fbpx

Българските плодове и зеленчуци изчезват от пазарите до 4-5 години?

www.expert.bg

До 4-5 години секторите овощарство и зеленчукопроизводство може да фалират заради ниските държавни и европомощи. Това стана ясно по време на конференция по бъдещата Общата селскостопанска политика на ЕС (ОСПБ с участието на председателя на комисията по земеделие в Европарламента Чеслав Адам Шекерски (ЕНП, Полша) и членовете ѝ от България Владимир Уручев и Момчил Неков.

По думите на Неков в австрийската провинция Южен Тирол делът на субсидиите за плодове и зеленчуци са 4,6% от стойността им, а в България – 2-3 на сто. Има риск тези сектори у нас да фалират до 4-5 години, защото няма да са конкурентни, предупреди той. „За това моментално трябва да искаме поне двойно увеличение на субсидиите за тези 2 сектора у нас. Другото, за което настояваме всички, е по-голяма обвързана подкрепа, повече пари за литър мляко за сметка на директните плащания“, каза още Неков.

Владимир Уручев обясни, че по първия стълб, засягащ и производството на плодове и зеленчуци, България трябва на държавно ниво да види рамката, дадена от ЕК, и максимумът, който може да се използва да се насочи към тези сектори.

Момчил Неков смята, че парите от ОСП трябва да се ползват от истински земеделци, а не от кандидати за субсидии. Чеслав Адам Шекерски от своя страна добави, че важна тема за България са таваните за субсидиите. „Става дума за концентрацията на земи, която е прекомерна. Земята е обектът на спекулации и се правят опити за инвестиране на капитал в земя. За нас е изключително важно поземлената собственост да е в ръцете на производителите, които реално обработват земята и разчитат на нея за поминъка си. Не става дума за притежаването на земя, а за заетост в селското стопанство. Искаме да поставим акцента върху заетостта. Това не е лесна задача“, добави той. По думите му в някои страни страни от Източна Европа на 20% от стопаните се падат 80% от директните плащания, но не бива да се вреди и на големите стопанства, защото те също постигат добри резултати.

Друга важна тема според Момчил Неков са нелоялните търговски практики по хранителната верига – ако 100 лв. е печалбата от един продукт, производителят получава 20 лв., преработвателят – 30, а този, който продава, в България най-често са търговските вериги – 50 лв. Така според евродепутата цялата тежест пада върху производителя, който, въпреки че е най-уязвим, получава най-малко. Това е хоризонтален общоевропейски проблем. Важно е България да вземе мерки за защита на производителите.

При преговорите за търговските споразумения със страните от „Меркусор“ например на преден план излизат автомобилните производители, а в същото време има риск от внос на говеждо месо с хормони от Южна Америка, което само във Франция ще доведе до фалита на 28 хил. фермери. Неков определи като недопустимо предложението да се орязва Програмата за развитие на селските райони с 15% и тези средства да се дават за мигрантите. Той изтъкна, че програмата всъщност се бори с вътрешната миграция от селата към градовете.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
“Ергенът” разсипа здравето на Васка, получила паник атаки и припаднала

кадри bTV, YouTube/Надкаст Истински кошмар е изживяла любимата ергенка на мъжете Васка. Тоталното игнориране от страна на продукцията я докарало истински срив, разкри тя в подкаста “Надкаст”. Месеци след снимките на “Ергенън”, тя буквално припаднала от това, което видяла да се излъчва по bTV. “В началото бях много разочарована. Отрази …

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

error: Content is protected !!