Внимание! Не яжте такива картофи, в тях има отрови

реклама

Zdrave.to

Картофите са една от най-масовото консумирани храни по цял свят. Може да ги варите, печете, пържите или добавяте в различни ястия и пак ще са вкусни.

Но дори прабабите ни знаеха, че картофите, които вече са пуснали кълнове са вредни и е по-добре да не се ядат. Наистина ли обаче те са толкова опасни за здравето, или всичко това ли е фантастика? Нека погледнем на този въпрос от медицинска гледна точка.

Често се случва картофите пускат малки издънки след няколко дни на престой на топло. Възниква въпросът: може ли тогава да ги ядем?

Картоф с кълнове

Експертите казват, че всичко зависи от техния брой. Но във всеки случай, това означава, че в картофите са се образували такива вещества като соланин.

Соланинът е токсичен гликоалкалоид, който се произвежда в растенията от семейство Картофови. Включително и в картофите.

При обикновените картофи се съдържат не повече от 0,05% соланин. Но в зелените и покълнали вече този процент е много повече, като концентрацията му е в кората и кълновете.

Соланинът предизвиква възбуда и след това подтискане на нервната система, разграждане на еритроцитите. Той е токсичен за хората. Симптоми на отравяне със соланин са: гадене, повръщане, абдоминална болка, главоболие, диария, дезориентация, дилатация на зеницата и треска.

В тежки случаи отравянето води до делириум, кома и конвулсии. Но за да стигнете до това, трябва да ядете няколко килограма топлинно необработени, нечисти и неузрели картофи. В действителност е почти невъзможно.

Как да се избегне отравяне

Сбръчканите картофи, които са гъсто надупчени с кълнове, трябва да бъдат напълно изхвърлени. Соланинът в проникнал навътре в такъв картоф. Дори да отрежете дебел слой от кората, във вече обелените картофи ще остане достатъчно количество отровна субстанция, за да се увреди здравето.

Картофи с гладка кожа, на която няма кълнове или те са малко, след почистване и топлинна обработка няма да са отровни. Нормата е 3-5 кълнове на малък картоф, 4-8 на голям.

Мнозина не бързат да хвърлят „отровните“ картофи . Първо, те не знаят за опасността. И второ, те съжаляват за парите, дадени за тях. В този случай трябва да разберете, че здравето е по-скъпо .

Има кулинари, които обичат да използват освен зелени и покълнали картофи, също зелени домати. Важно е да знаете, че те също съдържат голямо количество соланин. След като доматите започват да придобиват цвят, нивата на соланин намаляват и плодове са годни за консумация от човека./Zdrave.to.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Кунчев предлага удължаване на епидемичната обстановка с още 2 месеца

реклама Снимка ФБ Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще предложи удължаване на извънредната обстановка до края на месец ноември. По думите му не се налага въвеждане на нови по-строги мерки. „Това, което очакваме, никак не е оптимистично, по три причини – стартът на училищата, започващата вълна в Южна …

Новини
Проф. Рачев прогнозира температурни летни рекорди в края на септември

реклама Кадър Нова ТВ По всички показатели целият септември е с типично лятно време. И днес в столицата беше много топло. Това каза пред Novini.bg климатологът проф. Георги Рачев. „По отношение на климатологията септември си е есенен месец – слънцето изгрява по-късно, залязва по-рано и само до няколко дни ще …

Новини
1
Асансьор падна в Изчислителния център в Благоевград

реклама Снимка pixabay Ужасяващ инцидент е станал преди малко в Благоевград. Трима души са пострадали при пропадане на асансьор в сградата на Изчислителния център в Благоевград, съобщиха от Областната дирекция на МВР, цитирани от novini.bg. Сигналът е подаден на тел. 112 около 11 часа. В частна болница е транспортирана млада …