Борисов пред ООН: Да спасим света, както българските евреи! Да спрем дрогата, дори в този момент ловим хероин

Новини

Премиерът Бойко Борисов държа почти 30-минутна реч пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк, по време на която се спря на всички конфликти в света, на усилията на страните да се справят с тях, на ролята на ООН, както и на постигнатото от България, пише Флагман.бг. Аплодисменти Борисов получи, докато говореше за спасяването на българските евреи.

Ето на какво се спря премиерът:
Справянето с глобалните предизвикателства днес не е по силите на отделните държави, а изисква споделена отговорност и партньорство. Глобалното лидерство преди всичко е висока отговорност. Без значение дали една страна е малка или голяма, може да даде принос към просперитета и сигурността и мира, в региона, в който се намира…

Борисов отбеляза ролята на страната в борбата с наркотиците. България беше съдомакин на срещата за наркотиците, инициирана от американския президент Доналд Тръмп. Страната ни с дела е доказала своята ангажираност с проблема.
Дори в момента българската полиция и прокуратура задържат стотици килограми хероин. Моята страна може да служи за пример за постигане на мир и стабилност

Западните Балкани
Позволете ми да очертая особеностите на региона, в който България се намира. 100 г. от Първата световна война и днес някои конфликти в региона не са заглъхнали напълно. Въпреки товеа страните постигнаха напредък за важни и спорни върпоси. Затова не бива да се бавим за всяка страна или инициатива, която заслужават това България инициира процес, който постави Западните Балкани в европейската политика. Значима и знакова проява бе срещата на държавите-членки в София през май тази година. Подкрепяме диалога между съседните страни.
Отправям призив за удвояване на съвместните ни усилия за постигане на мир и стабилност в Украйна при зачитане на суверенитета и териториалната цялост на страната.
България подкрепя диалога между Белград и Прищина и приветстваме стремежа им към нормализиране на двустранните отношения с посредничеството на ЕС. В същото време на този етап евентуално прекрояване на границите не е работещо решение.

Сирия
Борисов отбеляза обстановката в Сирия – жертви и много бежанци и ролята на България, както и подкрепата за решаване на конфликта в Либия, както и между Израел и Палестина.
„Усилията трябва да се насочат към миграцията, внимание трябва да се отдели на развитие и сигурност. Ако не се стигне до разрешение на бошуващите в момента конфликти, шансовете ни за успех са обречени”, каза българският премиер.

Тероризъм
Премиерът коментира в своето изказване и нарастващия брой терористични актове по света. По думите му нерегламентираните миграционни потоци предоставят широки възможности за проникване в нашите страни и общества на бивши бойци от войната в Сирия, Ирак, Афганистан и др., включително на добре обучени членове на терористични организации като ИДИЛ и Ал-Кайда.
„Приоритетна задача е предприемането на мерки за предпазване на младите хора от радикализиране и въвличане в мрежите на терористични групи, както и неутрализирането на влиянието на лица и организации, проповядващи извършването на терористични актове“, каза  Борисов.

Евреите
„България има период, с който основателно се гордее – най-мрачните години на Втората световна война, се противпоставихме на депортацията на българските евреи, когато  нацистка Германия беше окупирала цяла Европа. България е спасила над 50 000 евреи и се гордее. Тя носи силно послание към настоящето и всички хора, които се чувстват застрашени. Хумаността може да победи силата и безрасъдството. Напомняме, че не трябва да спираме да се борим за нашия живот. Примерът на спасителите ни е нужен днес, за да е шанс за нашето бъдеще. Примерът на България трябва да се дава по света, нашата мисия е да не допуснем връщането на ксенофобията и антисемитизма.
Да гарантираме мира и благоденствието в света е основната ни задача, не с оръжие и битки, а с повече хуманност и отговорност. С усулията и волята на всички държави членки тази голяма цел може да бъде постигната”, каза накрая Борисов, който точно на тези думи бе удостоен с аплодисменти.

 

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Хороскоп за 29 май: Лъва има нужда от почивка, Скорпиони, бъдете икономични

lamqta.com Овен Добре запомнете всичко, което ще се случи днес. Някога ще дойде онзи ден, когато ще започнете да учите своето дете или внук за нещата от живота, и ще засегнете любовните отношения. Точно тогава ще са Ви нужни тези знания и опит, които ще извлечете от този, както Ви …

Новини
Работодателите настояват за запазване на сегашната данъчна система

Национално представителните работодателски организации – КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП – настояват за запазване на настоящата данъчна система в България. Според четирите организации, които обединяват позицията си в рамките на АОБР, сегашният модел е условие за стабилност не само на бизнес средата, но и на обществото и икономиката като цяло, …

Новини
3204 българи са заминали да работят в страни от ЕС

От началото на годината до края на април 3204 български граждани са декларирали, че заминават да работят в страните-членки на Европейския съюз, предаде репортер на БГНЕС. Скоро идва летният сезон и страните от ЕС ще се нуждаят от сезонни работници, които да прибират земеделската реколта. През последните 20 години много …