fbpx

Внимание! Не яжте такива картофи, в тях има отрови

Zdrave.to

външна реклама

Картофите са една от най-масовото консумирани храни по цял свят. Може да ги варите, печете, пържите или добавяте в различни ястия и пак ще са вкусни.

Но дори прабабите ни знаеха, че картофите, които вече са пуснали кълнове са вредни и е по-добре да не се ядат. Наистина ли обаче те са толкова опасни за здравето, или всичко това ли е фантастика? Нека погледнем на този въпрос от медицинска гледна точка.

външна реклама

Често се случва картофите пускат малки издънки след няколко дни на престой на топло. Възниква въпросът: може ли тогава да ги ядем?

Картоф с кълнове

Експертите казват, че всичко зависи от техния брой. Но във всеки случай, това означава, че в картофите са се образували такива вещества като соланин.

Соланинът е токсичен гликоалкалоид, който се произвежда в растенията от семейство Картофови. Включително и в картофите.

При обикновените картофи се съдържат не повече от 0,05% соланин. Но в зелените и покълнали вече този процент е много повече, като концентрацията му е в кората и кълновете.

Соланинът предизвиква възбуда и след това подтискане на нервната система, разграждане на еритроцитите. Той е токсичен за хората. Симптоми на отравяне със соланин са: гадене, повръщане, абдоминална болка, главоболие, диария, дезориентация, дилатация на зеницата и треска.

В тежки случаи отравянето води до делириум, кома и конвулсии. Но за да стигнете до това, трябва да ядете няколко килограма топлинно необработени, нечисти и неузрели картофи. В действителност е почти невъзможно.

Как да се избегне отравяне

Сбръчканите картофи, които са гъсто надупчени с кълнове, трябва да бъдат напълно изхвърлени. Соланинът в проникнал навътре в такъв картоф. Дори да отрежете дебел слой от кората, във вече обелените картофи ще остане достатъчно количество отровна субстанция, за да се увреди здравето.

Картофи с гладка кожа, на която няма кълнове или те са малко, след почистване и топлинна обработка няма да са отровни. Нормата е 3-5 кълнове на малък картоф, 4-8 на голям.

Мнозина не бързат да хвърлят „отровните“ картофи . Първо, те не знаят за опасността. И второ, те съжаляват за парите, дадени за тях. В този случай трябва да разберете, че здравето е по-скъпо .

Има кулинари, които обичат да използват освен зелени и покълнали картофи, също зелени домати. Важно е да знаете, че те също съдържат голямо количество соланин. След като доматите започват да придобиват цвят, нивата на соланин намаляват и плодове са годни за консумация от човека./Zdrave.to.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Следете всеки ден във Vihrogon.bg най-интересните и уникални истории от България и света.

Проверка на факти! Съобщете ни, ако видите неточна информация в текста, за да извъшим проверка – vihrogon2018@gmail.com

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Над 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Гаджето на Кари я пратило в „Сървайвър” неподготвена

кадър bTV външна реклама Най-ярката участничка в последния сезон на „Сървайвър” Карин Околие е можело изобщо да не участва в шоуто, ако не е мъжът до нея, с когото тя е вече две години. Това разказа Кари по bTV. „Той ме накара да вляза в „Сървайвър”, коментира лекоатлетката, която обаче …

hell's kitchen
Победителката в Hell’s Kitchen Валентина е зарината от предложения

Кадри видео Нова ТВ външна реклама Победителката в Hell’s Kitchen Валентина, гостува при Гала и сподели, че е изключително щастлива от победата си в най-гледаното кулинарно риалити. Тя разказа как е взела решение да се запише за участие. външна реклама „Записах се в кастинга спонтанно. Работих в много добър хотел, …

hell's kitchen
Натриха носа на Мартин от Hell’s Kitchen

Кадри видео Нова ТВ външна реклама Страхотно представяне направи в „Черешката на тортата“ моделът и кандидат-кмет от Момин проход Диана Габровска. Цялата вечеря бе издържана изцяло в български дух. Посрещна гостите с българско народно хоро и пита с мед и сол. Диана заложи на традиционно българско меню, в което няма …

teknoloji haberlerihaberler

error: Content is protected !!