Важно! Кога сприраме да сменяме времето с 1 час назад и напред и кое да изберем?

Новини

В неделя местим стрелките на часовника с един час напред, за да влезем в крак с лятното часово време. Междувременно с голямо мнозинство Европейският парламент подкрепи предложението на ресорната комисия по транспорт и туризъм за премахване на сезонната промяна на часовото време през 2021 г, пише Бтв.

„Догодина трябва да кажем върху кое време ще фиксираме стрелките си. Важно е да не го направим в последния момент, а да използваме ефективно времето от една година, за да проучим какви са реалните обществени нагласи. Важно е и да се обясни добре на хората какво означава едното и другото време”, коментира в предаването „Тази сутрин” Ани Алашка от Българската стопанска камара.

По думите й е важно да се проведат разговори на политическо ниво със съседите ни, за да не се окажем в различни часови пояси.

Д-р Иван Кокалов заяви, че е „за” зимното часове време, защото то всъщност е астрономическото и е свързано с биоритмите в човешкия организъм. По думите му трябва да се фиксираме върху здравето на хората и работоспособността им.

„От смяната на времето се увеличават стресът, депресиите, случаите с инсулт и инфаркти”, коментира той.

Ани Алашка допълни, че трудовият травматизъм също много нараства заради недоспиване и липсата на концентрация.

Припомняме, че след голямо проучване на Европейската комисия миналата година стана ясно, че европейците не искаме да променяме времето на лятно и зимно. Европейският парламент обаче реши, че още две години ще сме в този режим. После всяка държава ще решава сама за себе си кое време предпочита.

В българската анкета участваха около 17 000 души. Според социологическо проучване 47% от българите предпочитат да остане зимното часово време. Близо 32% от анкетираните обаче бяха за постоянно лятно часово време.

Много експерти тогава заявиха, че допитването не е представително и обективно, защото хората нямат ясна представа за реалните ефекти от едното и другото часово време.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Колекторите да звънят само от 8 до 20 ч. в работен ден и не при работодателя му

Колекторите да могат да търсят длъжника само в работни дни от 8 ч. до 20 ч. и не при работодателя му, да не разгласяват информация за задълженията му и да не използват заплахи, обиди или принуда. Вземанията срещу потребител да се прехвърлят само след негово изрично писмено съгласие, дадено предварително …

Новини
Доктори подадоха сигнал срещу сигнала срещу доц. Мангъров

Лекари подадоха сигнал срещу колежката си д-р Сибила Маринова затова, че е нападнала и подала сигнал към Етичната комисия на Български лекарски съюз срещу доц. Атанас Мангъров. Сигналът срещу Мангъров дойде миналата седмица, след като той изказа мнение във Фейсбук, че броят на новозаразените случаи на коронавирус у нас се …

Новини
6
До 30 хил. лв. глоба за работодател при забавени заплати и осигуровки

Националният съвет за тристранно сътрудничество постигна принципна подкрепа за предложените от Министерството на труда и социалната политика промени в Кодекса на труда, съобщи пред журналисти в Министерския съвет председателят на тристранния съвет – вицепремиерът Марияна Николова, пише www.banker.bg. Правителството предлага повишаване на санкциите за недеклариран труд. При повторно нарушение, свързано …