Българска ученичка се разписа върху Колизея, хванаха я

Новини

Българката била на екскурзия в Рим със свои съученици и учители
Снимка: pixabay

17-годишна българска ученичка беше хваната от охраната на Колизея да изписва буквата М върху стена на монумента, съобщава „24 часа“.

Това станало на 28 април следобед. Българката, чието име не се съобщава, била на екскурзия в Рим със свои съученици и учители. Те били заедно и при визитата в Амфитеатъра на Флавиите, както е известен Колизеят.

Момичето искало да напише цялото си име или най-малко инициалите си, но успяло да изпише само буквата М. Точно в този момент се намесили хора от вътрешната охрана на паметника. Българката била отведена в полицейсксия участък на Пиаца Венеция, където била идентифицирана и срещу нея бил написан рапорт. Момичето не е арестувано, а съставеният документ е препратен към прокуратурата, каквато е процедурата в подобни случаи.

Само преди дни в Колизея се опита да се разпише и израелско семейство. 39-годишна жена изписа инициалите си, както и тези на съпруга и децата си, преди да бъде хваната в крачка. „Това е демонстрация на широко разпространенo невежество и на липса на култура и познаване на посещаваните места и паметници. Това, което прави впечатление е, че става въпрос все за туристи, които идват от чужбина, за да опознаят сърцето на Западната цивилизация”, коментира директорката на Колизея Алфонсина Русо.

По идентичен начин се прочу и българският футболист Благой Георгиев, чието име се припомня редовно от италианските хроники, но не заради спортни, а заради вандалски прояви. През 2015 г. той беше хванат да изписва името на тогавашната си годеница Есмер върху партера на стена от Колизея. Георгиев бе отведен в близкия участък на карабинерите, където беше написан рапорт по случая.

Две години по-късно още един наш сънародник изчегърта с монета името на любимата си върху древноримска стена – на Палатинския хълм на ул. „Сан Бонавентура”. За посегателството докладвали будни минувачи.

За подобни актове на вандализъм италианският закон предвижда глоба от 100 до 8000 евро, както и затвор от 6 месеца до 3 г.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
И Румъния може да се върне в надпреварата за завода на „Фолксваген“

Румъния може да се върне в надпреварата за новия завод на германската група „Фолксваген“ (Volkswagen). Това съобщи ръководителят на Румънската асоциация на автомобилните производители (ACAROM) Габриел Сико. „Турция рискува икономически санкции за военната си намеса срещу кюрдите в Сирия. Но страната трябва да се придвижи бързо, за да хване възможността. …

Новини
Учени отгледаха домати на марсианска и лунна почва

Учени от Университета във Вагенинген в Холандия са засадили проби от моделната почва на Марс и Луната с различни култури и са успели да получат реколта. От това следва, че на Марс и Луната ще може да се отглежда не само храна, но и да се получават жизнеспособни семена. Това …

Новини
Директорът на „Deutsche Welle“: Случаят БНР показва какво става, когато политика и журналистика се смесят

„Чухме за скандала в БНР. Това е класически пример, че когато се смесят ролите на журналисти и политици, няма достатъчно добро разделение.“ Това коментира по време на лекция пред студенти генералният директор на „Deutsche Welle“ Петер Лимбург, предаде БГНЕС. „Оттам-нататък на кого му е хрумнала „прекрасната идея“ да уволнява дамата …