fbpx

Българска болнична асоциация: Държавата да плаща пълни осигуровки на всички осигурени от нея

Държавата да плаща в пълен размер осигуровките на всички осигурени от от нея, предлагат от Българска болнична асоциация. Това е основното предложение, което ще отправят към премиера Бойко Борисов, преди старта на обсъждането на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2020 г.

Седмица по-рано болничните организации настояха да се възстановят основните принципи на солидарност и справедливост и задължението всеки българин да заплаща здравната си осигуровка в определения размер – 8%, а за категориите български граждани, осигурявани от държавата, Републиканският бюджет да внася на 12 равни месечни вноски пълния им размер както всички останали граждани.

Предварителните им разчети сочат, че така приходите за здраве ще се увеличат с над 1 млрд. лева. „Това ще промени финансовата макрорамка на бюджета за здраве, ще премахне неравнопоставеността на българските пациенти и ще доближи финансирането на болничната медицинска помощ до реалните й стойности“, съобщиха от асоциацията.

Пред Bulgaria On AIR председателят на Българската болнична асоциация Свилена Димитрова коментира, че желанието на всички е водеща тема в дискусиите да е качеството на здравните услуги. „Винаги слагаме акцент на финансирането, а водещо трябва да е именно качеството“, заяви Димитрова.

Тя уточни, че болничните организации винаги са се противопоставяли на делението на частни и общински болници, защото всички трябва да гледат в обща посока. „В годините сме видели много модели и опити за реформи от кабинети. Важно е на експертно ниво да се вземе правилно решение. Сигурни сме, че здравеопазването е недофинансирано от държавата“, коментира още Свилена Димитрова и посочи, че подходът, който предлагат е солидарен.

„В България няма правилно остойностяване на клиничните пътеки. Ние предложихме модел, който е работещ във Великобритания. Поканата за среща с премиера беше единна от всички болници. Медицинските специалисти в България трябва да получават достойни възнаграждения“, обобщи тя.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Фолк певицата Дебора: Взеха ми колата и книжката, може да вляза и в затвора

Кадри ютуб е социални мрежи На 9 април певицата Дебора предизвиква лека катастрофа с автомобила си на столичния булевард „Черни Връх“. На място й бе направен полеви тест, който отчете 2,9 промила алкохол в кръвта, а тя бе в шок. Дамата настоя за кръвен тест, който също показа високи стойности. …

Блиц Новини
Синоптикът Петър Янков: Пазете се от гръмотевици

Кадри България Он ер Доста бе усложнена обстановката вчера в западна България. За кратко време в източната част на София се изсипаха между 50 и 70 литра на кв.м. Пагубното беше, че валежът беше за час, час и половина, този валеж е проливен. При това интензивно строителство и състояние на …

Блиц Новини
КНСБ: 1454 лв е минималната сума за заплата на човек

Кадър Нова ТВ Според хората минимум 2000 лв трябва да е заплатата на човек, за да може да посрещна нормално нуждите си. Най-малко 1080 лева да бъде минималната работна заплата от догодина. Размерът се очаква да е такъв, за да се достигне минималното възнаграждение, което трябва да е 50% от …

error: Content is protected !!