Британски вестник: Ангела Меркел пада до Коледа

Новини

Коалицията на германския канцлер Ангела Меркел е заплашена от разпад, след като нейните партньори предприеха завой наляво, пише в. „Таймс“.
Правителството на канцлера може да падне от власт преди Коледа, след като водещи фигури в Християндемократическия съюз (ХДС) заявиха, че отказват да правят каквито и да било нови отстъпки на коалиционните партньори от социалдемократическата партия, които си избраха ново ръководство с ляв уклон. Избирането на 67-годишния Норберт Валтер-Борянс и 58-годишната Саския Ескен за лидери на социалдемократите е последица от засилващото се критично отношение на социалдемократическата партия към коалицията с консерваторите на Меркел, отбелязва британското издание, цитирано от www.bulnews.bg.
Водещи представители на ХДС изключиха всякакви по-нататъшни отстъпки, след като предишни компромиси не успяха да помогнат на финансовия министър, умерения Олаф Шолц, който загуби избора за лидерския пост на социалдемократите в събота. Според членове на ХДС изборът на Валтер-Борянс и Ескен епоставил коалиционния им партньор на пътя към самоунищожението.
Бъдещето на правителството на Меркел е неясно, след като лидери на Германската социалдемократическа партия станаха представители на нейното ляво крило, смята и в. „Дейли телеграф“. Членовете на социалдемократическата партия (която е най-старата в Германия) причиниха политическо земетресение, след като избраха лидерски тандем с леви убеждения, който заплаши да изтегли партията от управляващата коалиция, отбелязва вестникът. Предвид факта, че почти всички представители на парламентарната група на социалдемократите в Бундестага подкрепиха досегашния временен лидер на партията и финансов министър на Меркел Олаф Шолц и Клара Гайвиц за партийни водачи, възниква въпросът как Валтер-Борянс и Ескен възнамеряват да работят с враждебните депутати.
Германия е изправена пред възможността да премине през месеци на политическа несигурност при евентуално разпадане на управляващата коалиция (която е неустойчива още от създаването си след изборите през 2017 г.), което става все по-вероятно, пише в. „Гардиън“. Увеличават се шансовете Меркел, която заяви, че няма да се кандидатира за следващ мандат, да трябва да слезе от политическата сцена по-рано, отколкото възнамеряваше.
Меркел не можеше да си представи по-лош сценарий, пише в. „Монд“. Избирайки на 30 ноември за свои лидери Норберт Валтер-Борянс и Саския Ескен близо 425-те хиляди членове на социалдемократическата партия ясно изразиха волята си за завой наляво. Пряка последица на това може да се окаже рухването на управляващата коалиция в Берлин и оттеглянето на канцлера Меркел преди края на нейния четвърти мандат, предвиден за есента на 2021 г., прогнозира и френското издание.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Проект предвижда изграждане на асансьори, колибки за туристи и стъклени капаци в къщите в „Етъра“

Бивши директори на единственият музей на открито – „Етъра” в Габрово, се обявиха против европроект, който може да компрометира автентичния облик на комплекса. Причината – планирано е изграждане на асансьори, колибки за туристи и стъклени капаци в къщите паметници на културата. Хората, управлявали „Етъра“ през годините, написаха отворено писмо, в …

Новини
Абсурдни болнични такси: 900 лева за „час операционна зала“

Болница взема почти 900 лева за „час операционна зала“, таксува пациенти и за всяко измерване на кръвното. Въпреки ограниченията, които нормативната уредба поставя за доплащанията, има широко творчество от страна на болниците, показва анализ на здравни застрахователи. „Час за операционна зала“ излиза 892 лв., същата болница таксува всяко измерване на …

Новини
Зрителите на „Маскираният певец“ се усъмниха, че изпълнителите пеят на плейбек

Гаф беляза финала на първия сезона на „Маскираният певец”, по времето на който падна най-коментираната мистерия у нас, а именно кои са финалистите в предаването. Членовете на панела бяха разделени от мнението си за победител – Мария Илиева и Геро категорично бяха за Пчелата, Ники Кънчев стискаше палци да спечели …