Благоевградско село живее в ужас: Точно в 02:30 посреднощ църковните камбани почват да бият мистериозно! Всичко започнало със смъртта на…

Новини

Снимки: struma.bg

Мистериозен камбанен звън три нощи поред буди жителите на благоевградското село Бело поле. Точно в 2,30 часа след полунощ камбаната на църквата „Успение Богородично” започва да бие и изправя на нокти както белополчани, така и домашните кучета, които се включват с нестроен лай от всички дворове и настава голяма какофония, пише  struma.bg.

Необичайното явление трае точно минута, след което всичко заглъхва и селото отново потъва в среднощен сън.

Нощното известяване на камбаната вече възбуди суеверията в селото и из Бело поле тръгнаха слухове, че най-вероятно камбанният звън предупреждава за предстояща смърт.

Според по-възрастното население цикълът започнал със самоубийството на 35-годишен собственик на автомивка на 6 юни т.г. Преди да минат 40 дни от смъртта му обаче, още на 10-ия ден неочаквано издъхнал и таксиметров шофьор в разцвета на силите си.

Според суеверните в момента камбаната отброява още колко дни остават до настъпването на 41-ия ден от смъртта на шофьора, когато цикълът ще се затвори и селото отново ще заживее в нормалния си ритъм, тоест, ако всичко е наред, камбаната ще бие така до средата на юли.

„Глупости, най-вероятно става въпрос за повреда на електрониката”, отсече поп Андон Шавулев, който обслужва църквата в Бело поле.

Неговият съвет към жителите бе да се свържат с кмета на селото и да го информират за проблема, защото самият Иван Стойчев живее в Благоевград и едва ли знае за нощния камбанен терор, на който са подложени съселяните му.

„Кажете на кмета да я поправи, защото преди години точно той настоял да се купи електронна камбана с 6 звука, докато аз исках нормална, механична”, уточни поп Дончо.

Вчера обаче Стойчев не си вдигаше телефона, за да приеме заявката за отстраняване на аварията.

Докато камбаната продължава да ги буди в този ненормален час, за белополчани остава единствено успокоението, че в световен мащаб учените са установили, че камбанният звън има лечебна сила.

Камбанотерапията все още е малко известна у нас, но е доказано, че тя действа благотворно и успокояващо на тялото, а в САЩ дори я ползват в онкологичните клиники наред с химиотерапията.

Принципът на въздействието на камбаните е много прост – камбанният звън излъчва вълни със свръхвисока честота, които помагат на организма да се бори с болестта, с него чрез вегетативната нервна система се извършва своеобразен масаж със звук на всеки орган, а особено благотворно е действието му върху психиката на човека.

А самата църква „Успение на Пресвета Богородица“ бе построена на дарен имот през 2004-2010 г. и бе открита от покойния митрополит Натанаил, а освещаването й стана преди 4 г. от наследилия го на поста митрополит Серафим. Освен намесата на двама митрополити, църквата в Бело поле е и единствената в региона с електронна камбана, доставена от кмета чак от Пловдив, където през 2005 г. се появи първата фирма за тяхното производство.

За изминалите 13 г. електронната камбана дори стана съдебен казус – преди няколко години ВАС разпореди на РЗИ – Пловдив да контролира шума от храма „Св. Георги“ в Първомай, който също бил обзаведен с електронна камбана, настроена да бие на всеки час, и се наложи компютърът й да бъде пренастроен само на двукратно звънене на 24 часа, както е и в Бело поле.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Богатството на Илън Мъск се увеличи с 6 милиарда долара само за ден

Илън Мъск стана седмият най-богат човек в света. Състоянието на създателя на „Тесла” се е увеличило с повече от 6 милиарда долара само в петък. Причината е, че акциите на компанията му скочиха драстично, предаде Нова телевизия. Така 49-годишният милиардер, който е основен акционер и в космическата компания SpaceX, задмина …

Новини
Томислав Дончев: Президентът поиска цялата власт, но какво ще прави с нея?

Правителствното не иска оставката на президента, това обяви вицепремиерът Томислав Дончев. „Това би ни вкарало в още по-институционална криза. Искам той да си изкара мандата. Въпреки че съм несъгласен с голяма част от тезите, които той изразява публично“, каза той. Дончев обаче постави няколко въпроса, породени от днешното изказване на …

Новини
Съвет от специалисти: Преборилите коронавируса да спрат пушенето

Пациентите, преболедували коронавирусна инфекция, трябва задължително да спрат цигарите под всякаква форма, ако искат да опазят белите си дробове от трайните увреждания, които последствията от вируса могат да причинят. Това съветват руски пулмолози, предаде Actualno.com Пушенето – макар и с неговите алтернативни варианти като наргилета, електронни цигари и наргилета може …