fbpx

БСП внесе искане за преизчисляване на пенсиите

ПГ „БСП за България“ внесе в НС искане с промени в КСО пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2016 г., да се преизчислят от 1 септември 2019 г., като индивидуалният коефициент на лицето се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2015 г.

Голяма част от българите са с доходи на границата на физическото оцеляване. Това се отнася най-вече за пенсионерите и за хората над 65 г. Над 1,3 млн. възрастни хора са с пенсиипод границите на бедността„, припомнят социалистите в мотивите си, пише вестник „ДУМА“. От години не се предвижда никаква промяна на парите за старост освен ежегодното осъвременяване от 1 юли.

От БСП са категорични, че положението е нетърпимо и се изискват бързи и неотложни мерки, които няма да нарушат основните принципи на осигуряването и да демотивират младите хора да се осигуряват. Социалистите предлагат преизчисляването на пенсиите да става поне на 4 години. Те са пресметнали, че то ще струва 559 млн. лв. на бюджета.

От левицата предлагат още с промени в Закона за семейните помощи за деца размерът на парите за второ и трето дете на родители, осигурявали се 2 г. преди раждането, да не е по-малък от 10-кратния размер на минималната заплата. „С всяка година броят на родените деца трайно намалява. През 2018 г. у нас са регистрирани 62 197 новородени. В сравнение с предходната те са намалели с 1758, или с 2,7%. Ужасяващата статистика изисква спешни, засилени и конкретни мерки за стимулиране на отговорното родителство и подпомагане на семействата с ниски доходи„, аргументират се социалистите. Те предлагат  еднократна помощ за началото на учебната година да получават не само първокласниците, а всички деца до IV клас.

Пенсиите на по-възрастните, отдавна плачат за преизчисление, за да се възстанови реалната им стоиност от времето, когато са отпуснати с настоящата покупателност..

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!