fbpx

Бум на змиите в Смолянско

Снимка: Trafficnews.bg

Сериозен ръст на популацията на змии отчитат в Смолянско, като според специалисти подобно нещо не е наблюдавано през последните 20 години, съобщава Trafficnews.bg. Необичайно много влечуги се срещат от началото на тази пролет в района на Смолян, както в самия град, така и в селскостопански и горски терени. Това става ясно от данни на Дезинфекционната станция в Смолян и разкази на гъбари и туристи.

Заради множеството срещи със студенокръвните, хората все по-често търсят репеленти срещу влечуги. Змии са забелязвани на много места в самите урбанизирани зони, каза пред Дарик Оля Тотева – биолог и управител на Дезинфекционната станция.

Повече от други години са змиите, на които може да се натъкне човек при разходка в гората, коментира и планинският водач Снежана Орлова. Тя е категорична, че туристите трябва да бъдат внимателни при излетите в планината, тъй като и в зоните край пешеходните маршрути се шмугват пепелянки и усойници.

Много повече змии и къртици, в сравнение с други лета, се срещат по ливадите и в района на смолянското село Виево, съобщава кметът Венко Палчев. Местните жители разказват, че отровните влечуги се появяват в дворовете им и по улиците в самото село. Разпространението на змиите в района е главно в резултат на множеството пустеещи земеделски земи, смята кметът.

За сега няма ръст на пострадалите от змии в региона, сочат данните на Центъра за спешна медицинска помощ. Според директора на спешните медици в Смолян д-р Велин Денев, случаите от ухапвания на змии не са повече от друг път. „От началото на пролетта имаме само две повиквания в района на Неделино, за ухапани от змии хора“, коментира д-р Денев.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Ники Кънчев: Жена ми заплаши, че ще ме остави на улицата

Кадри: бТВ Водещият на „Стани богат“ Ники Кънчев започна по необичаен начин телевизионната игра тази вечер. Той определи себе си като мислител и разкри какво му е заръчала неговата половинка. „Жена ми днес ме изпрати с думите: Не се прибирай, ако не дадеш най-после тези 100 000 лева на някой …

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

Блиц Новини
Симона между Никол и Митко в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Любовната история между Митко и Симона вълнува и останалите обитатели на общежитието на Хелс китчън. Дори шеф Ангелов подпитва на моменти как вървят нещата между тях. Но Никол е най-близката й приятелка и прави опити да я предпази от разочарование, което евентуално Симона ще изпита след края …

error: Content is protected !!