fbpx

Внимавайте! Най-опасна за здравето е първата топлинна вълна

Снимка „Флагман“
28 градуса – критичната линия, над която не бива да се качва живакът на термометрите в офиса през лятото, напомнят от Регионалната здравна инспекция в Бургас. Фагман.БГ припомня, че мерките, които шефовете трябва да вземат в жегите, са заложени в Наредба № РД-07-3 от 18.07.2014 г. за минималните изисквания за микроклимата на работните места. Според нормативните изисквания и лекарските препоръки, при работа на открито при високи температури, трябва да се мине на облекчен режим на работа, обясняват специалисти. Във връзка с настъпващите летни жеги и превенцията свързана с тях Флагман.БГ потърси за разговор д-р Вергиния Цанова, зам.-директор на РЗИ-Бургас.

-Д-р Цанова, нашите читатели питат кои групи хора са най-уязвими през горещите месеци?

– В жегите най-застрашените групи хора са над седемдесет и пет годишна възраст и децата, както и децата до 2-4 години, при които лесно настъпва дехидратация на организма.

Хората с хронични заболявания или остро възникнали в този период също са уязвими по време на горещините. Лесно податливи на топлите вълни през лятото са и тези със злокачествени заболявания, с диабет и с някои ендокринни болести.

Горещите вълни увеличават и броя на трудовите злополуки сред хората, които работят на открито. Това се отнася за строителните и селскостопанските работници. Работодателите са длъжни да съобразят работата им с температурните условия на външната среда.

Изследвания на учени в САЩ доказват, че физическият стрес за организма по време на жегите винаги е придружен с психически стрес и поведенчески разстройства, които често водят до различни реакции. Резултатите показват, че по време на горещините настъпва и бум на агресивните прояви в обществото.

– Г-жо Цанова, кои са първите симптоми на топлинния удар? Какви превантивни мерки трябва да се предприемат при високи температури, за да се избегнат нежелани инциденти? 

– Много опасни са първите горещини, а именно първата ударна вълна. Хората са неподготвени за нея и обикновено се касае за високи температури, които настъпват след определен период, в който времето е било прохладно. Тогава много лесно се стига до топлинен удар.

Симптомите на един топлинен удар са свързани с гадене, повръщане, световъртеж и слабост. Не е изключено и получаването на крампи по крайниците, сърцебиене, учестено дишане и пулс, спадане на кръвното налягане и ред други.

Съветвам хората да се обличат в светли дрехи, за да могат да отразяват слънчевата светлина. Задължително е паралелно с това да приемат много течности, като вода, плодови сокове и айрян. Разбира се трябва да се консумират в достатъчни количества, които да надхвърлят два литра в месеците от юни до август. Задължително е да се прекарва в прохладни помещения минимум два-три часа дневно.

Ако хората имат прояви на физически дискомфорт, могат да поставят краката си в хладка вода или да си направят хладък душ, или вана, а може и да обтрият тялото си със студени компреси.

Изключително опасни са тропическите нощи, при които температурата надхвърля 20 градуса след полунощ. Те също предизвикват дискомфорт и е желателно жилищата да са хладни, като прозорците, които се намират от слънчевата страна трябва да се затварят през деня, което е обратно на приетата практика, че трябва да се проветрява. Вентилаторите не вършат работа над 35 градусова температура.

Бъдете особено внимателни, когато пътувате!

Не оставяйте децата си в затворен автомобил, в който не работи климатик за продължително време. Смъртоносно е! Такъв тип затворено пространство се нагрява много бързо, температурата на въздуха се повишава и дехидратацията настъпва мигновено.

Важен симптом на топлинния удар е, че независимо, че човек може да повиши температурата си до 40 градуса, липсва изпотяване. В това е съществената разлика между слънчевия и топлинния удар.
Тежкото прегряване на организма води до сериозни и необратими нарушения в мозъчните функции и често до смъртен изход

– Каква е тенденцията, какви са мерките, които се предприемат в световен мащаб, имайки предвид глобалното затопляне, което неизменно води до повишаване на температурата в околната среда?

– В цял свят се предприемат мерки по отношение на градоустройствените планове и изготвянето на инфраструктурите, които в крайна сметка намаляват топлинното насищане и влиянието на горещите вълни върху самите сгради.

Прилагат се най-различни мерки по отношение на цветовете на билдингите, на ширината на улиците, защото е доказано, че тесните улички задържат по-малко горещия въздух. По тази причина средиземноморските острови (напр. о-в Санторини) с техните тесни улички и светли цветове влияят благоприятно върху градската среда и температурата на въздуха.

– По какъв начин РЗИ-Бургас ще информира гражданите и гостите на града за опасностите, които крият идните летни месеци?

– До средата на тази седмица ще разпратим предупредителен информационен бюлетин до градската управа и всички големи работодатели на тема „Слънцето – ползи и вреди”. През следващата седмица ще излезе от печат превантивен флаер. Наши сътрудници ще го разпространяват между  жители и гости града с информационна цел, за да се запознаят хората с рисковете, които крие горещото време и мерките, които те трябва да предприемат.

Искам да обърна внимание на гражданите, че най- топлата част от деня настъпва след 14.00 часа. Тогава е най-високата температура на въздуха в градски условия. Най-добре в тези часове хората, които имат възможност, да стоят на закрито.

Когато се почувстват зле, независимо в какво се изразява дискомфортът, трябва да потърсят личния си лекар. При по-тежки състояния да се обръщат и към центъра за Спешна медицинска помощ, защото много често правят колапси, губят съзнание, при което е най-добре да бъдат потърсени спешните екипи.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

USA news
Horoscope for April 25 Thursday: Do not enter the Internet zodiac

Libra should not go online today. Here is the horoscope of the „Llama“. Aries Not a bad day, largely conducive to the fulfillment of your wishes. Doubts are possible in the morning, but there will be no trace of them before lunch. This is a good time to systematically expand …

Блиц Новини
Наско от Б.Т.Р. разкри голяма драма с Ал Бано в „Капките”

кадри Нова телевизия Моментът, в който знаменития италиански певец Ал Бано излезе да пее със своето копие в „Като две капки вода”, ще се запомни като един от най-силните в този сезон на шоуто. В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия обаче Наско от Б.Т.Р. разкри, че дуетът между …

error: Content is protected !!