Британският парламент ще разгледа петицията за отмяна на Брекзит на 1 април

Новини

offnews.bg

Парламентът във Великобритания планира разглеждане на петицията за отмяна на Брекзит на 1 април, съобщава The Independent.

Комисията по петициите при Камарата на общините отбелязва, че тази петиция, призоваваща правителството да се откаже от задействането на член 50 от Лисабонския договор за излизането на Великобритания от състава на ЕС, постави рекорд по броя на събраните подписите сред всички подобни инициативи, публикувани в сайта на парламента и кабинета. В сряда следобед петицията събра почти 5, 9 милиона подписа, десетки я подкрепят буквално всяка минута.

В понеделник ще бъдат разгледани още две петиции – за провеждането на втори референдум за Брекзит /подкрепена от 120 000 души/ и другата за задължително напускане на ЕС независимо от сключването на сделка с Брюксел /140 000 подписа/. Решението всички петиции да се обсъждат в един ден е свързано с желанието на комисията да се убеди, че дебатите по тях ще преминат в кратки срокове.

На 27 март британският парламент се опитва да стигне до варианта за Брекзит, поддържан от мнозинството и заради това депутатите ще направят серия ориентировъчни гласувания. Депутатите могат да гласуват за всеки от вариантите. Дори един от тях да получи мнозинство, британското правителство няма задължението да последва волята на парламента. Очаква се резултатите от гласуванията да станат известни около полунощ.

В сряда парламентът ще гласува не само вариантите за развитието на събитията по Брекзит, но и промяната на датата на изхода в британското законодателство. Председателката на камарата на общините Андреа Лидсъм съобщи, че в сряда ще се гласува по съответния нормативен акт. Тя поясни, че в документа са заложени две дати – 12 април и 22 май. Датата на напускането ще зависи от това дали в британския парламент към 29 март ще се приеме споразумение за Брекзит.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Колекторите да звънят само от 8 до 20 ч. в работен ден и не при работодателя му

Колекторите да могат да търсят длъжника само в работни дни от 8 ч. до 20 ч. и не при работодателя му, да не разгласяват информация за задълженията му и да не използват заплахи, обиди или принуда. Вземанията срещу потребител да се прехвърлят само след негово изрично писмено съгласие, дадено предварително …

Новини
Доктори подадоха сигнал срещу сигнала срещу доц. Мангъров

Лекари подадоха сигнал срещу колежката си д-р Сибила Маринова затова, че е нападнала и подала сигнал към Етичната комисия на Български лекарски съюз срещу доц. Атанас Мангъров. Сигналът срещу Мангъров дойде миналата седмица, след като той изказа мнение във Фейсбук, че броят на новозаразените случаи на коронавирус у нас се …

Новини
6
До 30 хил. лв. глоба за работодател при забавени заплати и осигуровки

Националният съвет за тристранно сътрудничество постигна принципна подкрепа за предложените от Министерството на труда и социалната политика промени в Кодекса на труда, съобщи пред журналисти в Министерския съвет председателят на тристранния съвет – вицепремиерът Марияна Николова, пише www.banker.bg. Правителството предлага повишаване на санкциите за недеклариран труд. При повторно нарушение, свързано …