fbpx

На път в Гърция – кой е с предимство на кръгово, камери и още съвети

източник: struma.com

Много са българските шофьори, които пътуват през лятото за Гърция. Освен че от началото на юли там са въведени по-строги санкции за нарушения на пътя, има и други неща, които е добре водачите да знаят за движението по пътищата там.

Стойчо Точев, който е от село Кулата, всяка седмица поне по веднъж излиза зад граница.

По гръцките пътища правилата са ясни – задължителен колан, дисциплина на пътя и спазване на ограниченията на скоростта. Има обаче и малко познати правила.

„Трябва да се знае от нашите шофьори, че в Гърция на кръговите кръстовища, който влиза в кръга, е с предимство, а при нас е обратно. И това не се урегулира със знаци”, казва Точев пред bTV.

Максималната скорост по магистралите е 120 км/ч, а полицейските проверки са стриктни.

„Там камерите са по друг начин. Застава един полицай, където не се вижда, той е далече от колата, прави снимки с камерата и примерно след 500 метра е полицейската кола и ги събира, може да са 10 коли да ги събере наведнъж, където ги е снимала камерата, и може да чакат един час да им напишат акта“, разказва Точев.

„Прошка няма, няма подкупи и да не се опитва никой да дава подкупи, че може да се стигне и до затвор”, съветва още мъжът от Кулата.

Ако пътувате с включен антирадар, глобата е 2000 евро, но е забранено даже и да носите такова устройство. Ако го открият някъде в колата, санкцията е 300 евро, съобщава dnes.bg

Забранено е и носенето на нож с размер на острието повече от 12 см. Ако властите открият у вас такъв, арестът ви е сигурен. Забранено е също шофирането с джапанки, със сандали може.

В новия Наказателен кодекс на Гърция санкциите са много строги – ако раните човек в катастрофа, може да влезете в затвор за 10 години, ако увредите чуждо имущество – за 3 г., а ако ви хванат пиян или дрогиран, ви чака най-малко година зад решетките. Пушене в колата може също да ви донесе парична глоба, ако в автомобила има дете.

Според Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи нашите „джигити” на пътя стават едни „хрисими агънца”, когато преминат границата с Гърция – започват да спазват всички правила и ограничения.

„Основната причина за това е неизбежността на наказанието в Гърция – актове се пишат на момента и на момента се свалят регистрационните номера”, уточни той.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!