България с най-ниското почасово заплащане в ЕС

Новини
1

Това показва проучване на Евростат

Най-ниското почасово заплащане за своя труд в рамките на целия ЕС получаваме в България, сочи последното проучване на Евростат, съобщи Burgasinfo.

Данните показват, че средно взимаме по 3,5 евро на час, а непосредствено преди нас са румънците, които работят за 4,2 евро. През 2011 г. най-високи почасови разходи за труд са отчетени в Белгия, където местните жители се потят за 39,3 евро на час, Дания – 38,6 евро на час, Франция – 34,2 евро на час, Люксембург – 33,7 евро на час, Холандия – 31,1 евро на час и Германия – 30,1 евро на час. Освен в България и Румъния , най-ниско е заплащането в Литва (5,5 евро за час) и Латвия (5,9 евро).

Според публикуваните в НСИ разчети за 2010 г., усреднените разходи на работодателя за труд за един отработен час са 7 лева за наетите лица в обществения сектор и 5,13 лева – в частния сектор. От икономическите дейности най-добре са заплатени хората, работещи в производството и разпределението на топлинна и електрическа енергия. Те получават по 18 лева на час.

Работещите в добивната промишленост получават по 16 лева на час, служителите във финансовия и застрахователен сектор – по 13 лева на час, а работещите в транспорта и съобщенията – по 8 лева на час, показват данните на НСИ. Статистиката сочи, че най-ниско у нас са заплатени служителите в административния и спомагателен сектор – по 2,72 лева на час.

loading...

И това не е вярно ,защото надниците на масовия българин за 8ч раб.ден е 20,25,30лв и то почти винаги раб.ден е минимум 10ч ,така че дори 3,5 евро на час е ПОРЕДНАТА ЛЪЖА !

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Cлeд cpивa в пpoдaжбитe:Фpaнция щe дaвa пo 7000 долара зa зaĸyпeн eлeĸтpoмoбил и 2000 – зa xибpид

Πpeзидeнтът нa Фpaнция Eмaнюeл Maĸpoн във втopниĸ oбяви плaн зa 8 милиapдa eвpo в пoдĸpeпa нa aвтoмoбилнaтa индycтpия в cтpaнaтa, ĸoятo e cpeд тeжĸo пocтpaдaлитe индycтpии oт ĸopoнaĸpизaтa, съобщава money.bg. „Иcтopичecĸaтa интepвeнция щe имa зa цeл дa пpeвъpнe индycтpиятa във Фpaнция в нaй-гoлямaтa в Eвpoпa“, ĸaзвa пpeзидeнтът. Πo нeгoвитe дyми …

Новини
Градушки паднаха на много места в страната

Бури с проливен дъжд и градушка удариха много райони на Централна и Западна България. В Русенска област градоносен облак се образува в района на село Батин. На юг, в област Велико Търново, в Лясковец дворовете побеляха. Подобна е картината и в село Плаково, предаде Нова телевизия. Обширна зона с гръмотевични …

Новини
Гърция намалява ДДС в опит да стимулира възстановяването на икономиката

Гърция намалява ДДС за кафенета, ресторанти и транспорт от 1-ви юни. Предложението за тази мярка е внесено в парламента за гласуване, като правителството очаква подкрепа и от опозицията, съобщава БНР. Всички парламентарно представени партии в южната ни съседка заявиха, че ще подкрепят при гласуването в петък предложението за намаляване на …