fbpx

България вече не е най-бедната в ЕС, Унгария и Румъния са зад нас. Реално ли е това?

Как България изпревари Унгария

Димитър Събев, „Дума“

Ликувай, народе! Защото вече не си най-беден в Европа и доходите ти надвишават румънските и унгарските. Евростат твърди, че през 2017 г. средният доход в България, съобразен с покупателната способност, е 9627 единици при 9371 единици за Унгария. За северните съседи въобще не говорим – те имат едва 60% от нашето ниво.

До този фантастичен резултат се стига след две ловки статистически операции. Първо, приложена е методиката „паритет на покупателната способност“, която измерва какво може да си купиш в дадена страна с парите, които получаваш. Ако цените са ниски, може да печелиш малко и пак да се окаже, че си богат. Измерването на равнището на цените е творческа задача: ако отчитаме само лаещите кренвирши и палмовото сирене, току-виж се окаже, че сме изпреварили и германците.

Вторият трик е използването на средни величини. „Заплатата на средния българин“ е нещо коренно различно от „средната заплата на българина“. В България неравенството е най-високо в ЕС и средните доходи може да продължат да растат, дори когато 80% от хората едва връзват двата края.

Така, с едно-две завъртания, Евростат ни прати пред унгарците. Нищо, че в Унгария се произвежда продукция на стойност 140 млрд. долара, а в България за 57 млрд. долара. Важното е да си на правилната страна. България явно е, след като я управлява ГЕРБ – партия от семейството на разпореждащата се в ЕС Европейска народна партия. За разлика от Румъния, където на власт е Социалдемократическата партия, и Унгария със своя бодлив Виктор Орбан.

Внезапното „забогатяване“ на българите върви ръка за ръка с благия тон в скорошния доклад на Европейската комисия за напредъка по механизма за сътрудничество и проверка. Прочетохме, че имаме „значителен напредък“ в почти всички области на правовата държава, включително борбата с корупцията по високите етажи на властта. Сякаш става дума за различни институции от тези, с които граждани и бизнес се сблъскват ежедневно.

А виж, докладът за съдебната система в Румъния бе силно критичен – и по една чиста случайност в същото време се оказа, че и икономическите показатели там са слаби (независимо от най-високия икономически растеж в ЕС). Oпозицията в Румъния и Унгария получи силен аргумент, с който да критикува управляващите преди изборите за Европарламент през май: „Толкова зле се справяте, че и българите ни изпревариха…“

Не е прецедент западни институции да манипулират статистики, за да притиснат нежелано правителство. Пол Ромър, удостоен през 2018 г. с Нобелова премия, известно време работеше в Световната банка като главен икономист. Авторитетният учен се запозна с практиките там и после публично се извини на Чили: без промяна в бизнес средата, позицията на страната в международните класации подскача, щом на власт е дясно правителство, и се срива, ако управляват социалисти. После Ромър трябваше бързо да напусне банката „по взаимно съгласие“.

Посещенията в България явно се отразяват положително на лидера на ЕК, г-н Юнкер, и той връща жеста, като лъска имиджа на сегашното правителство. Но когато задухат зимните ветрове и инфлацията изяде доходите, съмнителният факт, че видите ли сме изпреварили Унгария, няма да ни нахрани и стопли.

Нова глупост, направиха ни народа душевно беден.Ние не се радваме на нищо, най вече на статистиката.

Вие платени слуги наБоко тиквата не виждате ли че не във ЕС а във цяла Европа няма по бедни от нас.Кого заблуждавате със вашите платени статистики?

3 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

Hell's kitchen
Никол оцеля, ще готви в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Инфарктна за участниците резервация беше тази в последния епизод на Хелс китчън. Като водещи на двете кухни застанаха двама от най-добре представящите се, а именно Никол и Славейко. Борбата бе ожесточена и двата отбора завършиха на 2 секунди разлика. Според правилата Никол трябваше да напусне състезанието, но …

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

error: Content is protected !!