БСП внесе искане за преизчисляване на пенсиите

Новини
1

ПГ „БСП за България“ внесе в НС искане с промени в КСО пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2016 г., да се преизчислят от 1 септември 2019 г., като индивидуалният коефициент на лицето се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2015 г.

Голяма част от българите са с доходи на границата на физическото оцеляване. Това се отнася най-вече за пенсионерите и за хората над 65 г. Над 1,3 млн. възрастни хора са с пенсиипод границите на бедността„, припомнят социалистите в мотивите си, пише вестник „ДУМА“. От години не се предвижда никаква промяна на парите за старост освен ежегодното осъвременяване от 1 юли.

От БСП са категорични, че положението е нетърпимо и се изискват бързи и неотложни мерки, които няма да нарушат основните принципи на осигуряването и да демотивират младите хора да се осигуряват. Социалистите предлагат преизчисляването на пенсиите да става поне на 4 години. Те са пресметнали, че то ще струва 559 млн. лв. на бюджета.

От левицата предлагат още с промени в Закона за семейните помощи за деца размерът на парите за второ и трето дете на родители, осигурявали се 2 г. преди раждането, да не е по-малък от 10-кратния размер на минималната заплата. „С всяка година броят на родените деца трайно намалява. През 2018 г. у нас са регистрирани 62 197 новородени. В сравнение с предходната те са намалели с 1758, или с 2,7%. Ужасяващата статистика изисква спешни, засилени и конкретни мерки за стимулиране на отговорното родителство и подпомагане на семействата с ниски доходи„, аргументират се социалистите. Те предлагат  еднократна помощ за началото на учебната година да получават не само първокласниците, а всички деца до IV клас.

loading...

Пенсиите на по-възрастните, отдавна плачат за преизчисление, за да се възстанови реалната им стоиност от времето, когато са отпуснати с настоящата покупателност..

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Алпинистът Атанас Скатов изкачи 4 осемхилядника за един сезон

За изкачването на 4 осемхилядника в рамките на един сезон, предстоящите пътувания и срещи в страната с почитатели, както и плановете за 2020 година говори алпинистът Атанас Скатов в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Той ще посети 12 български града, за да се срещне с хора и да разкаже …

Новини
Пътник в градския транспорт говори по „стационарен“ телефон

Напоследък доста интересни неща могат да се случат в столичния градски транспорт, пише Блиц. „Трамвай 8. Искрено ме зарадва колко развълнувано (и гръмогласно) си проведе разговора“, написа ‎Дарина Кралева‎, която сподели снимката на възрастния мъж със „стационарен“ телефон. Веднага под фотоса, който бе публикуван във фейсбук групата „Забелязано в София“, …

Новини
Венета Райкова се разплака в ефир по време на интервю

Много рядко се е случвало да видим такава неудържима емоция във водещата, която не само не скри тъгата си, а се разплака неудържимо! Всичко се случи в интервю с Драгомир Драганов и то в момента, в който той заговори за личия си живот. В един момент Райкова просто не издържа …