Бисер Петков: Възрастните хора стават все по-ценен актив за пазара на труда

Новини
3

Възрастните хора стават във все по-голяма степен ценен актив за пазара на труда. Това заяви по време на парламентарния контрол днес министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, пише novini.bg.

По думите на министъра, в текущата ситуация на пазара на труда, в условия на недостиг на работна сила, възрастните хора са резерв, който се използва от работодателите, а държавата насърчава включването им на пазара на труда.

По данни на НОИ в края на 2018 г. над 197 хиляди пенсионери, получаващи лична пенсия за осигурителен стаж и възраст, продължават да работят и да се осигуряват, посочи Петков.

Повишаването на заетостта сред възрастните хора е устойчива тенденция от 2012 година. По данни на НСИ заетостта при хората на възраст от 55 до 64 години нараства с 15 процентни пункта – от 45,7 процента през 2012 г. до 60,7 процента – през 2018 година. През второто тримесечие на 2019 г. коефициентът на заетост за тази група е 65 процента. Продължава да намалява безработицата сред по-възрастните – за 2018 г. коефициентът на безработица за хората на 55 и повече години е 4,4 процента.

За второто тримесечие на тази година стойността на показателя за тази група е 3,5 процента, допълни министър Петков.

Насърчаването на активния живот на възрастните хора и по-дългото им оставане на пазара на труда се преследва с насърчителни мерки, подчерта Петков.

Той допълни, че в бюджета на МТСП за 2020 г. политиката на пазара на труда, включително и мерките за насърчаване на по-дългото оставане на възрастните хора на пазара на труда, се реализира чрез Националния план за действие по заетостта. За него в проектобюджета са предвидени 73 милиона лева, като тази сума е същата като използваната и през предходните години за тази политика. Целта е парите за 2020 г. да бъдат по-добре фокусирани и използвани по-ефективно, каза Бисер Петков.

МТСП вече разработва националния план за 2020 година. Ще продължи активната работа с безработните над 50 години, като ще има специален акцент към тези без квалификация и ниска степен на образование, които са достигнали предпенсионна възраст, както и към тези, които притежават квалификация, която не се търси от работодателите.

Подкрепата ще бъде фокусирана в няколко области – ще се предоставят услуги, съобразени с личностния профил, посредничество за намиране на работа, включване в програми и мерки. Усвояване на цифрови умения също е предвидено като мярка, за да могат възрастните да останат по-дълго време на работа.

Ще се осигурят стимули за работодателите, които осигуряват заетост на по-възрастните хора. Дългосрочните приоритети в политиката по заетостта ще се определят в новата стратегия по заетостта с хоризонт до 2030 г., която се подготвя от междуведомствена работна група към МТСП.

Министър Бисер Петков отново потвърди намерението на правителството стриктно да се придържа към определените през 2015 г. в Кодекса за социално осигуряване условия и изисквания за пенсиониране до 2037 година.

loading...

На кого вече да вярваме, след като преди 20-тина дни същия този министър, заяви че в българия 97000 пенсионери работят и се осигуряват? Сега ново 20, станаха 197000. очаквам до срая на годината да станат 297000!?! Според мен обаче, работещите пенсионери не са по-малко от 400000, но от тях се осигуряват за пълен работен ден , едва 100000 или там някъде.Причината за това е ниското индескиране, за година осигурителен стаж, по-малко от 2%, което е някъде от 8 до 10 лв. месечно, при положение, че при настоящите заплати осигуровките от страна на самия работещ,/ плюс ДОД/ и неговия работодател са между 400 и 600 лв. месечно??? разликата е огромна.Ако искат управляващите, пенсионерите да работят и да се осигуряват, а с това да пълнят бюджена на НОИ, следва добре да помислят, не е ли по-добре, да индексират пенсиите, с ръста на Осигурителния доход, на тримесечие, както е при някой превилегиравани служители от държавната администрация, депутатите например, които лично даже не внасят и стотинка към НОИ, защото това за тях прави държавата, чрез бюджета ,т.е. отново работещите, в т.ч. и пенсионери, им плащаме осигуровките.Ами вече „баламите“ ще стават все по-малобройни???

БИСЕРЧО,я прочети какво си казал ,за да провериш дали ще изживееш срам от тези глупости.Майка си къде уреди на този пазар?

На този министър хич не му вярвайте.Г-н Петков,защо излъгахте ,че давате на инвалидните пенсии а всъщност взехме от тях и ги прибавихте към полагащите ни.Не Ви отива да мъжете така,нищо не е дадено поправете си грешките в даване и говорене ,не сме толкова глупави инвалидните да не разбираме играта Ви!

3 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
„България днес“: Слави Трифонов е бесен на екипа си за забранените символи, че не са проверили

Грандиозен скандал е спретнал Слави Трифонов на екипа си след отказаната партийна регистрация. Забранени символи слагат край на опита да бъде регистрирана ПП „Няма такава държава“. Отказът си Софийски градски съд мотивира с чл. 5 от Закона за политическите партии. Символът на партията на Дългия изобразява длан с цветовете на …

Новини
Посрещаме 2020-а с 12 официални неработни дни

С изпращането на старата година, от която остават едва 21 дни, много хора започват да се интересуват как ще почиват през следващата календарна година. Традиционно 2020 г. няма да остане без празници, а за това свидетелства големият набор от почивки, които ще има през следващите 365 дни. През високосната 2020-а …

Новини
Омбудсманът: Проектът „Бонус-Малус“ ощетява гражданите

Омбудсманът доц. Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Бойко Атанасов с искане да се предвиди допълнително време за обсъждане и съобразяване с направените в хода на общественото обсъждане до 19 декември становища, относно концепцията за системата „Бонус-малус“. Наредбата за определяне на размера на застраховката …