна за пиене заради завишени стойности на флуориди, сочи информация, изпратена от Регионална здравна инспекция (РЗИ) до Община Харманли, пише zaistinata.com.

Според данните на РЗИ, са засегнати селата Българин, Шишманово, Рогозиново, Доситеево, Овчарово, Коларово и Богомил. Всички те получават вода от помпената станция „Българин“. Здравната инспекция дава предписание на „ВиК“ ЕООД – гр. Хасково за ограничаване ползването на питейна вода, която идва от помпена станция „Българин“. В предписанието се казва, че във връзка с внезапно завишени стойности по химичен показател „Флуориди“ тя не може да се използва за пиене и за приготвяне на храна, но за хигиенни нужди – може.

реклама

На селата, чиято вода е негодна за пиене от ВиК – Хасково имат ангажимент да организират осигуряването и доставянето на чиста питейна вода. Очаква се утре там да бъдат разположени три водоноски.

Помпена станция „Българин“ се намира на брега на река Марица и черпи вода от там. Как това опасно съединение се е появило в реката, към момента никой не обяснява. По поречието на реката има други помпени станции, но до този момент от РЗИ не са съобщавали за проблем с качеството на водата, която идва от там.

За истината отправи въпроси към РЗИ за това има ли отклонения при показателите на водата и в други помпени станции, които са разположени по река Марица, но до момента нямаме отговор.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Как да се справим с ВиК проблемите у дома?

реклама Всяко домакинство се е сблъсквало с проблеми, с водопровода и канализацията. Едни се оплакват от течащи тръби, други пък се жалват от запушени канали, а трети просто не могат да монтират тоалетното казанче. Всички тези неща изискват намесата на специалист, с чиято помощ всичко да си дойде на място. …

Новини
НИМХ: Утре температурите ще стигнат до 15 градуса, от неделя идва застудяване

реклама Снимка pixabay Утре максималните температури на места ще стигнат до 15 градуса, съобщават от НИМХ. В Дунавската равнина и източните райони временно ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. В планинските райони ще бъде слънчево и сравнително топло. В равнинната част от страната след полунощ и сутринта ще …

Новини
Мис България 2020 Радинела Чаушева: Затворете телевизиите за 2 седмици и ще настъпи мир

реклама Снимка инстаграм „Вместо заведенията, ще настане голям мир и спокойствие, ако затворим телевизиите за 2 седмици“, обяви Радинела Чушева, пише HotArena. реклама Подобни възгласи се чуха още през пролетта, когато хората предозираха с твърде много негативни новини по медиите. реклама loading…