Българско момиче вникна в древна традиция на Япония от първия опит и получи голяма награда

реклама

Деветокласничката Мариана Живодарова от Попово спечели международен конкурс за писане на хайку на английски език. Това е 10-то издание на конкурса, който се организира от мемориалния музей „Ямадера Башо“ в Япония, съобщи електронното изание „Успелите“.
Гюрова е и тази, която разбира за конкурса и предлага учениците от 9. клас в профилираната гимназия „Христо Ботев“ да участват.
Идеята за участието в конкурса дошло от учетелката по английски Галина Гюрова. Тя запознала учениците си с обявата за конукрса в час и им резказва, че в него могат да участват всички.
В началото децата приемат идеята с ентусиазъм и след дискусия относно какво е това хайку и как се пише, им е поставено на напишат по едно вкъщи. Тази задача обаче се оказва малко по-сложна. По време на следващия час много от учениците казват, че са решили да оставят поемата за по-късно, а други са направили плахи опити, които не искат да споделят.
За да помогне и окуражи учениците, учителката решава да сподели нейна версия хайку. По време на същия час учениците започват да правят опити да пишат кратка поезия. Така и Мариана пише своето печелившо хайку. То е следното:

реклама

Reading the last page
Putting my book away
I feel lost on Earth

В буквален превод на български, значението му е:

Прочитайки последната страница,
оставяйки книгата си,
аз се чувствам изгубена на Земята.

В последствие получава и имейл от организаторите на конкурса, съобщаващ ѝ, че хайкуто на Мариана е спечелило. Самата деветокласничка разказва, че това е бил първият ѝопит да пише поезия, така че изобщо не е очаквала да спечели. Много е развълнувана от успеха си, също както учителката си.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Ренета Инджова: Борисов е един безкраен мачо, но се страхува. Затова не ходи на работа

реклама Кадър видео TV1 Бившият служебен премиер Ренета Инджова, коментира събитията и поведението на управляващите в предаването „Алтернативата“ със Светла Петрова по TV1 „Нямаше моментната реакция, когато трябваше да се раздават парашутни пари в разгара на епидемията. Правят го сега. Било е предвидено, че когато наближават избори, тогава ще започне …

Новини
Посещението на Румен Радев в Естония е отменено

реклама Снимка профил ФБ Заради усложнената обстановка от коронавирус, президентите на двете страни са отменили срещата в проведен днес телефонен разговор, съобщи Нова ТВ. реклама Предвид състоялата се вчера среща между двамата в Талин в рамките на инициативата „Три морета“, на която са били обсъдени темите от дневния ред на …

Новини
Такса „радио“ във фризьорските салони според квадратурата

реклама Снимка pixabay Според дружеството, което защитава авторските права на музикалния бранш, всички фризьорски и козметични салони трябва да плащат такса за слушане на радио. В салона на Иван Минчев са се чували машинки и музика. Сега обаче се чуват само машинки и ножици. Вече от няколко седмици е такава …