Вкара ли Сърбия войска в Косово, влиза в конфликт с НАТО

реклама

Снимка Уикипедия

Ако се опитате да влезете със своята армия и полиция в Косово, НАТО ще третира това като неприятелски акт“. Това предупреждение е получил сръбският президент Александър Вучич, пише сръбският вестник „Блиц“, цитиран от днес.бг.

Фактът, че великите сили не признават и нямат намерение да спазват Резолюция 1244 /за Косово/ на Съвета за сигурност на ООН, за нас означава само, че имаме много малки възможности да направим нещо, каза Вучич

Той посочи това в отговор на журналистически въпрос дали след зачестилите нападения срещу сърби в Косово и спекулациите на медиите в Прищина за разполагане на сръбски сили за сигурност по границата Белград може да „вкара“ в Косово хиляда души от своите сили за сигурност, както е предвидено в резолюция 1244.

„Това не е справедливо, но ние се борим в съответствие с много малките възможности и в рамките на много тясно пространство за маневри“, каза Вучич.

Във връзка с тази идея за връщане на хиляда сръбски войници в Косово сръбският президент е бил предупреден, че ако Сърбия се опита да направи подобно нещо, ще се стигне до конфликт с най-голямата военна сила в света.

„Ако се опитате  да влезете със своята армия и полиция в Косово, НАТО ще третира това като неприятелски акт“, цитира Вучич предупреждението, което е получил.

Той казва, че многократно е сравнявал ситуацията например с резолюцията за Йерусалим, където западните сили отхвърлиха натиска на Тръмп да прехвърлят посолствата си в този град, както това направи Белият дом. Те се оправдавали с факта, че подобна стъпка би противоречала на резолюцията за Йерусалим.

„Тогава им казах, че всички заедно се държат противоправно, нарушавайки Резолюция 1244, а те само вдигнаха рамене, погледнаха съветниците си и… нищо“, обясни Вучич.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Голямо отличие за Мутафчийски, стана Доктор хонорис кауза на Военноморското училище във Варна

реклама снимка: сп. „Контрафорс“ Началникът на Военномедицинската академия ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски бе удостоен с поредно научно звание – „Доктор хонорис кауза“ на Висшето военноморско училище, предаде topnovini.bg. Удостояването му е по решение на Академичния съвет на Морската академия за приноса му в развитието на образованието и медицината у нас, …

Новини
Бабикян от Отровното трио: И да направим партия, и да не направим, все ще ни ругаят

реклама кадър: YouTube/ Darik Plus Правили сме различни неща досега, за да изразим нашето недоволство от действията на правителството, обяви в ефира на „Дарик“ един от членовете на „Отровното трио“ Арман Бабикян и разказва как са се сдобили с прозвището „Отровното трио“ – много преди тазгодишните протести. Той обяви, че юли са решили …

Новини
КЗП: Не сушете маските в микровълновата и не ги правете от памперс

реклама Снимка: Pexels Съвети за изискванията към маските и методите за тяхното изпитване и ползване, представи Комисията за защита на потребителите на своя сайт. Те са изготвени на базата на стандартизационния документ за предпазни покрития за лице за  обща употреба за населението Споразумение CWA 17553:2020 „Маски за лице за населението. Ръководство за минимални …