Вече 10-та година ги правя само от това тесто: Козунаците са меки като пухче и се топят от сладост
- By : Vihrogon
- Категория: Блиц Новини
Ако вашата баба е месила козунаци, то със сигурност си спомняте невероятния им вкус, който няма нищо общо с този на купешките. Мекички, пухкави и се топят от сладост.
Рецептата за козунак , която предлагаме днес, е от бабините архиви, пише „За жената“. От нея се получават точно такива сладки и пухкави козунаци , които те карат да затвориш очи от удоволствие, докато ги хапваш!
От количеството продукти в рецептата се получават 2, 3 или 4 козунака, в зависимост от големината им.
Продукти:
- 1 л топло прясно мляко
- 1 кг захар
- 500 гр.краве масло
- 10 яйца
- 3 жълтъка
- 150 гр.прясна мая
Разбийте леко яйцата, нарежете маслото на кубчета, смесете всички продукти с топлото мляко и оставете на топло място за 8-12 часа (за 1 нощ).
След това добавете към сместа:
- 1 ч.л.сол
- 200 гр.накиснати в ром и отцедени стафиди
- 2-3 пакетчета ванилова захар
- 2 с.л.коняк
- около 2,5 кг брашно
Омесете меко, поресто тесто, като топите ръцете в масло. Покрийте го и оставете на топло за час и половина, докато удвои обема си.
Оформете козунаци по желание. Пълнете до 1/3 от обема на формите, изчакайте козунаците да втасат, докато изпълнят формата, след това по желание ги намажете с разбит жълтък или смес от жълтък и прясно мляко, и печете на 180 градуса до готовност.
А колко кг брашно?
То пише 2.5 кг.
A мая не слагате ли?
Много точно и ясно е написано за продуктите и начина на приготвяне! Четете и не задавайте глупави възроси !