fbpx

Вкара ли Сърбия войска в Косово, влиза в конфликт с НАТО

Снимка Уикипедия

Ако се опитате да влезете със своята армия и полиция в Косово, НАТО ще третира това като неприятелски акт“. Това предупреждение е получил сръбският президент Александър Вучич, пише сръбският вестник „Блиц“, цитиран от днес.бг.

Фактът, че великите сили не признават и нямат намерение да спазват Резолюция 1244 /за Косово/ на Съвета за сигурност на ООН, за нас означава само, че имаме много малки възможности да направим нещо, каза Вучич

Той посочи това в отговор на журналистически въпрос дали след зачестилите нападения срещу сърби в Косово и спекулациите на медиите в Прищина за разполагане на сръбски сили за сигурност по границата Белград може да „вкара“ в Косово хиляда души от своите сили за сигурност, както е предвидено в резолюция 1244.

„Това не е справедливо, но ние се борим в съответствие с много малките възможности и в рамките на много тясно пространство за маневри“, каза Вучич.

Във връзка с тази идея за връщане на хиляда сръбски войници в Косово сръбският президент е бил предупреден, че ако Сърбия се опита да направи подобно нещо, ще се стигне до конфликт с най-голямата военна сила в света.

„Ако се опитате  да влезете със своята армия и полиция в Косово, НАТО ще третира това като неприятелски акт“, цитира Вучич предупреждението, което е получил.

Той казва, че многократно е сравнявал ситуацията например с резолюцията за Йерусалим, където западните сили отхвърлиха натиска на Тръмп да прехвърлят посолствата си в този град, както това направи Белият дом. Те се оправдавали с факта, че подобна стъпка би противоречала на резолюцията за Йерусалим.

„Тогава им казах, че всички заедно се държат противоправно, нарушавайки Резолюция 1244, а те само вдигнаха рамене, погледнаха съветниците си и… нищо“, обясни Вучич.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

error: Content is protected !!