Българско момиче вникна в древна традиция на Япония от първия опит и получи голяма награда

Новини

Деветокласничката Мариана Живодарова от Попово спечели международен конкурс за писане на хайку на английски език. Това е 10-то издание на конкурса, който се организира от мемориалния музей „Ямадера Башо“ в Япония, съобщи електронното изание „Успелите“.
Гюрова е и тази, която разбира за конкурса и предлага учениците от 9. клас в профилираната гимназия „Христо Ботев“ да участват.
Идеята за участието в конкурса дошло от учетелката по английски Галина Гюрова. Тя запознала учениците си с обявата за конукрса в час и им резказва, че в него могат да участват всички.
В началото децата приемат идеята с ентусиазъм и след дискусия относно какво е това хайку и как се пише, им е поставено на напишат по едно вкъщи. Тази задача обаче се оказва малко по-сложна. По време на следващия час много от учениците казват, че са решили да оставят поемата за по-късно, а други са направили плахи опити, които не искат да споделят.
За да помогне и окуражи учениците, учителката решава да сподели нейна версия хайку. По време на същия час учениците започват да правят опити да пишат кратка поезия. Така и Мариана пише своето печелившо хайку. То е следното:

Reading the last page
Putting my book away
I feel lost on Earth

В буквален превод на български, значението му е:

Прочитайки последната страница,
оставяйки книгата си,
аз се чувствам изгубена на Земята.

В последствие получава и имейл от организаторите на конкурса, съобщаващ ѝ, че хайкуто на Мариана е спечелило. Самата деветокласничка разказва, че това е бил първият ѝопит да пише поезия, така че изобщо не е очаквала да спечели. Много е развълнувана от успеха си, също както учителката си.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Томислав Дончев: Мога да се обзаложа на някой важен крайник, че разлика в данните за растежа няма да има

Обзалагам се, че растежът на икономиката ще е близък до сегашните данни. Обзалагам се, включително на някой важен крайник, че експресните данни и окончателните няма да се различават. Това обяви Томислав Дончев пред Нова тв, отговаряйки, че има манипулация на статистиката за БВП. Преди дни от БСП обявиха, че правителството …

Новини
Домусчиев за мача срещу „Интер“ в Италия: Аз лично се притеснявам. В крайна сметка мачът ще се играе

Членът на Изпълкома и собственик на „Лудогорец“ Кирил Домусчиев заяви след редовното заседание на органа в базата на Българския фубтолен съюз в Бояна, че ВАР в България ще има. „Ще има ВАР естествено. Във всички държави има, трябва и при нас да има”, сподели бизнесменът на излизане от заседанието, пише …

Новини
На път към Гърция – свалиха кашляща журналистка от самолета на Борисов

Журналистка беше свалена от самолета, с който премиерът Бойко Борисов и делегацията ни заминаха за Александруполис. Журналистката е прегледана от лекарски екип, тъй като е кашляла. Преценено е, че за сигурността е по-добре да бъде свалена от самолета, съобщи Нова ТВ. Днес кабинетите на България и Гърция сядат на масата …