fbpx

Внимание! Не яжте такива картофи, в тях има отрови

реклама

Zdrave.to

Картофите са една от най-масовото консумирани храни по цял свят. Може да ги варите, печете, пържите или добавяте в различни ястия и пак ще са вкусни.

Но дори прабабите ни знаеха, че картофите, които вече са пуснали кълнове са вредни и е по-добре да не се ядат. Наистина ли обаче те са толкова опасни за здравето, или всичко това ли е фантастика? Нека погледнем на този въпрос от медицинска гледна точка.

Често се случва картофите пускат малки издънки след няколко дни на престой на топло. Възниква въпросът: може ли тогава да ги ядем?

Картоф с кълнове

Експертите казват, че всичко зависи от техния брой. Но във всеки случай, това означава, че в картофите са се образували такива вещества като соланин.

Соланинът е токсичен гликоалкалоид, който се произвежда в растенията от семейство Картофови. Включително и в картофите.

При обикновените картофи се съдържат не повече от 0,05% соланин. Но в зелените и покълнали вече този процент е много повече, като концентрацията му е в кората и кълновете.

Соланинът предизвиква възбуда и след това подтискане на нервната система, разграждане на еритроцитите. Той е токсичен за хората. Симптоми на отравяне със соланин са: гадене, повръщане, абдоминална болка, главоболие, диария, дезориентация, дилатация на зеницата и треска.

В тежки случаи отравянето води до делириум, кома и конвулсии. Но за да стигнете до това, трябва да ядете няколко килограма топлинно необработени, нечисти и неузрели картофи. В действителност е почти невъзможно.

Как да се избегне отравяне

Сбръчканите картофи, които са гъсто надупчени с кълнове, трябва да бъдат напълно изхвърлени. Соланинът в проникнал навътре в такъв картоф. Дори да отрежете дебел слой от кората, във вече обелените картофи ще остане достатъчно количество отровна субстанция, за да се увреди здравето.

Картофи с гладка кожа, на която няма кълнове или те са малко, след почистване и топлинна обработка няма да са отровни. Нормата е 3-5 кълнове на малък картоф, 4-8 на голям.

Мнозина не бързат да хвърлят „отровните“ картофи . Първо, те не знаят за опасността. И второ, те съжаляват за парите, дадени за тях. В този случай трябва да разберете, че здравето е по-скъпо .

Има кулинари, които обичат да използват освен зелени и покълнали картофи, също зелени домати. Важно е да знаете, че те също съдържат голямо количество соланин. След като доматите започват да придобиват цвят, нивата на соланин намаляват и плодове са годни за консумация от човека./Zdrave.to.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Министър Ангелов: В европейските страни все по-често се говори за т.н. „български модел“ за справяне с пандемията

реклама Кадър видео Нова ТВ Той призна, че липсата на ваксини в момента е проблем за целия свят, но заяви, че българската държава няма да позволи която и да е фирма производител, колкото и мощна да е тя, дори за секунда да си помисли, че може да пренебрегва българските граждани. …

Новини
След земетресенията в Гърция 900 къщи ще бъдат съборени

реклама Снимка pixabay Земетресенията в сряда и четвъртък с магнитуд 6,3 и 5,9 са повредили стотици сгради в селата Лариса, Еласона, Тирнавос и Фаркадона. Ранени са 11 души.Те оставиха необитаеми около 900 къщи, съобщиха гръцките медии, цитирани от БНТ. Вторичните трусове продължават да предизвикват страха на останалите без дом хора. …

Новини
1
Няма окончателно решение за спиране на плановите операции в страната

реклама Снимка pixabay По думите на Жени Начева, за да може една ваксина да се използва у нас, тя трябва да е одобрена от Европейската агенция по лекарствата. Доставката на ваксините е планирана така, че да бъде осигурена втората доза на всички. Това заяви пред БНР заместник-министърът на здравеопазването Жени …