fbpx

Борисов пред ООН: Да спасим света, както българските евреи! Да спрем дрогата, дори в този момент ловим хероин

Премиерът Бойко Борисов държа почти 30-минутна реч пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк, по време на която се спря на всички конфликти в света, на усилията на страните да се справят с тях, на ролята на ООН, както и на постигнатото от България, пише Флагман.бг. Аплодисменти Борисов получи, докато говореше за спасяването на българските евреи.

Ето на какво се спря премиерът:
Справянето с глобалните предизвикателства днес не е по силите на отделните държави, а изисква споделена отговорност и партньорство. Глобалното лидерство преди всичко е висока отговорност. Без значение дали една страна е малка или голяма, може да даде принос към просперитета и сигурността и мира, в региона, в който се намира…

Борисов отбеляза ролята на страната в борбата с наркотиците. България беше съдомакин на срещата за наркотиците, инициирана от американския президент Доналд Тръмп. Страната ни с дела е доказала своята ангажираност с проблема.
Дори в момента българската полиция и прокуратура задържат стотици килограми хероин. Моята страна може да служи за пример за постигане на мир и стабилност

Западните Балкани
Позволете ми да очертая особеностите на региона, в който България се намира. 100 г. от Първата световна война и днес някои конфликти в региона не са заглъхнали напълно. Въпреки товеа страните постигнаха напредък за важни и спорни върпоси. Затова не бива да се бавим за всяка страна или инициатива, която заслужават това България инициира процес, който постави Западните Балкани в европейската политика. Значима и знакова проява бе срещата на държавите-членки в София през май тази година. Подкрепяме диалога между съседните страни.
Отправям призив за удвояване на съвместните ни усилия за постигане на мир и стабилност в Украйна при зачитане на суверенитета и териториалната цялост на страната.
България подкрепя диалога между Белград и Прищина и приветстваме стремежа им към нормализиране на двустранните отношения с посредничеството на ЕС. В същото време на този етап евентуално прекрояване на границите не е работещо решение.

Сирия
Борисов отбеляза обстановката в Сирия – жертви и много бежанци и ролята на България, както и подкрепата за решаване на конфликта в Либия, както и между Израел и Палестина.
„Усилията трябва да се насочат към миграцията, внимание трябва да се отдели на развитие и сигурност. Ако не се стигне до разрешение на бошуващите в момента конфликти, шансовете ни за успех са обречени”, каза българският премиер.

Тероризъм
Премиерът коментира в своето изказване и нарастващия брой терористични актове по света. По думите му нерегламентираните миграционни потоци предоставят широки възможности за проникване в нашите страни и общества на бивши бойци от войната в Сирия, Ирак, Афганистан и др., включително на добре обучени членове на терористични организации като ИДИЛ и Ал-Кайда.
„Приоритетна задача е предприемането на мерки за предпазване на младите хора от радикализиране и въвличане в мрежите на терористични групи, както и неутрализирането на влиянието на лица и организации, проповядващи извършването на терористични актове“, каза  Борисов.

Евреите
„България има период, с който основателно се гордее – най-мрачните години на Втората световна война, се противпоставихме на депортацията на българските евреи, когато  нацистка Германия беше окупирала цяла Европа. България е спасила над 50 000 евреи и се гордее. Тя носи силно послание към настоящето и всички хора, които се чувстват застрашени. Хумаността може да победи силата и безрасъдството. Напомняме, че не трябва да спираме да се борим за нашия живот. Примерът на спасителите ни е нужен днес, за да е шанс за нашето бъдеще. Примерът на България трябва да се дава по света, нашата мисия е да не допуснем връщането на ксенофобията и антисемитизма.
Да гарантираме мира и благоденствието в света е основната ни задача, не с оръжие и битки, а с повече хуманност и отговорност. С усулията и волята на всички държави членки тази голяма цел може да бъде постигната”, каза накрая Борисов, който точно на тези думи бе удостоен с аплодисменти.

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!