Българска ученичка се разписа върху Колизея, хванаха я

Новини

Българката била на екскурзия в Рим със свои съученици и учители
Снимка: pixabay

17-годишна българска ученичка беше хваната от охраната на Колизея да изписва буквата М върху стена на монумента, съобщава „24 часа“.

Това станало на 28 април следобед. Българката, чието име не се съобщава, била на екскурзия в Рим със свои съученици и учители. Те били заедно и при визитата в Амфитеатъра на Флавиите, както е известен Колизеят.

Момичето искало да напише цялото си име или най-малко инициалите си, но успяло да изпише само буквата М. Точно в този момент се намесили хора от вътрешната охрана на паметника. Българката била отведена в полицейсксия участък на Пиаца Венеция, където била идентифицирана и срещу нея бил написан рапорт. Момичето не е арестувано, а съставеният документ е препратен към прокуратурата, каквато е процедурата в подобни случаи.

Само преди дни в Колизея се опита да се разпише и израелско семейство. 39-годишна жена изписа инициалите си, както и тези на съпруга и децата си, преди да бъде хваната в крачка. „Това е демонстрация на широко разпространенo невежество и на липса на култура и познаване на посещаваните места и паметници. Това, което прави впечатление е, че става въпрос все за туристи, които идват от чужбина, за да опознаят сърцето на Западната цивилизация”, коментира директорката на Колизея Алфонсина Русо.

По идентичен начин се прочу и българският футболист Благой Георгиев, чието име се припомня редовно от италианските хроники, но не заради спортни, а заради вандалски прояви. През 2015 г. той беше хванат да изписва името на тогавашната си годеница Есмер върху партера на стена от Колизея. Георгиев бе отведен в близкия участък на карабинерите, където беше написан рапорт по случая.

Две години по-късно още един наш сънародник изчегърта с монета името на любимата си върху древноримска стена – на Палатинския хълм на ул. „Сан Бонавентура”. За посегателството докладвали будни минувачи.

За подобни актове на вандализъм италианският закон предвижда глоба от 100 до 8000 евро, както и затвор от 6 месеца до 3 г.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Хороскоп за 1 юни: Стрелците да пестят, Водолеите в центъра на събитията

lamqta.com Овен Вие сте огнено кълбо и всеки, който Ви познава повече от 10 минути, ще се съгласи с това. По тази причина, когато получите бележка, позвъняване или многозначителен поглед, и бидейки това, което сте, направете , което можете най-добре – отреагирайте импулсивно. За много от нас се подразбира, че …

Новини
Мария Габриел: Национална програма ще реши как да инвестираме 12 млрд. евро от Европа

750 милиарда евро ще бъдат инжектирани в икономиките на страните членки на ЕС реши тази седмица Еврокомисията. България ще получи достъп до 13 милиарда евро. „Малко над 12 милиарда ще получи България. 9 милиарда от новия възстановителен инструмент под формата на грантове и още 3 милиарда под формата на заеми“, …

Новини
Слави Трифонов „възхитен“, че в СУ ще се учи “Лайфстайл журналистика”

Днес до мен достигна новината, че в Софийския университет “Св. Климент Охридски” от тази година ще може да се изучава най-новата магистърска специалност “Лайфстайл журналистика”. Аз чак сега разбирам защо лайфстайл предаването на Ани Цолова не тръгна. Защото не е имала нужната квалификация. Абе, Ани, завърши първо “Лайфстайл журналистика” в …