fbpx

Българска болнична асоциация: Държавата да плаща пълни осигуровки на всички осигурени от нея

Държавата да плаща в пълен размер осигуровките на всички осигурени от от нея, предлагат от Българска болнична асоциация. Това е основното предложение, което ще отправят към премиера Бойко Борисов, преди старта на обсъждането на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2020 г.

Седмица по-рано болничните организации настояха да се възстановят основните принципи на солидарност и справедливост и задължението всеки българин да заплаща здравната си осигуровка в определения размер – 8%, а за категориите български граждани, осигурявани от държавата, Републиканският бюджет да внася на 12 равни месечни вноски пълния им размер както всички останали граждани.

Предварителните им разчети сочат, че така приходите за здраве ще се увеличат с над 1 млрд. лева. „Това ще промени финансовата макрорамка на бюджета за здраве, ще премахне неравнопоставеността на българските пациенти и ще доближи финансирането на болничната медицинска помощ до реалните й стойности“, съобщиха от асоциацията.

Пред Bulgaria On AIR председателят на Българската болнична асоциация Свилена Димитрова коментира, че желанието на всички е водеща тема в дискусиите да е качеството на здравните услуги. „Винаги слагаме акцент на финансирането, а водещо трябва да е именно качеството“, заяви Димитрова.

Тя уточни, че болничните организации винаги са се противопоставяли на делението на частни и общински болници, защото всички трябва да гледат в обща посока. „В годините сме видели много модели и опити за реформи от кабинети. Важно е на експертно ниво да се вземе правилно решение. Сигурни сме, че здравеопазването е недофинансирано от държавата“, коментира още Свилена Димитрова и посочи, че подходът, който предлагат е солидарен.

„В България няма правилно остойностяване на клиничните пътеки. Ние предложихме модел, който е работещ във Великобритания. Поканата за среща с премиера беше единна от всички болници. Медицинските специалисти в България трябва да получават достойни възнаграждения“, обобщи тя.

външна реклама


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Кадри от дрон над София: България не помни такава опашка под дъжда

кадри Фейсбук/Георги Господинов, Манол Пейков: България не помни такава опашка: Извикаха полиция Докато по върховете на родната политика и в прокуратурата на България се разиграват грозни и обидни сцени, в сърцето на столицата ни се случва нещо невиждано и изключително красиво. Дни наред хора извиват огромни опашки на Панаира на …

Блиц Новини
Навръх 1 юни Децата при Мира и Виктор го казаха най-добре: България не заслужава това!

кадри Нова телевизия: Навръх 1 юни Децата при Мира и Виктор го казаха най-добре: България не заслужава това! В Деня на детето българските депутати решиха да се държат като инфантилни хулигани и почти успяха да провалят един от най-хубавите дни в годината. Физическите и словесни сблъсъци в парламента възмути всички, …

Блиц Новини
Почна със 150 лева заплатка, а днес е на върха в България, майка й обясни как

Стопкадри Нова Тв: Почна със 150 лева заплатка, а днес е на върха в България, майка й обясни как Луиза Григорова е любимка на много българи. Това е разбираемо, тъй като все пак е красива и известна актриса. Нейната майка обаче също се е реализирала в живота. Близо 30 години …

error: Content is protected !!