fbpx

Българин сред новите милиардери за 2018

реклама

От години технологичният сектор доминира списъка с най-богатите хора в света. Имената като Бил Гейтс, Марк Зукърбърг, Джеф Безос имат запазени места в Топ 10.

От януари 2018 г. досега секторът е създал нови 11 милиардери, според Bloomberg.

Сред тях е българинът Влад Тенев, съосновател с Байю Бат на платформата за безплатна търговия на фондовите борси Robinhood. След набиране на нови инвеститори в платформата през месец май нейната оценка достигна 6 милиарда долара. Така делът на българина в компанията е достигнал 1 милиард.

В списъка са също Даниел Ек, съосновател и главен изпълнителен директор на Spotify, която стана публична компания през април, Араш Фирдоси, съосновател на услугата за споделяне на файлове Dropbox.

Кой е Владимир Тенев

30-годишният предприемач е рoдeн във Варна. Когато е на 4 години, семейството му се мести в САЩ. Бaщa мy е иĸoнoмиcт.

Владимир учи математика в престижния Стандфордски университет. През 2013 г. с Бат основават компанията, а през декември 2014 пускат приложението Robinhood.

Преди две години Тенев е включен в класацията „30 до 30“ на Форбс./ vesti.bg

Ето и още информация за Владимир Тенев

 

 

Нашенецът доказа на всички, че формулата: учене + безсънни нощи + неимоверни усилия + хъс и упоритост, е винаги равна на успех! Владимир Тенев стана първият българин милиардер, благодарение на своят ум, интелект и точна преценка.

Той е само на 30 години, завършва университета Станфорд със специалност математика през 2013 година. Заедно със своя съквартирант създават обща компания, носеща името Robinhood. Двамата младежи – Владимир Тенев и Байджу Бат, инвестират в появата на своето мобилно приложение, което предоставя възможност за безплатна търговия на фондовите борси. Разликата между приложението Robinhood и останалите е, че то не взима комисионни такси за трансакции на лицата, които го ползват. Именно това качество подлудява всички.

Движението „Окупирай Уолстрийт“, избухнало през 2011 година, вдъхновява младите предприемачи, които през 2013 година взимат решението да създадат общата си компания. То съвпада с бума на финансовите технологии.

реклама

„Видяхме възможност да използваме софтуера зад сложната алгоритмична търговия и да го предоставим на крайни клиенти“, споделя Владимир Тенев.

4 години след създаването на компанията, банкери от Уолстрийт я оценяват на 1,3 милиарда долара, с перспективата в най-близко време цената ѝ да се покачи двойно и тройно. В момента приложението има около 3 милиона тегления, като е спестило сума от порядъка на 500 милиона долара за трансакции.

 

Тенев и Бат целят да покорят и Европа със своя програмен продукт, но за осъществяването на това тяхно желание, нашенецът и колегата му имат нужда от съдружници, които да инвестират в техните идеи. Известният руски милиардер Юрий Милнер, спонсорирал компании като Facebook, Airbnb, Spotify, застава зад тях с огромната сума от 110 милиона долара. Той е последван от редица други известни компании и личности, повярвали в двамата младежи.

 

Днес за компания Robinhood работят около 80 служители. По време на състояла се конференция миналата есен, Владимир Тенев разкрива стратегията, която използват в наемането на техните служители.

 

„Фокусирахме се върху наемането на по-умни от нас. И ги слушаме“, казва българинът.

 

През миналата година Тенев е обявен за един от най-перспективните млади предприемачи в изданието на Forbes 30 Under 30 в раздел „Финанси“. През тази година Fast Company го нарежда сред най-иновативните бизнес лидери.

 

Източник: Uspelite.bg

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Дават по 500 английски лири на заразени, които спазват карантината

реклама Снимка pixabay Плащането на хората за самоизолация може да струва на правителството до 453 милиона британски лири на седмица, което е 12 пъти повече от стойността на сегашните схеми за финансова подкрепа, се казва още в документа. Кабинетът също така иска да овласти полицията да проследява нарушителите на карантината, …

Новини
Какво трябва да знаем при извозването на опасни товари?

реклама Почти навсякъде ние се намираме в близост до опасни отпадъци, понякога дори и без да подозираме. Много субстанции, вредни и токсични за природата, избухливи, запалими и други, могат да нанесат тежки материални щети, наранявания или натравяния, ако не се обезвреждат правилно. Това могат да са, например, офис техника, батерии, …

Новини
Лиляна Павлова: Очакват се до 800 милиона евро ново финансиране за малки и средни предприятия

реклама Снимка профил ФБ Това обяви вицепрезидентът на ЕИФ Лиляна Павлова в социалната мрежа. Министерството на икономиката на Република България и Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) се договориха да засилят мерките, помагащи на малкия бизнес да овладее въздействието на кризата COVID-19, като използва приходи от инициативата JEREMIE, която беше съфинансирана от …