fbpx

Варените яйца издържат до 5 дни в хладилника

24chasa.bg

Ястията с белтъци може да са опасни, ако не са достигнали температура поне 72 градуса.

Почти всеки човек яде яйца, но анкета в харесвана медия за здравни теми в навечерието на Великден показва голяма разлика в отговора на въпроса за трайността им.

Параноичната версия слага лимит за безопасност само в рамките на празничната неделя.

Най-неустрашимите разтягат времето до впечатляващи граници с твърдението, че се позовават на личен опит.

И двете крайности може да са верни в зависимост от условията за приготвяне и съхранение на яйцата, въпреки че специалистите по хранене обикновено се придържат към съвета за 5, максимум 7 дни.

Условието е да са спазени хигиенните норми за изключване на оцеляването или замърсяването с болестни бактерии, най-често салмонели. Зад общото име на семейството стоят

близо 100 щама бактерии,

които идеално се

развиват в суровите

яйца, месо, мляко

Бактериите от този вид се чувстват комфортно в храни с температура 10-40° и там оцеляват дълго. Най-честата причина за салмонелоза e неправилното съхранение и обработка на животински продукти.

В седмицата след Великден обичайният заподозрян са яйцата. Това е в основата на препоръките за стриктна хигиена, продължителна термична обработка и съхранение на варените яйца и ястия с тяхно участие при температура 4-5° в хладилник.

Яйцата се мият старателно непосредствено преди приготвяне. Водата улеснява размножаване на патогени и

навлизане на бактериите

през сравнително

едрите пори на черупката

Най-често салмонели се откриват в белтъка. За безопасност науката за храненето препоръчва яйцата да се варят 10-ина минути до пълно втвърдяване, а когато се включват в ястие белтъци – храната да е достигнала поне 72 градуса във вътрешността си за най-малко 5 минути. Смята се, че така салмонелите загиват. Дори при спазване на всички познати условия за безопасност сварените яйца може да причинят отравяне, ако не си знаем мярката или ги държим на топло. По учебник рискът расте след 2 часа на стайна температура или често изваждане от хладилника.

Всяка “норма” е оспорима и различна за отделните хора, но според специалистите по хранене здравите може да си позволят до 3 яйца на Великден.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Бягство към победата очаква нови приключенци

Кадри „Шоуто на Слави“ архив Едно позабравено шоу от далечната вече 2009 година стартира отново в ефира на БТВ. Тогава то бе част от „Шоуто на Слави“, сега също се продуцира от Евгени Димитров. Кастингът е вече отворен и желаещите да се впуснат в приключението могат да се запишат за …

Блиц Новини
Михаела успя да направи всички свои врагове в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Провал след провал в червената кухня и непрекъснатите караници на висок тон взеха жертва и това е Кирил, който се превърна в поредния елиминиран готвач. Участникът влезе с висока заявка и впечатляваща биография, но така и не показа какво може. Кирил бе сред основните виновници за провалената …

Блиц Новини
Въпрос за планети провали Радо от Сливница в „Стани богат“

Кадри бТВ Радослав Иванов от Сливница достави удоволствие на зрителите с играта си в „Стани богат“ тази вечер. Радо, който изгражда системи за видеонаблюдение и прави исторически възстановки на ключови битки от българската история, не се затрудни с първите пет въпроса и стигна лесно до първата си сигурна сума от …

error: Content is protected !!