fbpx

България ще бъде подложена на преглед за икономически дисбаланси и през 2019 г.

реклама

Investor.bg

Излишъкът по текуща сметка нараства през 2017 г., а високата корпоративна задлъжнялост продължава да буди тревога
България ще бъде подложена на задълбочена проверка и през 2019 г., след като през март бе установено, че в страната се наблюдават икономически дисбаланси. Това посочва Европейската комисия в есенния пакет на европейския семестър за координация на икономическите и социалните политики за 2019 г.

През март тази година бе установено, че страната ни отчита дисбаланси най-вече по отношение на финансовия сектор, високата задлъжнялост и необслужваните заеми в корпоративния сектор.

Според настоящата оценка три индикатора не отговарят на необходимите изисквания – нетната международна инвестиционна позиция, ръстът на номиналните разходи за единица труд и реалният ръст на жилищните цени.

Излишъкът по текуща сметка нараства през 2017 г., а високата корпоративна задлъжнялост продължава да буди тревога, въпреки че съотношението на дълга постепенно намалява през последните няколко години. Високо остава и нивото на необслужваните кредити, отново най-вече в корпоративния сектор.

На пазара на жилища реалната цена на имотите расте бързо. „Все още няма признаци за надценяване на този етап, но настоящата динамика на жилищния пазар заслужава внимание отблизо“, посочват от ЕК.

Що се отнася до европейската икономика като цяло, то тя се очаква да продължи да се разширява и през 2019 г., осигурявайки работни места на рекорден брой хора. Заетостта отбелязва ръст до рекордните 239 млн. души, а безработицата достигна нивата си отпреди финансовата криза.

В прогнозата си от Европейската комисия уточняват още, че европейската икономика навлиза в шестата си година на растеж. Това, както и ниските лихвени проценти, подкрепят продължаващото свиване на държавните дефицити, които в повечето случаи са успели да се завърнат към нивата си отпреди кризата.

На този фон се отчита по-голям растеж в държавите членки, които като цяло имат по малък брутен вътрешен продукт на глава от населението.

реклама

Въпреки това растежът не подпомага еднакво всички граждани и страни от блока, оставайки уязвим на глобални сътресения, както и на дългосрочни предизвикателства.

„Икономическият растеж се очаква да се успокои и е изправен пред сериозен риск за понижаване. Финансовите условия остават благоприятни, но се очаква известно затягане, като растежът продължава, инфлацията се ускорява и паричната политика постепенно се нормализира“, посочват от ЕК.

В текста се посочва още, че притесненията за устойчивостта на публичните финанси в страни с голям дълг могат да доведат до увеличение на финансовите задължения в цялата европейска икономика, включително и за банковия сектор. Допълнителни рискове за блока крие и бързото затягане на американските парични политики, геополитическото напрежение върху световната търговия и неясните отношения на ЕС с Великобритания след Brexit.

От ЕК отново наблягат на важността на еврото, определяйки го като „фактор на стабилността“ и „щит“ срещу нарастващите рискове за икономическите прогнози. Въреки това е неободимо неговата архитектура да бъде допълнително подсилена чрез стабилен капиталов съюз и бързо изготвяне на дългосрочен бюджет на ЕС.

Като основни предизвикателства пред блока са посочени външните рискове, изискващи „силен и единен европейски отговор“. „Нарастващият протекционизъм и търговското напрежение на световната сцена също увеличи важността от добре работещ единен пазар“, посочват от ЕК.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Алибегов: Протест ще има! Отваряме на 1-ви февруари с или без позволение

реклама Кадър видео БНТ Ние ще отворим на 1 февруари дневните заведения и протест пред Министерски съвет утре от 12:00 часа ще има Протест на заведенията, които членуват в двете организации Сдружение на заведенията в България и Българска асоциация на заведенията, все пак ще има утре пред Министерски съвет. Това …

Новини
„Барселона“ има над 1 млрд. евро дългове

реклама Кадър видео Нова ТВ Футболният „Барселона“ е пред финансов колапс. Според медиите в Испания дълговете на каталунците надхвърлят 1 милиард евро, а над 700 милиона от тях трябва да бъдат върнати в краткосрочно бъдеще. До 30 юни тази година каталунците трябва да погасят 266 млн. евро. Сред тях са …

Новини
Контролата Лудогорец – Зенит пропада заради Ковид-19

реклама Снимка ludogorets.com Лудогорец ще играе срещу БАТЕ (Борисов) в последната си контрола на лагера в Белек. По програма двубоят на 4 февруари трябваше да е срещу Зенит, но поради проблеми в руския тим, свързани с COVID-19, се налага промяната. Зенит въобще няма да пристигне в Турция, а ще остане …