Бисер Петков: Възрастните хора стават все по-ценен актив за пазара на труда

Новини
3

Възрастните хора стават във все по-голяма степен ценен актив за пазара на труда. Това заяви по време на парламентарния контрол днес министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, пише novini.bg.

По думите на министъра, в текущата ситуация на пазара на труда, в условия на недостиг на работна сила, възрастните хора са резерв, който се използва от работодателите, а държавата насърчава включването им на пазара на труда.

По данни на НОИ в края на 2018 г. над 197 хиляди пенсионери, получаващи лична пенсия за осигурителен стаж и възраст, продължават да работят и да се осигуряват, посочи Петков.

Повишаването на заетостта сред възрастните хора е устойчива тенденция от 2012 година. По данни на НСИ заетостта при хората на възраст от 55 до 64 години нараства с 15 процентни пункта – от 45,7 процента през 2012 г. до 60,7 процента – през 2018 година. През второто тримесечие на 2019 г. коефициентът на заетост за тази група е 65 процента. Продължава да намалява безработицата сред по-възрастните – за 2018 г. коефициентът на безработица за хората на 55 и повече години е 4,4 процента.

За второто тримесечие на тази година стойността на показателя за тази група е 3,5 процента, допълни министър Петков.

Насърчаването на активния живот на възрастните хора и по-дългото им оставане на пазара на труда се преследва с насърчителни мерки, подчерта Петков.

Той допълни, че в бюджета на МТСП за 2020 г. политиката на пазара на труда, включително и мерките за насърчаване на по-дългото оставане на възрастните хора на пазара на труда, се реализира чрез Националния план за действие по заетостта. За него в проектобюджета са предвидени 73 милиона лева, като тази сума е същата като използваната и през предходните години за тази политика. Целта е парите за 2020 г. да бъдат по-добре фокусирани и използвани по-ефективно, каза Бисер Петков.

МТСП вече разработва националния план за 2020 година. Ще продължи активната работа с безработните над 50 години, като ще има специален акцент към тези без квалификация и ниска степен на образование, които са достигнали предпенсионна възраст, както и към тези, които притежават квалификация, която не се търси от работодателите.

Подкрепата ще бъде фокусирана в няколко области – ще се предоставят услуги, съобразени с личностния профил, посредничество за намиране на работа, включване в програми и мерки. Усвояване на цифрови умения също е предвидено като мярка, за да могат възрастните да останат по-дълго време на работа.

Ще се осигурят стимули за работодателите, които осигуряват заетост на по-възрастните хора. Дългосрочните приоритети в политиката по заетостта ще се определят в новата стратегия по заетостта с хоризонт до 2030 г., която се подготвя от междуведомствена работна група към МТСП.

Министър Бисер Петков отново потвърди намерението на правителството стриктно да се придържа към определените през 2015 г. в Кодекса за социално осигуряване условия и изисквания за пенсиониране до 2037 година.

loading...

На кого вече да вярваме, след като преди 20-тина дни същия този министър, заяви че в българия 97000 пенсионери работят и се осигуряват? Сега ново 20, станаха 197000. очаквам до срая на годината да станат 297000!?! Според мен обаче, работещите пенсионери не са по-малко от 400000, но от тях се осигуряват за пълен работен ден , едва 100000 или там някъде.Причината за това е ниското индескиране, за година осигурителен стаж, по-малко от 2%, което е някъде от 8 до 10 лв. месечно, при положение, че при настоящите заплати осигуровките от страна на самия работещ,/ плюс ДОД/ и неговия работодател са между 400 и 600 лв. месечно??? разликата е огромна.Ако искат управляващите, пенсионерите да работят и да се осигуряват, а с това да пълнят бюджена на НОИ, следва добре да помислят, не е ли по-добре, да индексират пенсиите, с ръста на Осигурителния доход, на тримесечие, както е при някой превилегиравани служители от държавната администрация, депутатите например, които лично даже не внасят и стотинка към НОИ, защото това за тях прави държавата, чрез бюджета ,т.е. отново работещите, в т.ч. и пенсионери, им плащаме осигуровките.Ами вече „баламите“ ще стават все по-малобройни???

БИСЕРЧО,я прочети какво си казал ,за да провериш дали ще изживееш срам от тези глупости.Майка си къде уреди на този пазар?

На този министър хич не му вярвайте.Г-н Петков,защо излъгахте ,че давате на инвалидните пенсии а всъщност взехме от тях и ги прибавихте към полагащите ни.Не Ви отива да мъжете така,нищо не е дадено поправете си грешките в даване и говорене ,не сме толкова глупави инвалидните да не разбираме играта Ви!

3 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Танцовите школи в страната възобновяват дейност от днес

Танцовите школи в страната отварят врати. Обещанието дойде на 24 май след протест на танцови и музикални школи пред Министерския съвет. В Деня на българската писменост танцьорите показаха, че може да се танцува на дистанция и без докосване. Така те настояха да възобновят репетициите на закрито, съобщи www.bgonair.bg. След протеста …

Новини
Собствениците на черешови масиви в Кюстендилско наемат берачи на многодневни трудови договори

Многодневни трудови договори за берачи на череши в Кюстендилско е новата промяна в трудово-нормативната уредба тази година. Мярката е предприета в текстовете на Закона за въведеното извънредното положение. Срокът за сключване на многодневни договори е 120 дни, посочиха от Инспекцията по труда. Многодневни трудови договори могат да бъдат сключвани и …

Новини
Хороскоп за 26 май: Неприятен ден за Рак, Девите да са по-пестеливи

lamqta.com Овен На Овните предстои да се заемат с решаването на сложни задачи. Само че да се постигне успех не е така сложно, както Ви се струва на пръв поглед: упорството и разтропаността ще Ви направят добра услуга. Късмет очаква тези, които планират далечни пътувания и срещи с чуждестранни партньори. …