fbpx

Българин сподели уникални снимки на 114-годишен руснак, който се е бил на Шипка

Блиц Новини
2

Аватар: Машината на Времето

140 години след Освобождението на България от Османско иго, историческите събития и личностите, свързани с това събитие, изглеждат някак твърде далечни за съвремието ни. Подвизи, като боевете на Шипка например, ни изглеждат твърде далечни и откъснати от днешния ден, без да си даваме сметка, че всъщност сред нас има все още хора, които могат да осъществят напълно жива и непосредствена връзка с онова епохално са страната ни време. И когато до нас достигнат свидетелства от него, няма как да не се вълнуваме и да не се замислим, че историята не е само в учебниците, че тя е част и от личните съдби на хората.

Уникални снимки, придружени и с наистина интересни и вълнуващи спомени, сподели с „Вихрогон“ Стоян Димитров Стоянов. Той ни предостави пазените с десетилетия фотографии на една истинска легенда на Руско-турската война – Константин Викентиевич Хруцки.

Един от най-впечатляващите факти за него е дълголетието му. Роденият през 1855 година Хруцки доживява почти до 114 години и така се превръща в последния оцелял ветеран от боевете при Шипка и при Плевен. Макар че е руски поданик, той се сражава в редиците на българското опълчение, твърдят историците. Посещението на 100-годишния Константин Хруцки в България през 1955 година също е изключително събитие, той е посрещнат на държавно ниво и се превръща в истинска международна знаменитост.

Доста интересно е и как Стоян Стоянов се сдобива със снимките на руския боец от българското опълчение. Той ги получава от съпругата му – Вера. Това е последната спътница в живота на Константин Хруцки, с която той създава семейство десетина години преди смъртта му, а разликата във възрастта им е впечатляваща – 54 години. След смъртта на последния ветеран, през 1970 година, неговата вдовица идва в България, където паметта за нейния съпруг е още жива. Достатъчно е да се спомене, че когато година по-рано Константин Хруцки напуска този свят, българският държавен глава Тодор Живков ѝ изпраща съболезнователно писмо, което е отпечатано и в българската преса.

Стоян Стоянов, който е бил шофьор към Окръжния комитет на БКП във Варна, е отговарял лично за пътуванията на вдовицата на Константин Хруцки по стъпките на знаменития ѝ съпруг. Той сподели, че навсякъде тя е била посрещана с вълнение и почит от българите. Споменът от визитата е запазен в снимките на Стоян и Вера, която му оставя и грижливо надписани фотоси на починалия герой от Шипка и Плевен.

Освен в Руско-турската война, доживелият до дълбока старост воин е участвал и Първата световна война, преживявайки много от ужасите, глада и невижданите страдания, които свързваме с нея. По-късно той получава поредица награди от ръководството на СССР. В по-ново време руските историци поставят под съмнение дали всички автобиографични разкази на Константин Хруцки отговарят на действителността. Факт е обаче, че неговата уникална съдба остава в историята и до днес, а свидетелствата за връзката с тази уникална личност се пазят като истинска ценност и продължават да предизвикват интерес.

Както сам казвате това е Руско-Турската война.
Война между две империи във нея не се е целяло точно освобождението на България по това време Турската Им. е цяла Европа.

Какво е целяло е целяло …. Ти явно си русофоб или про – западно настроен и за това изпитваш кой , какво, защо ….. Но е факт че поради тази война сме се отървали от Туркия …. В нейните редици са били западни военни спецалисти , които са клали бедния бугарски народ. А дали ако не е била тази война м/у двете империи , въстания като априлското , като Ботевите опити да освобождава – дълбоко се съмнявам и вярвам че ще сме провинция Бугаристан или Гяурдистан …

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

error: Content is protected !!