fbpx

Българин с уникален опит за спускане със сноуборд от Шиша Пангма

Още един българин след алпиниста Боян Петров ще се отправи към връх Шиша Пангма в Хималаите. 36-годишният Владимир Павлов обаче ще направи опит да се спусне от върха със сноуборд, което би го превърнало в първия човек в света, който кара сноуборд от този връх, пише novini.bg.

Павлов ще бъде и първият българин, който се спуска със сноуборд от над 8000 метра височина. 

Той има повече от 20 години опит в планинарството и екстремния сноуборд и е сред пионерите в този спорт в България. През 2016 година изкачва и спуска със сноуборд най-високия връх на Близкия изток – Дамаванд (5671 м) в Иран, а миналата година направи първото българско сноуборд спускане от над 7000 метра – от връх Ленин в Киргизстан.

Голямата цел на Владимир Павлов сега е да изкачи осемхилядника Шиша Пангма без допълнителен кислород. Очаква да замине в края на август, през септември да се аклиматизира и да изкачи върха най-късно в началото на октомври. Ще се движи с комерсиална експедиция, в свръзка с въжета, но вероятно за спускането ще бъде сам.

Освен традиционния багаж за изкачване от алпинист, Павлов ще носи и борд, който тежи над 5 килограма. Тъй като обувките му са за каране на сноуборд, се е наложило да ги приспособи, за да може и да катери с тях. Остава да намери и спонсори – около 17 хиляди евро – нещо проблематично след трагедията с алпиниста Боян Петров.

„След трагедията с Боян този връх е доста деликатна тема за планинарските среди, а и за българското общество като цяло. Аз съм го избрал много преди това. Това е мой план, който съм обявил още миналата година. Дори с Боян сме го обсъждали. Той и снимки трябваше да донесе оттам – за съжаление няма никога да стигнат до мен…“, разказа Павлов пред БНР.

Не се чувства разколебан след изчезването на Боян под Шиша Пангма: „Те просто си казват: „Ето, един голям алпинист си отиде. Ти къде си тръгнал с тази дъска?“, но моят подход няма много общо с този на Боян. Той атакува солово и се движи сам, а аз ще бъда постоянно в група“.

„С годините човек иска все повече и повече, както във всеки друг аспект на живота. Но без да рискува, човек няма как да успее. Такива неща ти показват, че реално в света няма граници, а ние сами си ги поставяме“, посочи Владимир Павлов.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

Блиц Новини
Проф. Рачев: Хората тръгнаха по любимите ми камизолки заради температурите

Кадри БТВ Няколко дни с високи температури напомниха, че лятото не е далеч, но циклон ни върна в реалността като понижи температурите, дори и под обичайните за това време на годината. Динамично и хладно време, паднаха хубави валежи точно където трябва. Вече не се притесняваме за туризма по черноморието. Как …

error: Content is protected !!