fbpx

Внимавайте! Най-опасна за здравето е първата топлинна вълна

Снимка „Флагман“
28 градуса – критичната линия, над която не бива да се качва живакът на термометрите в офиса през лятото, напомнят от Регионалната здравна инспекция в Бургас. Фагман.БГ припомня, че мерките, които шефовете трябва да вземат в жегите, са заложени в Наредба № РД-07-3 от 18.07.2014 г. за минималните изисквания за микроклимата на работните места. Според нормативните изисквания и лекарските препоръки, при работа на открито при високи температури, трябва да се мине на облекчен режим на работа, обясняват специалисти. Във връзка с настъпващите летни жеги и превенцията свързана с тях Флагман.БГ потърси за разговор д-р Вергиния Цанова, зам.-директор на РЗИ-Бургас.

-Д-р Цанова, нашите читатели питат кои групи хора са най-уязвими през горещите месеци?

– В жегите най-застрашените групи хора са над седемдесет и пет годишна възраст и децата, както и децата до 2-4 години, при които лесно настъпва дехидратация на организма.

външна реклама

Хората с хронични заболявания или остро възникнали в този период също са уязвими по време на горещините. Лесно податливи на топлите вълни през лятото са и тези със злокачествени заболявания, с диабет и с някои ендокринни болести.

Горещите вълни увеличават и броя на трудовите злополуки сред хората, които работят на открито. Това се отнася за строителните и селскостопанските работници. Работодателите са длъжни да съобразят работата им с температурните условия на външната среда.

Изследвания на учени в САЩ доказват, че физическият стрес за организма по време на жегите винаги е придружен с психически стрес и поведенчески разстройства, които често водят до различни реакции. Резултатите показват, че по време на горещините настъпва и бум на агресивните прояви в обществото.

– Г-жо Цанова, кои са първите симптоми на топлинния удар? Какви превантивни мерки трябва да се предприемат при високи температури, за да се избегнат нежелани инциденти? 

– Много опасни са първите горещини, а именно първата ударна вълна. Хората са неподготвени за нея и обикновено се касае за високи температури, които настъпват след определен период, в който времето е било прохладно. Тогава много лесно се стига до топлинен удар.

Симптомите на един топлинен удар са свързани с гадене, повръщане, световъртеж и слабост. Не е изключено и получаването на крампи по крайниците, сърцебиене, учестено дишане и пулс, спадане на кръвното налягане и ред други.

Съветвам хората да се обличат в светли дрехи, за да могат да отразяват слънчевата светлина. Задължително е паралелно с това да приемат много течности, като вода, плодови сокове и айрян. Разбира се трябва да се консумират в достатъчни количества, които да надхвърлят два литра в месеците от юни до август. Задължително е да се прекарва в прохладни помещения минимум два-три часа дневно.

Ако хората имат прояви на физически дискомфорт, могат да поставят краката си в хладка вода или да си направят хладък душ, или вана, а може и да обтрият тялото си със студени компреси.

Изключително опасни са тропическите нощи, при които температурата надхвърля 20 градуса след полунощ. Те също предизвикват дискомфорт и е желателно жилищата да са хладни, като прозорците, които се намират от слънчевата страна трябва да се затварят през деня, което е обратно на приетата практика, че трябва да се проветрява. Вентилаторите не вършат работа над 35 градусова температура.

Бъдете особено внимателни, когато пътувате!

Не оставяйте децата си в затворен автомобил, в който не работи климатик за продължително време. Смъртоносно е! Такъв тип затворено пространство се нагрява много бързо, температурата на въздуха се повишава и дехидратацията настъпва мигновено.

Важен симптом на топлинния удар е, че независимо, че човек може да повиши температурата си до 40 градуса, липсва изпотяване. В това е съществената разлика между слънчевия и топлинния удар.
Тежкото прегряване на организма води до сериозни и необратими нарушения в мозъчните функции и често до смъртен изход

– Каква е тенденцията, какви са мерките, които се предприемат в световен мащаб, имайки предвид глобалното затопляне, което неизменно води до повишаване на температурата в околната среда?

– В цял свят се предприемат мерки по отношение на градоустройствените планове и изготвянето на инфраструктурите, които в крайна сметка намаляват топлинното насищане и влиянието на горещите вълни върху самите сгради.

Прилагат се най-различни мерки по отношение на цветовете на билдингите, на ширината на улиците, защото е доказано, че тесните улички задържат по-малко горещия въздух. По тази причина средиземноморските острови (напр. о-в Санторини) с техните тесни улички и светли цветове влияят благоприятно върху градската среда и температурата на въздуха.

– По какъв начин РЗИ-Бургас ще информира гражданите и гостите на града за опасностите, които крият идните летни месеци?

– До средата на тази седмица ще разпратим предупредителен информационен бюлетин до градската управа и всички големи работодатели на тема „Слънцето – ползи и вреди”. През следващата седмица ще излезе от печат превантивен флаер. Наши сътрудници ще го разпространяват между  жители и гости града с информационна цел, за да се запознаят хората с рисковете, които крие горещото време и мерките, които те трябва да предприемат.

Искам да обърна внимание на гражданите, че най- топлата част от деня настъпва след 14.00 часа. Тогава е най-високата температура на въздуха в градски условия. Най-добре в тези часове хората, които имат възможност, да стоят на закрито.

Когато се почувстват зле, независимо в какво се изразява дискомфортът, трябва да потърсят личния си лекар. При по-тежки състояния да се обръщат и към центъра за Спешна медицинска помощ, защото много често правят колапси, губят съзнание, при което е най-добре да бъдат потърсени спешните екипи.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Проверка на факти! Съобщете ни, ако видите неточна информация в текста, за да извъшим проверка – vihrogon2018@gmail.com

Над 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Незабавни статии
Майка остави телефона си да си играе едногодишния й син и стана голяма беля

Кадри: NBC New York Родители разказаха как едногодишното им дете напазарувало от телефона и похарчило близо £1500 за мебели за семейния дом. Майката на момченцето Мадху Кумар от Ню Джърси, САЩ разказа как синът й е закупил мебели от Walmart и е разбрала, чак когато стоките пристигнали пред вратата, съобщава …

Незабавни статии
Ето как хората запълват сами дупките по улиците в Източна Украйна

Снимки Регионален Днепър Ако си мислите, че България е бедна страна трябва да отидете до повечето от бившите страни от СССР. В Украйна брутния вътрешен продукт на глава от населението е около 3 пъти по-нисък от този на българите, а това може да се види и от състоянието на улиците. …

Незабавни статии
Спасители изтърваха ранен човек, докато го спасяват

Кадри видео Киевската спасителна служба Акция за спасяване на ранен човек едва не завърши с фатален край. Спасителите от „Киевската спасителна служба“ изпуснаха ранен мъж, докато го сваляха от покрива на гаража. Пострадалият се опитал да настигне крадци, обрали дома му, наранил крака си при скачане върху гаража. външна реклама …