България ще бъде подложена на преглед за икономически дисбаланси и през 2019 г.

Новини

Investor.bg

Излишъкът по текуща сметка нараства през 2017 г., а високата корпоративна задлъжнялост продължава да буди тревога
България ще бъде подложена на задълбочена проверка и през 2019 г., след като през март бе установено, че в страната се наблюдават икономически дисбаланси. Това посочва Европейската комисия в есенния пакет на европейския семестър за координация на икономическите и социалните политики за 2019 г.

През март тази година бе установено, че страната ни отчита дисбаланси най-вече по отношение на финансовия сектор, високата задлъжнялост и необслужваните заеми в корпоративния сектор.

Според настоящата оценка три индикатора не отговарят на необходимите изисквания – нетната международна инвестиционна позиция, ръстът на номиналните разходи за единица труд и реалният ръст на жилищните цени.

Излишъкът по текуща сметка нараства през 2017 г., а високата корпоративна задлъжнялост продължава да буди тревога, въпреки че съотношението на дълга постепенно намалява през последните няколко години. Високо остава и нивото на необслужваните кредити, отново най-вече в корпоративния сектор.

На пазара на жилища реалната цена на имотите расте бързо. „Все още няма признаци за надценяване на този етап, но настоящата динамика на жилищния пазар заслужава внимание отблизо“, посочват от ЕК.

Що се отнася до европейската икономика като цяло, то тя се очаква да продължи да се разширява и през 2019 г., осигурявайки работни места на рекорден брой хора. Заетостта отбелязва ръст до рекордните 239 млн. души, а безработицата достигна нивата си отпреди финансовата криза.

В прогнозата си от Европейската комисия уточняват още, че европейската икономика навлиза в шестата си година на растеж. Това, както и ниските лихвени проценти, подкрепят продължаващото свиване на държавните дефицити, които в повечето случаи са успели да се завърнат към нивата си отпреди кризата.

На този фон се отчита по-голям растеж в държавите членки, които като цяло имат по малък брутен вътрешен продукт на глава от населението.

Въпреки това растежът не подпомага еднакво всички граждани и страни от блока, оставайки уязвим на глобални сътресения, както и на дългосрочни предизвикателства.

„Икономическият растеж се очаква да се успокои и е изправен пред сериозен риск за понижаване. Финансовите условия остават благоприятни, но се очаква известно затягане, като растежът продължава, инфлацията се ускорява и паричната политика постепенно се нормализира“, посочват от ЕК.

В текста се посочва още, че притесненията за устойчивостта на публичните финанси в страни с голям дълг могат да доведат до увеличение на финансовите задължения в цялата европейска икономика, включително и за банковия сектор. Допълнителни рискове за блока крие и бързото затягане на американските парични политики, геополитическото напрежение върху световната търговия и неясните отношения на ЕС с Великобритания след Brexit.

От ЕК отново наблягат на важността на еврото, определяйки го като „фактор на стабилността“ и „щит“ срещу нарастващите рискове за икономическите прогнози. Въреки това е неободимо неговата архитектура да бъде допълнително подсилена чрез стабилен капиталов съюз и бързо изготвяне на дългосрочен бюджет на ЕС.

Като основни предизвикателства пред блока са посочени външните рискове, изискващи „силен и единен европейски отговор“. „Нарастващият протекционизъм и търговското напрежение на световната сцена също увеличи важността от добре работещ единен пазар“, посочват от ЕК.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Румен Петков: Гласуваш за Борисов, получаваш Деската

Сегашният начин на местно самоуправление е извратен. Четвърт от средствата, които стигат до общините, стигат по силата на постановления на Министерския съвет, зад гърба на Народното събрание и обществото и на партиен принцип. Това коментира в Пловдив председателят на ПП АБВ Румен Петков, който подчерта, че в цялата история на …

Новини
Димитър Манолов, КТ „Подкрепа“: Болничните трябва да се плащат в двоен размер

Абсурдно е да се криминализира всеки болничен лист, измамникът е този, който издава фалшивите, а не който ги ползва, казва Димитър Манолов. Всеки път, когато работодателите предлагат да не се плащат първите три дни болнични, аз ще казвам: „Те трябва да се плащат в двоен размер. Тогава хората имат най-големи …

Новини
Тези българи взимат баснословни пенсии, а трикът е в…

източник: Блиц Българите, които са живели и работели в САЩ и получават американска пенсия, са скочили двойно. Според данни от Social Security Administration до август 2019-а това са 701 души, пише БГ ВОЙС. Предишните години бройката им е варирала между 300 и 390 и рядко е достигала малко над 400. …