fbpx

Българските фирми се разплащат все по-бавно

реклама

Източник: Агенция Кросс

За поредна година средният период за разплащане на фирмите в България продължава да се увеличава. Това е основният извод от проучване на Euler Hermes, направено на базата на извадка от 25 хил. компании, от 20 сектора в 36 държави.

Според данните миналата година средният период за разплащане достига 63 дни или с един повече в сравнение с 2017 г. и с четири повече в сравнение с 2016 г.

Секторът на технологиите продължава да държи лидерски позиции по бавно издължаване – 134 дни. „В Топ 3 на бавните плащания се завръща Строителството с 82 дни, което е 3 дни повече в сравнение с предходната година, но все пак значително под нивото от 99 дни за 2016 г. Другите сектори със значително по-дълъг срок на разплащане в сравнение със средното за страната са Стоки за свободното време с 76 дни и Стоки за бита и Машиностроене с по 73 дни“, пише в съобщението от Euler Hermes.

реклама

Според компанията въпреки тенденцията за увеличаване на периода, издължаването в България остава по-бързо от средното в световен мащаб, което за 2018 г. е 65 дни (66 дни през 2017 г.).

Анализаторите на Euler Hermes са на мнение, че тенденцията за съкращаване на сроковете за разплащане на глобално ниво ще продължи и през 2019 г. и ще се свие с още един ден. Това е резултат от забавянето на икономическия ръст, което прави бизнесът по-внимателен, уточняват от компанията.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Отиде си световно известният оперен певец Камен Чанев

реклама Снимка: operaplovdiv.bg Световноизвестният оперен певец Камен Чанев е починал от коронавирус. Той беше приет за лечение в болницата в Стара Загора. Камен Чанев е най-успешният български тенор с международна кариера, припомня БНР. Чанев е роден през 1964 г., завършва Френската гимназия в родния си град Сливен, а след това …

Новини
Безлов: Българите искат силен лидер, а не демократично управление

реклама Кадър БТВ В доклада на центъра „Демокрацията в България – все още крехка след три десетилетия преход“, експертите представят данните от своите проучвания, че след 30 години преход 45 на сто предпочитат силен и решителен лидер. 57 на сто от запитаните са заявили, че вярват, че нищо няма да …

Новини
Калин Сърменов: Театрите са едно от най-защитените пространства

реклама Снимка профил ФБ След влизането в сила на мерките от петък, затварят и всички места, където има възможно струпване на хора като кина, галерии и музеи и се преустановява провеждането на концерти до 21 декември. Като изключение са посочени театрите, които могат да продължат да работят, стига публиката да …