Валерия Велева с остър коментар за Иван Костов, реши да припомни какво беше управлението му

Новини
10

Автор: Валерия Велева, „Епицентър“

Осемнадесет години след като загуби властта и високомерно отказа да говори с народа си, на когото бе обиден, че не го е оценил, бившият премиер Иван Костов се върна сред народа. С книгата си  „Свидетелства на прехода (1989-1999)”, чиято премиера беше преди два дни и с която ще обиколи България.

Не съм я прочела все още.

Но проследих внимателно интервютата, които даде Костов, рекламирайки творбата си като негова оценка за времето.

Да, Костов има право трябва да даде своята версия за периода, в който беше начело на държавата и в който имаше цялата власт в държавата.

Но какво прозира в тези „откровени” интервюта на Костов – отново НАРОДЪТ Е ВИНОВЕН за несъстоялата се декомунизация, за непроведените реформи, отново БЪЛГАРИТЕ СА ВИНОВНИ, че не защитили неговата демокрация и неговата пазарна икономика, за да стигне той – политикът, държавникът – до ужасната присъда в „Панорама”: „Българският народ е зле, защото не е страдал достатъчно!”

Ако Костов се върна след 18 години, за да ни каже това, по-добре да беше си стоял при теменужките в „Драгалевци”.

В тези интервюта нямаше и помен от оценка-разкаяние, че именно той унищожи СДС  и надеждите на милиони българи. Признанието, че създаването на ДБС е било грешка, се промъкна между многото фалшиви думи, с които Костов се опитваше да реабилитира управлението си.

Нямаше разкаяние, че именно той разстреля българската индустрия с бандитската синя приватизация, че съсипа земеделието, че срина икономиката.

А и никой от колегите не го попита как стана раздържавяването на едни от най-големите български предприятия: „Арсенал“ – Казанлък, „Хлебна мая“ – Русе, ОЦК – Кърджали, „Хемус ер“ – София, „Елните“ – Несебър, хотелите „Санкт Петербург“ в Пловдив и „Средец“ в Слънчев бряг.

Не отрониха дума за  Винпром „Дамяница“ и завода „Каолин.

Не споменаха,  че той направи един електротехник най-големия банкер в държавата, който приватизира Боровец, Пампорово и Златни пясъци.

Никой не го попита що за пазарна икономика е била тази, по време на която всички големи сделки по приватизацията са били слагани първо на масата на НИС на СДС .

Никой ни го попита защо на НИС на СДС е било решавано на кой тв и радиооператор да бъде даден национален лиценз, кой да бъде сложен за шеф на ВКС, защо мафията и корупцията станаха визитната  картичка на неговото правителство, защо създаде паралелна икономическа власт, защо раздели интелигенцията…

Не го попитаха защо дойде на власт с 44 % доверие, а си тръгна с 18%?

Не, не, причината не са тежките реформи, каквито оправдания се чуват. Народът понесе стоически всички изстъпления на реформите. Стягаше колана, мърмореше и чакаше да види управници, които не крадат и не го лъжат.

И не е вярно, че правителството на Костов „не е имало нужната обществена подкрепа, за да се направят решителните крачки напред“, както се оправдава бившият премиер пред „Панорама“. Костов имаше всичко – парламентарна, изпълнителна, съдебна, медийна власт, за да продължи реформите, които започна през 1997 година.

Но се спъна.

В корупцията, която създаде и партизанщината, която отгледа.

Костов роди “Олимп”, “Трон”, Славчо Христов, Красимир Стойчев, Мистър 10%, “Бъдеще за България”, Мира Нейнски и Лили Попова, аферата “Сапио”… Корупционните скандали гърмяха всеки ден.

И в допълнение ще цитирам бившия кмет на Варна от синьото време Христо Кирчев: “ Няма обичан човек, правил реформи! Времето го отчита… И тук на „помощ“ на Костов дойде изключително тежкият му характер. Недиалогичен, непонасящ критика и съвети, живеещ с Неговото мото: „Праведният съм аз, безпогрешният съм аз“. Костов позволи Егото му да го победи!“.

А за онези, с късата памет,  ще припомня думите  на бившия вицепрезидент Тодор Кавалджиев – една светла личност, изкарал младежките си години по затворите на тоталитарната власт, един високоморален политик, който скоро тихо ни напусна, казани през 2000 година: „СДС се провали в управлението, него го сплотява грехът! СДС мисли по комунистически. Сегашните управници гледаха само как да се угоят и накрадат на гърба на бедните, а Костов провали каузата на СДС и народа. Това е!”

Да, никой днес не пита Костов защо провали надеждите на един народ?

И понеже виждам, че паметта ни наистина е къса, предлагам да си припомним какво бе Костов и какво остави след себе си.

На 17 юни 2001-ва Костов загуби изборите. Катастрофално.

В нощта на вота се разплака по време на пресконференцията. Очите му потънаха в сълзи. Погледът му бе блуждаещ, невярващ, неразбиращ. В този миг – в изтичащите последни часове на 17 юни 2001-а, Иван Костов приличаше на Тодор Живков на пленума на 10 ноември 1989-а.

Цялата статия на Валерия Велева може да прочетете тук.

 

loading...

Хубава статия.Много точно зададени въпроси. Бих желал коментар по зададените въпроси от независими специалисти. В предишно предаване по телевизията той изрази желание да помотне да се оправи КТБ. Всичко свърши с преференцалното оправяне на сметките на правещи се на божи кравички близки до власта политици. Срам и доблест в тия хора няма. Да им е сладко.

АГЕНТ БРЕЗА ,,,К Г Б , КАК СЕ ОСМЕЛЯВА ДА ПИШИ КНИГА И СЕ ОСМЕЛЯВА ДА СЕ ПОКАЗВА ПО ТВ, ВОДЕЩИЯ ТРЯБВАШЕ ДА МУ ЗАДАДЕ ПО АКТОАЛНИ ВЪПРОСИ ЗА КОИТО ГОВОРЯТ ДНЕС ХОРАТА ДНЕС ЗА НЕГО ЗА РАЗРУХАТА НА БЪЛГАРИЯ ,СЕГА ТРЯБВАШЕ ДА Е ЗАТВОРА ,,,,

Ама той наистина се е взел на сериозно!Нищо не ни остава хора!Страшно е! Всички сме объркани!Бойко Борисов няма алтернатива!

Е, как да няма бе патко проскубана ? Дотам ли я докарахме, че бандити и мутри , да ни управляват заради вашата простотия и невежество ! ?

Не харесвам Валерия Велева като журналист, но в случая не мога да не се съглася с нейните думи!

Ще допълня и завода Полимери във Варна! Унищожи го! Нека му тежи на съвестта! Провали труда на безброй много хора, дали живота си за да ги има Полимери!

10 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Втори опит за регистрация на партията си „Има такъв народ“ прави Слави Трифонов

„Има такъв народ“ внесоха документи за регистрация за втори път. Това каза Тошко Йорданов, сценарист и водещ на предаването „Студио Хъ“ по 7/8 TV, съобщиха от БГНЕС. Припомняме, че шоуменът Слави Трифонов и сценаристите му учредиха партия, но под името „Има такъв народ“. Това се случва, след като на 21 …

Новини
Язовир „Студена“ се пълни с бързи темпове, тръбата още далеч

Община Перник се похвали в социалната мрежа с рекорден приток в язовир „Студена“. „След вчерашните валежи в планината, южният вятър и топлото време, днес отново се радваме на рекорден приток в яз. „Студена“.“, написаха във фейсбук. Коментарите на перничани не закъсняха: Pavel Angelov Язовира се пълни и тръбата от София …

Новини
Добрата новина: За часове беше събрана необходимата сума за операция на 3-месечното бебе

За броени часове бяха събрани средствата за животоспасяващата операция на 3-месечно бебе. За да получи шанс за нов живот, на семейството на Анди бяха нужни 165 000 евро за чернодробна трансплантация. Сумата беше набрана благодарение на дарения, съобщи БТВ Преди месец Анди е диагностициран с рядко вродено заболяване – атрезия …