fbpx

Българин в Тайланд: Водната маса е нахлула като цунами в пещерата

реклама

И днес продължава спасителната операция за извеждане на останалите момчета, блокирани в тайландска пещера. Вчера бяха извадени 8 деца от пещерата, които вече са в болница. Останалите вероятно ще бъдат извадени днес.

Ето какво разказа за Novini.bg българинът Райко Матеев, който от години живее и работи в Тайланд и следи развитието на ситуацията.

Той направи възстановка на събитията и това какво според него се е случило на 23 юни.

Децата заедно с треньора си навлизат в пещерата около 17 часа и планират престой не повече от час, за да се върнат по домовете си около 20 часа местно време. Те са навлезли не повече от километър в напълно сухата тогава входна галерия и внезапно огромни маси вода са протекли и затворили изхода навън.

Това според мен е рядък природен феномен, вероятно някъде високо над пещерната галерия се е продънила огромна каверна, вече препълена с хиляди тонове вода и водната маса е нахлула като цунами в пещерата, коментира Райко Матеев.

Дъждът по-късно е дал пълен ход на драматичното им бягство към все по-далечните части на пещерата. Децата, а и треньорът им са познавали добре пещерата и са влизали многократно в нея. Затова са избрали най-верния ход – да достигнат най-високата част на пещерата, отвъд „Паттая Бийч“, посочва той.

Българинът е впечатлен как съдбата на момчетата е обединила нацията.

реклама

По време на спасителната операцията е трябвало да бъдат наводнени десетки насаждения с ориз. Фермерите веднага са се съгласили, разказа той.

По думите му в началото всички се гневили на младият 25-годишен треньор, обвинявали го в лекомислие и некомпетентност.

Но истината е съвсем друга … и съвсем по тайландски, посочва Матеев. Младежът остава пълен сирак още като дете и следвайки тайландската традиция отива в будистки манастир, където престоява 8 години.

Там той учи и овладява будисткото учение и практикуването му.

Той е причината децата да изглеждат свежи, усмихнати и психично здрави, защото през тези 9 дни и нощи той непрестанно ги учи как да оцелеят в мрака! Когато внезапно водната стихия ги връхлита той повежда групата към безопасните високи части навътре в пещерата, където водата не може да достигне.

Будисткият монах ги наставлява да дишат бавно, да медитират, да не се страхуват, да вярват в избавлението си, да са винаги в група и да се топлят взаимно с телата си, да пият вода само от капещи струи по скалите, да пестят светлината си и да следят внимателно нивото на водата.
Имали са малко храна и са я деляли на мизерни дажби, но единственият, който изобщо не е хапнал дори и троха е бил само той, треньорът им.

Както винаги се случва, психиката и силният дух побеждават, коментира Матеев.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
4
Много тежки дни за Георги Гергов, изгуби много близки хора, сега е в болница с коронавирус

реклама кадър: Канал 3 Бившият лидер на социалистите в Пловдив и областта Георги Гергов е настанен в болница с коронавирус, съобщи „Блиц“. Гергов е в сравнително добро състояние, но заради това, че има диабет, е поискал да бъде хоспитализиран. Преди 10-ина дни самият Гергов се похвали пред репортер, че се …

Новини
1
Корнелия Нинова празнува рождения си ден в истинска зимна приказка

реклама снимка: Фейсбук/Корнелия Нинова Корнелия Нинова показа във Фейсбук как празнува рождения си ден. Тя е родена на 16 януари 1969 година. Без да уточнява къде точно, лидерката на БСП избра да празнува сред красив зимен пейзаж. Дори и в гората обаче тя бе затрупана с добри пожелания от своите …

Новини
Игумения Валентина Друмева от Девическия манастир в Калофер е починала снощи

реклама снимка: Пловдивска св. митрополия Вечерта на 15 януари 2021г. на 86-годишна възраст е починала монахиня Валентина Друмева, игумения на Девическия манастир „Въведение Богородично“- гр. Калофер. Това събощи Пловдивска св. митрополия на сайта си в интернет. реклама Бог да я го прости! Вечна и блажена да бъде паметта й! Опелото ще се състои на …