fbpx

Българско момиче вникна в древна традиция на Япония от първия опит и получи голяма награда

Деветокласничката Мариана Живодарова от Попово спечели международен конкурс за писане на хайку на английски език. Това е 10-то издание на конкурса, който се организира от мемориалния музей „Ямадера Башо“ в Япония, съобщи електронното изание „Успелите“.
Гюрова е и тази, която разбира за конкурса и предлага учениците от 9. клас в профилираната гимназия „Христо Ботев“ да участват.
Идеята за участието в конкурса дошло от учетелката по английски Галина Гюрова. Тя запознала учениците си с обявата за конукрса в час и им резказва, че в него могат да участват всички.
В началото децата приемат идеята с ентусиазъм и след дискусия относно какво е това хайку и как се пише, им е поставено на напишат по едно вкъщи. Тази задача обаче се оказва малко по-сложна. По време на следващия час много от учениците казват, че са решили да оставят поемата за по-късно, а други са направили плахи опити, които не искат да споделят.
За да помогне и окуражи учениците, учителката решава да сподели нейна версия хайку. По време на същия час учениците започват да правят опити да пишат кратка поезия. Така и Мариана пише своето печелившо хайку. То е следното:

Reading the last page
Putting my book away
I feel lost on Earth

В буквален превод на български, значението му е:

Прочитайки последната страница,
оставяйки книгата си,
аз се чувствам изгубена на Земята.

В последствие получава и имейл от организаторите на конкурса, съобщаващ ѝ, че хайкуто на Мариана е спечелило. Самата деветокласничка разказва, че това е бил първият ѝопит да пише поезия, така че изобщо не е очаквала да спечели. Много е развълнувана от успеха си, също както учителката си.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Козунаци от 2 до 100 лв на пазара

Кадри България он ер. Остава по-малко от месец до светлия празник Великден и темите за козунаци и яйца се завъртяха.  Увеличават се и проверките за качеството и цената на козунаците, казват от Сдружението за достъпна и качествена храна. Ако козунакът от магазинната мрежа е без етикет, е притеснително, тъй като …

Блиц Новини
Стефани останала неразбрана в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Отдавна зрителите на Хелс китчън очакваха сладкарката Стефани да напусне предаването. Непрекъснатите скандали, които заформяше с кой ли не от участниците натоварваха и изместваха фокуса от готвенето. Тя влезе с големи претенции за професионалист и бе сигурна, че ще грабне голямата награда. Дотолкова дотегнаха с крясъци, че …

Блиц Новини
Силно земетресение паникьоса съседна Турция

Съседна Турция стои на тръни при всяко разлюляване на земята. Споменът за опостушителното земетресение, в което загинаха хиляди хора е все още много пресен. За земетресение с магнитуд 4,7 съобщиха от района на град Токат, Северна Турция. Трусът е предизвикал силна паника сред населението. Хората са прекарали нощта навън.   …

error: Content is protected !!