България ще бъде подложена на преглед за икономически дисбаланси и през 2019 г.

Investor.bg

Излишъкът по текуща сметка нараства през 2017 г., а високата корпоративна задлъжнялост продължава да буди тревога
България ще бъде подложена на задълбочена проверка и през 2019 г., след като през март бе установено, че в страната се наблюдават икономически дисбаланси. Това посочва Европейската комисия в есенния пакет на европейския семестър за координация на икономическите и социалните политики за 2019 г.

През март тази година бе установено, че страната ни отчита дисбаланси най-вече по отношение на финансовия сектор, високата задлъжнялост и необслужваните заеми в корпоративния сектор.

Според настоящата оценка три индикатора не отговарят на необходимите изисквания – нетната международна инвестиционна позиция, ръстът на номиналните разходи за единица труд и реалният ръст на жилищните цени.

Излишъкът по текуща сметка нараства през 2017 г., а високата корпоративна задлъжнялост продължава да буди тревога, въпреки че съотношението на дълга постепенно намалява през последните няколко години. Високо остава и нивото на необслужваните кредити, отново най-вече в корпоративния сектор.

На пазара на жилища реалната цена на имотите расте бързо. „Все още няма признаци за надценяване на този етап, но настоящата динамика на жилищния пазар заслужава внимание отблизо“, посочват от ЕК.

Що се отнася до европейската икономика като цяло, то тя се очаква да продължи да се разширява и през 2019 г., осигурявайки работни места на рекорден брой хора. Заетостта отбелязва ръст до рекордните 239 млн. души, а безработицата достигна нивата си отпреди финансовата криза.

В прогнозата си от Европейската комисия уточняват още, че европейската икономика навлиза в шестата си година на растеж. Това, както и ниските лихвени проценти, подкрепят продължаващото свиване на държавните дефицити, които в повечето случаи са успели да се завърнат към нивата си отпреди кризата.

На този фон се отчита по-голям растеж в държавите членки, които като цяло имат по малък брутен вътрешен продукт на глава от населението.

Въпреки това растежът не подпомага еднакво всички граждани и страни от блока, оставайки уязвим на глобални сътресения, както и на дългосрочни предизвикателства.

„Икономическият растеж се очаква да се успокои и е изправен пред сериозен риск за понижаване. Финансовите условия остават благоприятни, но се очаква известно затягане, като растежът продължава, инфлацията се ускорява и паричната политика постепенно се нормализира“, посочват от ЕК.

В текста се посочва още, че притесненията за устойчивостта на публичните финанси в страни с голям дълг могат да доведат до увеличение на финансовите задължения в цялата европейска икономика, включително и за банковия сектор. Допълнителни рискове за блока крие и бързото затягане на американските парични политики, геополитическото напрежение върху световната търговия и неясните отношения на ЕС с Великобритания след Brexit.

От ЕК отново наблягат на важността на еврото, определяйки го като „фактор на стабилността“ и „щит“ срещу нарастващите рискове за икономическите прогнози. Въреки това е неободимо неговата архитектура да бъде допълнително подсилена чрез стабилен капиталов съюз и бързо изготвяне на дългосрочен бюджет на ЕС.

Като основни предизвикателства пред блока са посочени външните рискове, изискващи „силен и единен европейски отговор“. „Нарастващият протекционизъм и търговското напрежение на световната сцена също увеличи важността от добре работещ единен пазар“, посочват от ЕК.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Заведенията настояват служителите на открито да работят без маски

Снимка pixabay „С оглед на масовото неглижиране на наложените правила и събирането на групи без да се спазва дистанция, настояваме да отпадне изискването за служителите ни, които работят на открито, да носят маски“. Това се казва в позиция Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България, информира БНТ. …

Новини
Прогноза за времето до края на август

Кадър БНТ Средиземноморски циклон е причината за ветровитото време с валежи през последните дни у нас. Те ще продължат и днес, но само в крайните югозападни райони на страната. Вятърът ще се усили, като слънчевото време в Източна България обаче остава. Това съобщи в Сутрешния блок на БНТ синоптикът от …

Новини
Ангел Кунчев: Вълната от коронавирус на Балканите утихна

Кадър БНТ „Нещата са коренно различни в сравнение с началото на пандемията, в болница са близо 850 души и никъде нямаме отказ“, обясни главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ. По думите му коронавирусът се развива неравномерно. „Докато в Благоевград имаме нови 100 заразени вчера, имаме области, където нямаме …