Бисер Петков: Няма да има забавяне за интеграционните добавки на 500 хил. души

Новини

Снимка: „Канал 3“

Парламентът осигурява бърза писта за гарантиране изплащането на интеграционни добавки на хората с увреждания с промени в Закона за интеграцията на хората с увреждания. Това стана ясно след провелото се открито заседание на ресорната комисия по труда и социалната политика. Председателят на комисията д-р Хасан Адемов обясни, че парламентът е длъжен да осигури „бърза писта“ за необходимите законови промени, които се очаква да бъдат внесени още утре от ПГ на ГЕРБ, съобщава „Канал 3“.

Припомняме, решение на Върховния административен съд спря плащането на интеграционни добавки в еднакъв размер за три категории добавки – транспортни, информационни и телекомуникационни услуги. Отменените текстове в Закона за интеграция на хората с увреждания предвиждат отпускането на месечна добавка в размер на 15% от гарантирания минимален доход – 75 лв. за транспортни услуги; Добавка в размер на 20% от гарантирания минимален доход за информационни и комуникационни услуги. По проблема в парламента бе изслушан и министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, който обясни, че 152 млн. лв в бюджета за интеграционни добавки се получават от над 500 хиляди лица с увреждания.

„В момента има работна група, която подготвя нов закон за хора с увреждания“, посочи Петков. Той отказа да коментира решението на съда и обясни, че обикновено хората получават най-много по три добавки. Няма да има прекъсване на получаването на тези интеграционни добавки, увери социалният министър. Хасан Адемов заяви, че за промените в закона ще поискат становища от НСТС и Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

Социалният министър Бисер Петков се надява на подкрепа от депутатите на закона за интеграция на хората с увреждания. Голямата ми цел е да не допуснем напрежение от прекъсване на изплащане на интеграционни добавки, обясни той след изслушването в социалната комисия. Министърът се надява до юли да има законови изменения, за да се получат интеграционните добавки от тези, за които не могат да бъдат постановени становища. Целта е да се реши проблема с висящите производства. Мисля, че проблемът е овладян, оптимист е Бисер Петков.

Припомняме във връзка с протеста на майките на деца с увреждания социалният министър Бисер Петков подаде оставка, но ден по-късно беше върнат на поста си от премира Борисов.

След него оставка подаде и зам. социалният министър Росица Димитрова. Премиерът Бойко Борисов прие оставката на заместник социалния министър.Тя подаде оставка заради общественото недоволство по повод участието й в 11-тата сесия на Конференцията по Конвенцията за правата на хората с увреждания, която се проведе в Ню Йорк.

Въпреки рокадите палатковият лагер пред парламента на протестиращите майки остана. Към тях се включиха и майки на деца с увреждания от Хасково.Родителите не одобряват оставките, според тях те няма да решат проблема.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Колекторите да звънят само от 8 до 20 ч. в работен ден и не при работодателя му

Колекторите да могат да търсят длъжника само в работни дни от 8 ч. до 20 ч. и не при работодателя му, да не разгласяват информация за задълженията му и да не използват заплахи, обиди или принуда. Вземанията срещу потребител да се прехвърлят само след негово изрично писмено съгласие, дадено предварително …

Новини
Доктори подадоха сигнал срещу сигнала срещу доц. Мангъров

Лекари подадоха сигнал срещу колежката си д-р Сибила Маринова затова, че е нападнала и подала сигнал към Етичната комисия на Български лекарски съюз срещу доц. Атанас Мангъров. Сигналът срещу Мангъров дойде миналата седмица, след като той изказа мнение във Фейсбук, че броят на новозаразените случаи на коронавирус у нас се …

Новини
До 30 хил. лв. глоба за работодател при забавени заплати и осигуровки

Националният съвет за тристранно сътрудничество постигна принципна подкрепа за предложените от Министерството на труда и социалната политика промени в Кодекса на труда, съобщи пред журналисти в Министерския съвет председателят на тристранния съвет – вицепремиерът Марияна Николова, пише www.banker.bg. Правителството предлага повишаване на санкциите за недеклариран труд. При повторно нарушение, свързано …