fbpx

Важна новина за шофьорите и електронните винетки за автомобилите

www.blitz.bg

От 17 декември започва продажбата на новите електронни винетки за леките автомобили, които влизат в сила от 1 януари догодина. Те ще се купуват през сайта bgtoll.bg, мобилно приложение, над 500 терминали за самообслужване, кактои в обекти в търговската мрежа.

Цените им се запазват. Новост е въвеждането на уикенд винетка с цена 10 лв., която ще важи от 12.00 ч. в петък до полунощ в неделя, предава Дарик. Ако шофьорите имат хартиена винетка, която ще бъде валидна и след 31 януари 2019 г., те могат я конвертират в електронна. Заявката може да бъде направена още след 17 декември, независимо то срока й на валидност.

За целта на сайта bgtoll.bg трябва да се въведе регистрационният номер на автомобила и срокът на валидност на стикера. Водачите трябва да бъдат много внимателни да не допуснат грешка при изписването, защото ще се счита, че не е платена винетка, акцентират от Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ).

Подмяната на хартиената винетка с електронна не е задължително, но е препоръчително, за да не бъдат автомобилистите спирани и проверявани излишно от новата ТОЛ полиция, напомнят от Съюза на българските автомобилисти (СБА). Ако изберат да не заверяват електронно винетката си обаче, шофьорите задължително трябва да оставят хартиения стикер върху предното стъкло на колата до датата на неговата валидност, каквото задължение има и към момента.

Прецизни трябва да бъдем и при закупуването на електронна винетка, защото при сгрешени данни корекции може да се правят само в пунктовете на АПИ. Данните, които трябва да се въвеждат, са регистрационен номер на автомобила, е-mail адрес, срок за валидност на желаната електронната винетка – годишна, тримесечна, месечна, седмична или уикенд, както и начална дата, от която винетката ще важи. Няколко са предвидените начини за плащане – с банкови карти, в брой или чрез банков превод. При първите два начина плащането се отразява в рамките на няколко минути в системата. При плащане с банков трансфер хората трябва да предвидят поне един ден, за да се отрази плащането.

Добре е за всеки случай всеки да провери в сайта или чрез мобилното приложение дали винетката е валидна. След последните промени в Закона за движение по пътищата, които още не са обнародвани, контролът върху заплащането на винетните такси е на Агенция „Пътна инфраструктура”. Служители от новата структура Национално тол управление ще имат право да спират и проверяват с автомобили с мигащи светлини и надпис „Следвай ме“, със стоп-палка, както и с червена светлина, описваща полукръг.

Техните служебни коли са оборудвани с камери, които заснемат регистрационните табели на другите автомобили и правят сверка дали имат валиден стикер. Няма да се налага принудителна административна мярка, ако в срок до два часа от съставянето на акта за установяване на административно нарушение и отнемане на свидетелството за управление на МПС или на свидетелството за регистрацията му се заплатят дължимите глоби. В този случай отнетите документи се връщат на водача.

Ако не се плати веднага следват нови срокове, след които се издава наказателно постановление и се налага глоба от 300 лв. При наложена такава санкция или пък при неплатени глоби за други нарушения автомобилът няма да може да минава годишен технически преглед, както и да напуска страната.

Как водачите които нямат ,а и тези над средната възраст ,които дори не знаят какво е е-mail ще си купят електронни винетки?

Те ще се купуват през сайта bgtoll.bg, мобилно приложение, над 500 терминали за самообслужване, кактои в обекти в търговската мрежа.

Абе Тош ли си къв си още сереш във външна тоалетна седнал да обяснява кой век сме глупака

А кога ще имаме не платени национални пътища като в Европа, нали сме в европейския съюз. Държавата ни ограничава правото на свободно придвижване в страната.

Моето мнение е, че винетката е „избор на алтернативен път“ – разбирай магистрала. А у нас си е чиста проба още един данък. Защо ли ? Хайде обяснете ми как да стигна от Варна до Добрич, след като няма алтернативен път. Погледнете си GPS-а и ще видите, че по света ви се предлагат платени и неплатени пътища.

6 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

error: Content is protected !!