fbpx

Българска болнична асоциация: Държавата да плаща пълни осигуровки на всички осигурени от нея

Държавата да плаща в пълен размер осигуровките на всички осигурени от от нея, предлагат от Българска болнична асоциация. Това е основното предложение, което ще отправят към премиера Бойко Борисов, преди старта на обсъждането на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2020 г.

Седмица по-рано болничните организации настояха да се възстановят основните принципи на солидарност и справедливост и задължението всеки българин да заплаща здравната си осигуровка в определения размер – 8%, а за категориите български граждани, осигурявани от държавата, Републиканският бюджет да внася на 12 равни месечни вноски пълния им размер както всички останали граждани.

Предварителните им разчети сочат, че така приходите за здраве ще се увеличат с над 1 млрд. лева. „Това ще промени финансовата макрорамка на бюджета за здраве, ще премахне неравнопоставеността на българските пациенти и ще доближи финансирането на болничната медицинска помощ до реалните й стойности“, съобщиха от асоциацията.

Пред Bulgaria On AIR председателят на Българската болнична асоциация Свилена Димитрова коментира, че желанието на всички е водеща тема в дискусиите да е качеството на здравните услуги. „Винаги слагаме акцент на финансирането, а водещо трябва да е именно качеството“, заяви Димитрова.

Тя уточни, че болничните организации винаги са се противопоставяли на делението на частни и общински болници, защото всички трябва да гледат в обща посока. „В годините сме видели много модели и опити за реформи от кабинети. Важно е на експертно ниво да се вземе правилно решение. Сигурни сме, че здравеопазването е недофинансирано от държавата“, коментира още Свилена Димитрова и посочи, че подходът, който предлагат е солидарен.

„В България няма правилно остойностяване на клиничните пътеки. Ние предложихме модел, който е работещ във Великобритания. Поканата за среща с премиера беше единна от всички болници. Медицинските специалисти в България трябва да получават достойни възнаграждения“, обобщи тя.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Ники Кънчев: Жена ми заплаши, че ще ме остави на улицата

Кадри: бТВ Водещият на „Стани богат“ Ники Кънчев започна по необичаен начин телевизионната игра тази вечер. Той определи себе си като мислител и разкри какво му е заръчала неговата половинка. „Жена ми днес ме изпрати с думите: Не се прибирай, ако не дадеш най-после тези 100 000 лева на някой …

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

Блиц Новини
Симона между Никол и Митко в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Любовната история между Митко и Симона вълнува и останалите обитатели на общежитието на Хелс китчън. Дори шеф Ангелов подпитва на моменти как вървят нещата между тях. Но Никол е най-близката й приятелка и прави опити да я предпази от разочарование, което евентуално Симона ще изпита след края …

error: Content is protected !!