Британски пътешественик прекара 60 дни на улицата и реши, че повече никога няма да дава пари на бездомниците

Новини
2

източник: pochivka.blitz.bg

Eд Стафорд е бивш капитан от британската армия, авантюрист и пътешественик. В рамките на снимките на документалния филм „60 дни на улицата“ за Channel 4 той се решава на тежък експеримент. 

Оставя съпругата си сина и уютния дом и става бездомник във Великобритания за два месеца. Трябвало да изкара през зимата без храна, пари и покрив и да разбере защо хората стават бездомници и как всъщност живеят.

Ед, който към момента е на 43 години, решил да разбере всичко от личен опит и живеел на улиците в Лондон, Манчестър и Глазгоу.
Това всъщност не бил първият му експеримент. Преди време той успял да преодолее над 6, 4 хиляди километра, влизайки в книгата на рекордите Гинес като първият човек, извършил подобно пътешествие.

А по време на снимки за Discovery Ед живее 60 дни в изолация на остров Олоруа – необитаемо място на Фиджи и то без храна, вода, дрехи или инструменти.

Животът на бездомник се оказал доста доходоносен. За денонощие той успявал да събере от 100 до 200 лири – повече, отколкото средният служител в Лондон получавал в работата си.

Храна също не му липсвала – дарители безплатно раздавали на бездомните бургери и всякаква друга фастфуд, при това в количество повече от необходимото.

В Глазгоу Ед преброил 26 доброволци, раздаващи храна, макар и бездомниците по същото време в същия район да били само двама. Единият дори се оплакал, че го прехранвали.

За теми 60 дни бездомен живот Ед наддал с пет килограма, макар и да очаквал, че ще гладува и ще отслабне. Но анализите на лекарите показали, че ако продължи да се храни със същата мазна храна, може да получи сърдечно заболяване.

По време на експеримента си Ед рискувал и решил да опита храната, която се изхвърляла в кофите за боклук. Дори намерил прясна салата, но все пак резултатът не бил добър – заедно със салатата открил и дъвки и смачкани салфетки.

 

Освен всичко друго Ед трябвало понякога да се мие с вода от мивките в тоалетните на кафенетата или баровете. Защото само там можел да се разсъблече напълно в затворената кабинка и да изчисти сърбящите от пот и мръсотия места.

Той смятал, че никой няма доброволно да пренощува на студа, но на практика много бродяги предпочитали улицата като временно убежище. Например мъж успял за 20 минути да изпроси 20 лири за общежитие, но след това бързо ги изхарчил за наркотици.

Ед на практика не бил единственият сред тях неистински клошар. Някои дори си имали собствени квартири, но излизали на улицата в търсене на лесен начин за заработка. Просели пари за подслон, а всъщност ги пропивали. Единият от тях, Дарън, му разказвал, че вечер успявал да измъкне от пияни англичани и по 300-400 лири, но най-често приключвал работа, след като натрупвал 100 лири.

Друг фалшив клошар получил жилище след излизането си от затвора и в началото дори искал да си намери работа, но предлаганите от работодателите 8 лири на час не го устройвали и затова избрал по-лесният начин за получаване на пари.

И дори истинските бездомници, по думите на Ед, не се нуждаели толкова от парите, колкото от психологическа помощ и адаптация.
Затова той съветва всички да не им дават пари, а да опитват да помогнат по друг начин.

loading...
2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Мая Манолова категорична пред БНТ: Бизнесменът Божков не ме е финансирал

Не, бизнесменът Божков не ме е финансирал, и за тази лъжа аз давам беквокалът на Борисов (Валери Симеонов – бел. ред.) на съд, категорична бе в Сутрешния блок на БНТ Мая Манолова, която е лидер на Гражданската платформа Изправи се.БГ. Думите й идват дни, след като отново пред БНТ лидерът …

Новини
Вече можем електронно да проверим за фишове за глоби от КАТ

В Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ) на Държавна агенция „Електронно управление“ са достъпни две нови справки на МВР за физически лица. Едната е за проверка на задължения по фиш за извършено нарушение по Закона за движението по пътищата и Кодекса за застраховането, пише Актуално. Гражданите имат възможност да направят …

Новини
На първо четене: Държавата влиза на пазара на горива

На първо четене парламентът подкрепи предложението на правителството за създаване на Държавна петролна компания. Тя ще може да създава и поддържа складове за горива и да изгражда верига от бензиностанции. Законодателната инициатива срещна широка подкрепа в Народното събрание, съобщи БНР При обсъждането на предложението на правителството за законови промени, чрез …