fbpx

Внимание! Не яжте такива картофи, в тях има отрови

Zdrave.to

Картофите са една от най-масовото консумирани храни по цял свят. Може да ги варите, печете, пържите или добавяте в различни ястия и пак ще са вкусни.

Но дори прабабите ни знаеха, че картофите, които вече са пуснали кълнове са вредни и е по-добре да не се ядат. Наистина ли обаче те са толкова опасни за здравето, или всичко това ли е фантастика? Нека погледнем на този въпрос от медицинска гледна точка.

Често се случва картофите пускат малки издънки след няколко дни на престой на топло. Възниква въпросът: може ли тогава да ги ядем?

Картоф с кълнове

Експертите казват, че всичко зависи от техния брой. Но във всеки случай, това означава, че в картофите са се образували такива вещества като соланин.

Соланинът е токсичен гликоалкалоид, който се произвежда в растенията от семейство Картофови. Включително и в картофите.

При обикновените картофи се съдържат не повече от 0,05% соланин. Но в зелените и покълнали вече този процент е много повече, като концентрацията му е в кората и кълновете.

Соланинът предизвиква възбуда и след това подтискане на нервната система, разграждане на еритроцитите. Той е токсичен за хората. Симптоми на отравяне със соланин са: гадене, повръщане, абдоминална болка, главоболие, диария, дезориентация, дилатация на зеницата и треска.

В тежки случаи отравянето води до делириум, кома и конвулсии. Но за да стигнете до това, трябва да ядете няколко килограма топлинно необработени, нечисти и неузрели картофи. В действителност е почти невъзможно.

Как да се избегне отравяне

Сбръчканите картофи, които са гъсто надупчени с кълнове, трябва да бъдат напълно изхвърлени. Соланинът в проникнал навътре в такъв картоф. Дори да отрежете дебел слой от кората, във вече обелените картофи ще остане достатъчно количество отровна субстанция, за да се увреди здравето.

Картофи с гладка кожа, на която няма кълнове или те са малко, след почистване и топлинна обработка няма да са отровни. Нормата е 3-5 кълнове на малък картоф, 4-8 на голям.

Мнозина не бързат да хвърлят „отровните“ картофи . Първо, те не знаят за опасността. И второ, те съжаляват за парите, дадени за тях. В този случай трябва да разберете, че здравето е по-скъпо .

Има кулинари, които обичат да използват освен зелени и покълнали картофи, също зелени домати. Важно е да знаете, че те също съдържат голямо количество соланин. След като доматите започват да придобиват цвят, нивата на соланин намаляват и плодове са годни за консумация от човека./Zdrave.to.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пълен обрат с Вики след „Ергенът”: Прави много пари от прякора Цър-пър

кадри bTV, Инстаграм/Виктория Асенова Ако Алек ми беше дал роза в последния епизод, щях да му я откажа, това заяви Виктория Асенова, която напусна „Ергенът” след като се превърна в най-обсъжданата участничка този сезон. Тя направи това изказване в подкаста „Надкаст”, където стана ясно, че вече е започнала да капитализира …

Блиц Новини
Илия Луков разтърси ефира на БНТ с баладата за Гунди и Котков

кадри БНТ Народният певец Илия Луков разтърси с емоция студиото на БНТ в предаването на Георги Любенов. Той дойде за интервю, което много бързо се превърна в мини концерт. Луков изпя три песни, като първата беше легендарната балада за Аспарухов и Котков. Певецът не спести нищо от емоцията, която му …

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

error: Content is protected !!