fbpx

Вижте как холандските мами възпитават децата си, неслучайно хлапета им са признати за най-щастливите в света

реклама

Децата и всичко, което е свързано с тях, са най-важните неща в живота на всеки човек. За съжаление, към отглеждането им у нас се отнасяме по-скоро като към някакъв дълг, който трябва да изпълним към обществото, отколкото като доброволно желание, пише jenata.blitz.bg.

Очевидно в различните страни и култури подходите са различни. И докато у нас раждането е задължение, в развитите държави стремежът към наследник е искрен. Но мотивът е само първата стъпка, защото детето трябва и да се отглежда и възпитава.

По данни на УНИЦЕФ, холандските деца официално са признати за най-щастливите в света. Това се дължи не само на липсата на домашни в началното училище и възможността хлапетата да си играят на воля, но и на здравата атмосфера в семейството, която задават и поддържат родителите и на първо място – майката.

Как можем да се поучим от тях?

Без жертви, без усложнения

Основната идея тук е много проста: децата не променят живота, те го допълват. Холандските мами не се отказват от личния си живот. Те продължават да работят, да се срещат с приятелки, намират време за интересите си. Те правят всичко възможно появата на детето да не превърне семейството в безкрайно страдащ и изтощен организъм.

Това е много трудно и сложно за разбиране, защото при нас е прието жената да жертва или кариерата в името на семейството, или семейството в името на кариерата.

Холандските майки се стараят да направят всичко, за да бъде животът им пълен и балансиран, без никакви жертвоприношения.

Не изпитват чувство на вина

Това е пряко свързано с предишната точка. Ако нито семейството, нито обществото изискват жертвоприношения и никой не ти лепва етикета „лоша майка“, само защото си спряла да кърмиш бебето си или си го извела без шапка. Холандското общество ти казва ясно и отчетливо: „сложете кислородна маска първо на себе си, след това на детето“. Нервната, измъчена и депресирана майка е последното нещо, което е нужно за щастието на детето.

В Холандия уважават личния живот и не досажда със съвети. Дори детските лекари се стараят да дават препоръките си в много деликатна форма.

Подкрепят естествения ход на нещата 

За холандските майки бременността не е болест. Ако всичко върви без проблеми, те продължават да се придвижват с колелата си, да се занимават със спорт и да ходят на работа до последната седмица от бременността си. Те раждат без упойки и се прибират вкъщи с бебетата си още на следващия ден. Там ги чака медицинска сестра, готова да им помага. Около 30% от жените в Холандия предпочитат раждането в домашни условия.

Холандските деца могат да запълнят с игри цялото си свободно време. Те се забавляват по всяко време и на всяко място – у дома, на улицата, в училище, в ресторанта. На тях никой не им забранява да се цапат, мокрят, да ядат пясък… Спокойно ги водят в детските градини със сополи и 38 градуса температура, защото по този начин се укрепва имунитетът, т.е. това е полезно.

реклама

Холандските педиатри лекуват детската простуда с парацетамол и вазоконстрикторни капки. Те не „предписват“ твърди обувки веднага щом детето започне да ходи и вярват, че „терапевтичният масаж“ е шарлатанство. Вместо това ще те посъветва добър физиотерапевт. Той ще ти покаже как да научиш детето да седи, да пълзи или да се разхожда.

Първоначално е много трудно да приемеш тази патологична „естественост“. Иска ти се да излекуваш, да да натовариш детето с развиващи се програми. Но ако си поемеш дълбоко въздух и се огледаш наоколо, всичко си идва на място – в края на краищата имаш избор между „естествена околна среда“ и „оранжерия“. И всеки човек със здрав разум със сигурност ще избере първия.

Приемат детето такова, каквото е

На пръв поглед това изглежда много просто, все пак ние обичаме своите деца, нали? Да, обичаме ги! Но „обичам“ и „приемам“ не означават едно и също нещо. Всеки един човек има завишени и неоправдани очаквания към своето дете.

Напоследък у нас е модерно да се говори за детето като за „главен проект в живота“, като същевременно подчертаваме самата фраза и огромните усилия, които майка трябва да инвестира във възпитанието на малкия човек. От друга страна, трябва да се имат предвид и изричните показатели в обществото, според които „проектът“ може да се счита за успешен.

Прощавайте, но детето не е проект, то не е длъжно да изпълни нашите KPI (Ключови показатели за ефективност). Ние подменяме понятията „грижа“ и „изпълнение на целите“, предпочитаме да учим, а не да показваме как се учи, все още смятаме, че престижната диплома и висшето образование гарантират щастливо бъдеще на нашето отроче (дори ако собствената ни тапия ни носи много по-малко ползи от тоалетната хартия).

Завишените очаквания тормозят и нас, и нашите деца и в крайна сметка се оказваме пред компютъра в 2 часа през нощта, пишейки вместо детето някакъв реферат, защото потенциалната тройка за срока не се вписва в картината ни.

Естествено, че ще е глупаво да твърдим, че холандските майки нямат никакви завишени очаквания спрямо рожбите си. Но те са много по-малко устремени към постиженията и оценките. Те знаят, че всяко дете се развива със собствено темпо и заслужава похвала – без значение какво е направило. Те възприемат не само собствените си деца, но но и хлапетата на други хора такива, каквито са. А ако детето ви е „специално“, никога няма да видите в очите на холандските майките страх или съжаление. „Колко е чудесен!, ще каже тя и ще те даори с най-искрената си и любезна усмивка.

Холандските майки знаят, че още с раждането си детето е уникална личност, на която е нужна малко помощ, за да се прояви, да се обикне и осъзнае  в този свят.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

реклама
loading...

Изкарахте ги перфектни тези холандски майки тоз който е писал материала майка му е холандка ма е пи

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Отвара с локум и мента почиства дихателния път като прахосмукачка и изхвърля секрета от дробовете

реклама Снимка pixabay В сезона на вирусите и в условия на пандемия, важно е да се погрижим за подсилване на имунната си система. Но въпреки всички мерки все пак инфекцията може да се появи и да затрудни дишането, както и да се появят и други проблеми, като засилено отделяне на …

Новини
Слуз, храчки, катран, никотин се почистват от белите дробове с яко сиропче

реклама Снимка pixabay Морковите са полезни с богатото си съдържание на витамини и каротин, но също помагат и за прочистване на дихателните пътища. Безспорна полза имат и срещу редица заболявания, както и за укрепване на сърцето, зъбите, костите, почистват от токсини и подобряват зрението. В комбинация с чист пчелен мед …

Новини
Слави Трифонов пита: Българското правителство наясно ли е кой е новият президент на Щатите

реклама Снимка профил ФБ След няколко часа Джо Байдън ще положи клетва като 46-ият президент на САЩ и Доналд Тръмп вече няма да е президент. Нашите национални телевизии ще имат извънредни предавания, а водещите им отново ще се правят на интелигентни, произнасяйки сто пъти думата „инаугурация“. Но както и да …