Божидар, 99-годишен пчелар, най-старият в Добричко: Пчелите носят дълголетие

Новини

Автор: Галина Недкова, Фермер.БГ

99-годишният Божидар Лолов е най-възрастният и най-дълго действащият пчелар в Добричка област. В момента стопанисва 80 пчелни семейства, но в активните си години е имал до 150 кошера, разказва .

„Започнах да пчеларствам през 1938 г. Прекъснах през войната по време на военната си служба, но след това продължих”, разказва дългогодишният пчелар. В рода му има сериозни традиции, тъй като и двамата му дядовци са били пчелари. „Още от дете съм сред пчелите, тъй като това е семейна традиция, която аз продължих”, допълва разказа си Божидар Лолов.

Категоричен е, че пчелите са „виновници” за неговото дълголетие, тъй като те са му помогнали да се справи с ревматоиден артрит и респираторни проблеми. „Общуването с пчелите поддържа организма на човека.

Еманацията от пчелина се простира на 150 метра около него и действа много благотворно върху живите същества”, допълва Лолов. Ежедневно дълголетникът консумира мед, за да се грижи за здравето си. Смята, че българинът не яде достатъчно от вълшебния еликсир, а това е дар от природата.

Всяка година Божидар Лолов посещава специализираното пчеларско изложение в Добрич, за да си „свери“ часовника и да се срещне с колеги. Смята, че в момента трудът на пчеларя не е оценен, а условията за пчеларстване са много лоши. „Внася се мед от други страни, който е фалшифициран, без необходимите качества и на ниски цени и това е лоша конкуренция”, посочва стопанинът. Дава за пример съседните държави, в които килограм мед се изкупува на едро за 4,50 евро.

Освен че е най-възрастният пчелар в Добричка област, Божидар Лолов е и с най-висока квалификация. В продължение на 15 години е бил директор на стопанство за пчелни майки в Тервел. Тогава е заварил там 2500 пчели, които под негово ръководство са станали 20 000. Пчеларят е първият износител на пчелни майки.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Финансовият министър: Пенсиите се вдигат от 1 юли

Не се обсъжда да няма увеличение на пенсиите от първи юли, съобщи пред журналисти в МС финансовият министър Владислав Горанов. От 1 юли 2020 г. всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2019 г. вкл., се увеличават с 6,7%, реши през декември парламентът, пише Вести. „Към момента не се предвижда и …

Новини
От утре ще може да се кандидатства за компенсации по схемата 60/40

От утре ще може да се кандидатства за компенсации по схемата 60/40 в Агенцията по заетостта. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет, предаде БТА. Тя представи постановлението за изплащане на компенсации на работодатели по схемата 60/40 за запазване на работните места. …

Новини
България затваря границите си за чужденци до 17 април

България затваря границите си до 17 април. Мярката важи за всички, които не са европейски граждани или пристигат от следните държави-членки на ЕС и страни от Шенгенското пространство: Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия и Швейцария. Изключение има за българските граждани, членове на техните семейства и лица …