Българско момиче вникна в древна традиция на Япония от първия опит и получи голяма награда

Новини

Деветокласничката Мариана Живодарова от Попово спечели международен конкурс за писане на хайку на английски език. Това е 10-то издание на конкурса, който се организира от мемориалния музей „Ямадера Башо“ в Япония, съобщи електронното изание „Успелите“.
Гюрова е и тази, която разбира за конкурса и предлага учениците от 9. клас в профилираната гимназия „Христо Ботев“ да участват.
Идеята за участието в конкурса дошло от учетелката по английски Галина Гюрова. Тя запознала учениците си с обявата за конукрса в час и им резказва, че в него могат да участват всички.
В началото децата приемат идеята с ентусиазъм и след дискусия относно какво е това хайку и как се пише, им е поставено на напишат по едно вкъщи. Тази задача обаче се оказва малко по-сложна. По време на следващия час много от учениците казват, че са решили да оставят поемата за по-късно, а други са направили плахи опити, които не искат да споделят.
За да помогне и окуражи учениците, учителката решава да сподели нейна версия хайку. По време на същия час учениците започват да правят опити да пишат кратка поезия. Така и Мариана пише своето печелившо хайку. То е следното:

Reading the last page
Putting my book away
I feel lost on Earth

В буквален превод на български, значението му е:

Прочитайки последната страница,
оставяйки книгата си,
аз се чувствам изгубена на Земята.

В последствие получава и имейл от организаторите на конкурса, съобщаващ ѝ, че хайкуто на Мариана е спечелило. Самата деветокласничка разказва, че това е бил първият ѝопит да пише поезия, така че изобщо не е очаквала да спечели. Много е развълнувана от успеха си, също както учителката си.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Овните да внимават в работата, добри финансови новини за Близнаци

lamqta.com Овен Tрябва да сте крайно внимателни в работата. Има голяма вероятност за неуспехи, а и за досадни грешки, към които някой непременно ще се стреми да привлече вниманието на шефовете. Бъдете изключително внимателни, ако се наможи да имате работа с недоброжелатели или с хора, които не са Ви симпатични: …

Новини
1
Татяна Дончева: ГЕРБ се крепи като престъпна организация

Случващото се в момента е добре за хората, които искат промяна и които виждат всичко зловещо в сегашната ситуация. Мнението е на Татяна Дончева, юрист и лидер на „Движение 21“. „Тя беше създадена през последните години, като мутрите във властта ставаха все по-нагли и по-безнаказани и смятаха, че ситуацията е …

Новини
1
Радан Кънев: Час по-скоро това правителство трябва да си ходи

„Големият въпрос, който интересува гражданите, е доколко ЕП има правомощия да промени нещо в България. Правомощията са в това да се повдигне темата, да алармира за това, че правата на европейски граждани са нарушени и ние не живеем в условията, които договорите за ЕС гарантират на всеки европеец“. Това каза …