fbpx

„Б” като Бали, като Баби Гулинг, като Бебек, като безумно вкусно и всичко това в смартфона ви, в едно единствено приложение

Вече може да летим директно до Бали през Истанбул от Варна и София

В Бали цветовете са точно толкова важни колкото и вкуса на храната.

Едно от най-модерните явления в световния туристически бизнес това безспорно са кулинарните екскурзии. Затова насочвайки се към дадена дестинация, една от най-честите питанки в гугъл е за местни деликатеси и ресторанти. След това правите списък и политате. За щастие дългите, така наречени презокеаснки полети нямат нищо общо с кратките континентални прехвърчания от точка А до точка Б. Най-вече що се отнася до храната. Летейки за Франция или Италия например, е повече от трудно да разберете че сте на път към гастромоическите столици на Европа ако се съди по сухите сандвичи или студени кроасани, които ви поднасят също толкова студени и сухи стюардеси. Ако летите до Бали през Истанбул ще се наспадите на отлична храна и напитки. Ако имате определени предпочитания – халал, кашер, хинду, вегетариаско или друго, то предварително може да поръчате едно от специалните менюта на Turkish Airlines.

Закуска индонезийски стил – шарени плодове и палачинки. Бонус – скариди.

Но какво е един лакомник ако не може да рискува в името на непознатите вкусове. Така че в Бали отново поставих на изпитание жаждата ми за нови вкусове още със закусата. И за да не се чудите до края на тези редове, ще ви кажа, че всичко завършва добре – аз съм жив и здрав, като за миг дори стомахът ми не е бил подлаган на изпитания. Също така разбрах, че няма нищо страшно в това за скадири на закуска или зелени палачинки с кокос. И ако скаридите ви звучат познато, убеден съм, че зеленото лакомство не ви е познато. Всъщност това са класически палачинки, като тестото е оцветени с ярък екстракт от растението Пандан, а пълнежът е от кокосови стърготини карамелизирани в кафява захар … аз вече започнах да слюноотделям …

 

Надписът „ВЕВЕК” се разпознава отдалеч, но за всеки случай има и нарисувана патица.

Хубавата храна развързва кесията на клиента. А тук готвят добре и има от „пате мляко“

Първата вкусна дума, която трябва да научите в Бали е БЕБЕК. Това означава патица. На острова я приготвят по много начини и всичките до един са фантастични. Затова търсете ресторанти с този надпис и няма да съжалявате. Моята препоръка е за прекрасния Bebek Tepi Sawah. Тук освен, че ще си оближете пръстите, ще попаднете на автентична балийска обстановка. Ресторантът е разделен на сепарета. По-скоро на отделни островчета сред оризовите насаждения. Правилно сте прочели – оризова нива. Преди време мястото е било пусто и предприемчивата собственичка го купила за жълти стотинки, засадила ориз, сложила красиви маси и каменни пътеки между тях, по магически начин прогонила комарите и сега предлага най-страхотните патици в Бали.

Когато се настаните удобно, гледката пред вас успокоява и повишава апетита.

Определено може да се каже, че напоителната система е оригинална.

Определено това е ястието, което трябва да си поръчате. Ако цял живот сте яли магрé или патица по пекински или патица с портокали, това ястие ще ви изненада със скромния си външен вид. Първо птицата в чинията ще ви заприлича на изгоряла или най-малкото сушена няколко седмици на екваториалното слънце. Второ всички около вас всички ядат с ръце и закачливо ви подканят с очи да не се делите от примера им. Трето, ако сте като мен ще се впуснете в това приключение без много-много да му мислите и трябва да знаете, че няма да съжалявате. Не мислете изобщо за хигиената защото тя е на изключително ниво, така както на не си задавате въпроси за удобството на борда на Turkish Airlines, летейки за Бали.

В сянката на шатрите зад орхидеите се побират над дузина гладни кулинари.

Някой от по-луксозните ресторанти в Бали са превърнати в арт-галерии.

И така, как се хапва бебек/патица в Бали? Измивате ръцете, въоръжавате се с обилно количество салфетки и връхлитате като ураган чинията. В момента, в който хрупкавата  кожичка пропука под пръстите ви, ще се потопите в едно почти еротично приключение. Ще усетите как силата ви владее ситуацията, препечената патица стене, когато я огъвате със силните си ръце, то тъмната й сочна плът се поддава на желанията ви. Не може да устоите на този вкус, който е комбинирал цялата екзотика на Бали. Той ви кара да забравите приличието, като с пръсти и език се опитвате да докоснете всичко от нея. Не забравяйте, че трябва да си помагате с ръка и когато ядете ориза и зеленината. В името на гурме страстите този Бебек е открехнал тъмната страна на желанията ви и пълните с жасминов ориз пръсти с лекота потъват между устните. След цялата тази кулинарна вакханалия вие сте омазан до лакти с вкусотии (за разлика от местните, които са изцапали всичко на всичко три пръста), потта тече от всякъде, очите ви са замъглени и искате да запалите цигара. Лично аз ви препоръчвам вместо нея да опитате прекрасното кокосово сорбе, докато отнасят остатъците от любимата ви … патица.

Това е вкусната патица от Бали в компанията на хрупкав чипс от скариди.

Другата голяма страст на местните е Баби Гулинг. Това е свинското с най-хрупкава коричка, което съм вкусвал някога. Всички знаем, че Индонезия е населена основно от мюсюлмани, но на Бали нещата изобщо не стоят така. 84 процента от местните са представители на балийския хиндуизъм, което определя отношението им към Прасчо. Тези хора правят чудеса. Всичко започва, като добре позната ни класика – прасе на шиш върху въглени и с това приключва приликата със случващото се по нашите географски ширини. Няма да описвам сложния начин, по който прасенцето се върти на шиша и маже с какво ли не, докато в крайна сметка кожата му не заприлича на добре лакирам скрин. По-важни са две неща – какво има в чинията ви и къде може да напълните най-добре тази чиния. Под „най-добре” не разбирайте до горе, а най-вкусно.

Сядате направо на улицата, а нехладилната витрина предлага свинско на воля.

Баби Гулинг – свинско във всякакви апетитни, ароматни и препечени форми.

Обикновено местата където се продава автентичен Баби Гулинг, а не рекламна измислица за туристи, приличат на всичко друго, но не и на ресторанти каквото ги знаем у нас. Ядете на улицата и това е! Сядате на малко столче, като преди това младо момиче ви пита дали искате да е люто. Бледия и невзрачен цвят на кожата ни я убеди, че няма да имаме силата и смелостта на местните да ядем нормална храна. С усмивка тя напълни пластмасовото панерче с ориз и го покри с няколко вида свинско месо. Сега е ред на непознатото, затова нека да обясня: свинското Баби Гулинг се приготвя по няколко начина. Получавате гореспоменатата купчинка ориз, върху която има няколко парчета филе (откъснато а не рязано), сготвено свинско с всякакви непознати аромати, типичното за Бали шишче на дебела дръжка от кълцано месо, парче кожа изпържено във вряла мас и приличащо на огромна царевична пръчица, и отгоре всичко е украсено, като мелба, с парченца хрупкава кожичка. Относно яденето на тази вкусотия – има един единствен начин. Ако сте се занимавали с математика знаете какво означава „свеждане до решавана задача”, ако ли не – прочетете отново как се яде бебек/патица по балийски. Иначе казано запретвайте ръкави и да ви е сладко.

Уличната храна в Индонезия, е предизвикателство за вкуса и естетиката.

Не забравяйте да полеете всичко с местни питиета. Най-добре е ледено сокче с много лед в халбичка, но може да подложите и някоя друга местна бира Bitang. Но ако сте в Рим правете като римляните и затова поръчайте Teh Botol. Това е култовия индонезийски студен чай, който е хит по цял свят. Всъщност това е подсладен жасминов чай и местните го боготворят. Когато ни го сервираха в стъклените бутилки, чийто дизайн не е мръднал от 70-те, се върнахме в епохата на Алтай и Кооп Кола. И тогава мечтаехме за Бали, но можехме да стигнем най-много до Златни Пясъци. Сега политаме през Истанбул и директно кацаме там. Питиетата на борда на Turkish Airlines, са различни, но определено ще ви подготвят за райския остров. Наздраве и до нови срещи.

Индонезийската икона Teh Botol ми напомни за Кооп Колата от детството ми.

MOBI УЛЕСНЕНИЯ:

Тази седмица ще ви препоръчам едно единствено мобилно приложение, което е незаменимо не само за Бали, не само за Индонезия, но за всички кътчета на света

Maps.me app.  Категория: Пътешествия и местно съдържание / English Version / Offline функция

Изключително приложение, което ви дава възможност офлайн да намирате всичко, което търсите. За целта е необходимо само да заредите през WiFi картата на страната или града, където сте (може да заредите и пътеводител/guide, който е платен) Включвате GPS-a и потегляте.

Може да търсите обекти по зададени в приложението критерии като ресторанти, Магазини, Хотели и какво ли още не. Приложението също така намира улици и точни адреси, като предлага маршрути с кола или пеша. Мнозина го сравняват с Google Maps, но лично аз го предпочитам, защото е по-ясно и бързо. Има GPS направляваща функция. Ако го заредите на таблет е направо незаменимо.

Автор: Велин Пасков

Снимки: Велин Пасков и Мария Паскова

Всички снимки са собственост и авторско притежание на Велин и Мария Паскови

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

error: Content is protected !!