Българско момиче вникна в древна традиция на Япония от първия опит и получи голяма награда

Новини

Деветокласничката Мариана Живодарова от Попово спечели международен конкурс за писане на хайку на английски език. Това е 10-то издание на конкурса, който се организира от мемориалния музей „Ямадера Башо“ в Япония, съобщи електронното изание „Успелите“.
Гюрова е и тази, която разбира за конкурса и предлага учениците от 9. клас в профилираната гимназия „Христо Ботев“ да участват.
Идеята за участието в конкурса дошло от учетелката по английски Галина Гюрова. Тя запознала учениците си с обявата за конукрса в час и им резказва, че в него могат да участват всички.
В началото децата приемат идеята с ентусиазъм и след дискусия относно какво е това хайку и как се пише, им е поставено на напишат по едно вкъщи. Тази задача обаче се оказва малко по-сложна. По време на следващия час много от учениците казват, че са решили да оставят поемата за по-късно, а други са направили плахи опити, които не искат да споделят.
За да помогне и окуражи учениците, учителката решава да сподели нейна версия хайку. По време на същия час учениците започват да правят опити да пишат кратка поезия. Така и Мариана пише своето печелившо хайку. То е следното:

Reading the last page
Putting my book away
I feel lost on Earth

В буквален превод на български, значението му е:

Прочитайки последната страница,
оставяйки книгата си,
аз се чувствам изгубена на Земята.

В последствие получава и имейл от организаторите на конкурса, съобщаващ ѝ, че хайкуто на Мариана е спечелило. Самата деветокласничка разказва, че това е бил първият ѝопит да пише поезия, така че изобщо не е очаквала да спечели. Много е развълнувана от успеха си, също както учителката си.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Ицо 100-те манекенки: 12 години бях верен на една жена

В Папарци специален гост бе бизнесменът Христо Сираков, който всички в България познават като Христо Сираков Стоте манекенки, пише 19min.bg. Пред Венета Райкова той сподели много неща за личния си живот и едно от най-личните бе, че 12 години е бил верен само на една жена – неговата съпруга Мария, …

Новини
Люси Дяковска отново на училище

Поп звездата Люси Дяковска се върна в училище в родния си град Плевен. Разбира се, не става въпрос за опреснителни курсове. Певицата прекрачи прага на школото „Панайот Пипков“ – инкубатор за таланти в областта на музиката, народните танци и изобразителното изкуство, а причината е кампанията „В час по интелектуална собственост“, …

Новини
Жена излезе на 30 срещи за три дни и съжали за авантюризма си

Жена посвети три дни от живота си в търсене на най-подходящия мъж за нея. За целта тя предприе истинско приключение, излизайки на среща с 30 различни мъже. Габи Конти от Лос Анджелис предприела бързоскоростните рандевута, след като се е запознала с 30 мъже онлайн. Първата ѝ среща била на закуска …