fbpx

Вежди Рашидов разкри тайна операция с Божидар Димитров, за която медиите изобщо не разбрали

реклама

Божидар Димитров вече е фактор. Личностите трябва да се уважават. Той е много ярка личност. Това каза бившият министър на културата Вежди Рашидов в ефира на БТВ в памет на проф. Божидар Димитров.

„Уважавах го, защото той беше един свободолюбив човек, който не може да се постави в рамка. Той говореше истината и дразнеше много хора. Беше колоритен и много свободолюбив. Работеше много. Музеят беше неговият живот“, каза той, пише novini.bg.

„Няма да забравя как ми съобщи, че Божидар Димитров беше разрешил Панагюрското съкровище да гостува в Пловдив. Кметът на Пловдив се закани, че няма да го върне, а ще остане в града занапред. Димитров организира акция за връщането му. С помощта на полицията съкровището се взима и се връща в София. Беше почти като кражба“, спомни си Рашидов.

реклама

Двамата с Димитров измислили сложен план за измъкването на ценностите тайно и тихомълком рано сутринта. Те били натоварени в блиндирани коли и строго охранявани, както си му е редът, но без никаква информация до медиите. По думите на Рашидов, професорът „едва се сдържал” да не обяви за тайната акция, а скулпторът го увещавал да изчака колите поне да наближат София. „Абе то ако няма медии, все едно нищо не сме крали”, пошегувал се историкът.

„Историята, която няма да забравя е, когато правихме Ларгото. Тогава излязоха едни умни и красиви хора, които обясняваха как трябва да стане реставрацията. В един момент Божидар Димитров излезе и проведе битка“, каза депутатът от ГЕРБ.

„Уникален патриот. Божидар Димитров беше болен патриот. Всяка дума за България я оспорваше. Преживяваше емоционално всяко невярно историческо твърдение и го оспорваше“, припомни той.

„След откриването на останките от вампир в Созопол, Димитров казваше с усмивка, че тази сензация ще помогне за издръжката на музеите“, каза Рашидов.

„Тябва да се научим, че българските личности трябва да бъдат уважавани. Тепърва ще се популяризират трудовете на Божидар Димитров. Той остави ярка следа“, заяви още той.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Забраняват 8 вида пластмаса от 1 юли

реклама Кадър видео Нова ТВ В студиото на предаването „Социална мрежа“ по NOVA NEWS гостуват Елеонора Йосифова Сдружение „За Земята“ и Вера Маркова от първия магазин с нулев отпадък. Те говорят за това как да заменим пластмасата за ежедневна употреба. „Не е достатъчно само потребителите да намалят количеството пластмаса, но …

Новини
ЦИК: Гласуваме с ръкавици

реклама Снимка pixabay „Дата 4 април дава още една седмица на ЦИК, за да вземе съответните решения за подготовка на изборите“. Тя уточни, че голямото им притеснение е за гласуването на българите в чужбина, тъй като датата съвпада с Великден за католическия свят и припомни, че затова Общественият съвет към …

Новини
Министър Ангелов: След ваксината получих тахикардия заради камерите

реклама Кадър видео Нова ТВ „Нямам завишено кръвно. Аз съм човек, който в такава ситуация… знаете – емоцията е много силна, а и когато има толкова камери срещу мен винаги се получава тахикардия и оттам се получава артетриалното наблюдаване. Д-р Валериева пак ми измери кръвното и то е 110/70“заяви здравният …