fbpx

Бисер Петков: Няма да има забавяне за интеграционните добавки на 500 хил. души

реклама

Снимка: „Канал 3“

Парламентът осигурява бърза писта за гарантиране изплащането на интеграционни добавки на хората с увреждания с промени в Закона за интеграцията на хората с увреждания. Това стана ясно след провелото се открито заседание на ресорната комисия по труда и социалната политика. Председателят на комисията д-р Хасан Адемов обясни, че парламентът е длъжен да осигури „бърза писта“ за необходимите законови промени, които се очаква да бъдат внесени още утре от ПГ на ГЕРБ, съобщава „Канал 3“.

Припомняме, решение на Върховния административен съд спря плащането на интеграционни добавки в еднакъв размер за три категории добавки – транспортни, информационни и телекомуникационни услуги. Отменените текстове в Закона за интеграция на хората с увреждания предвиждат отпускането на месечна добавка в размер на 15% от гарантирания минимален доход – 75 лв. за транспортни услуги; Добавка в размер на 20% от гарантирания минимален доход за информационни и комуникационни услуги. По проблема в парламента бе изслушан и министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, който обясни, че 152 млн. лв в бюджета за интеграционни добавки се получават от над 500 хиляди лица с увреждания.

„В момента има работна група, която подготвя нов закон за хора с увреждания“, посочи Петков. Той отказа да коментира решението на съда и обясни, че обикновено хората получават най-много по три добавки. Няма да има прекъсване на получаването на тези интеграционни добавки, увери социалният министър. Хасан Адемов заяви, че за промените в закона ще поискат становища от НСТС и Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

Социалният министър Бисер Петков се надява на подкрепа от депутатите на закона за интеграция на хората с увреждания. Голямата ми цел е да не допуснем напрежение от прекъсване на изплащане на интеграционни добавки, обясни той след изслушването в социалната комисия. Министърът се надява до юли да има законови изменения, за да се получат интеграционните добавки от тези, за които не могат да бъдат постановени становища. Целта е да се реши проблема с висящите производства. Мисля, че проблемът е овладян, оптимист е Бисер Петков.

Припомняме във връзка с протеста на майките на деца с увреждания социалният министър Бисер Петков подаде оставка, но ден по-късно беше върнат на поста си от премира Борисов.

След него оставка подаде и зам. социалният министър Росица Димитрова. Премиерът Бойко Борисов прие оставката на заместник социалния министър.Тя подаде оставка заради общественото недоволство по повод участието й в 11-тата сесия на Конференцията по Конвенцията за правата на хората с увреждания, която се проведе в Ню Йорк.

Въпреки рокадите палатковият лагер пред парламента на протестиращите майки остана. Към тях се включиха и майки на деца с увреждания от Хасково.Родителите не одобряват оставките, според тях те няма да решат проблема.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
ВМРО: 700 лв. средна пенсия и 2500 лв. средна заплата

реклама Няма да увеличаваме данъците и ще намалим държавните разходи. Паралелно с това ще увеличим парите за втората година майчинство и ще осигурим безплатна детска градина и безплатни учебници за всяко дете. Повишаване на средната пенсия до 700 лв., на средната работна заплата – до 2500 лв., а всички пенсионери …

Новини
Булевард България: „Работникът“ с премиерското сако е общински съветник от ГЕРБ

реклама Кадър видео ФБ PR-ите на Борисов представиха мъжа като строителен работник. „Работникът“, който получи като подарък сакото на премиера Бойко Борисов по време на вчерашната му инспекция на участък от АМ „Хемус“, всъщност се оказа общински съветник от ГЕРБ във варненската община Суворово, пише сайтът boulevardbulgaria.bg. PR-ите на Борисов …

Новини
Държавата ще компенсира родители, за чиито деца няма места в общински или държавни градини

реклама Снимка pixabay Държавата ще възстановява платените от родителите средства за обучение и отглеждане до размера на утвърдената от министъра на образованието и науката сума, като ще трябва да предоставят съответните договори и платежни документи за извършени разходи. Родителите на деца в предучилищна възраст, неприети в общински или държавни детски …