Бедни и богати… деца! Надбавки пак няма да има за всички

Новини
1

Справедливо или не, но детски надбавки няма да има за всички и през следващата година.

Мотивът – към края на 2017 г. от цялото население на страната 1 317 408 са деца до 19 години и ако на всеки един малчуган се дадат пари, бюджетът на социалното министерство нямало да издържи, съобщава dnes.bg

Това става ясно от писмен отговор на ресорния министър Бисер Петков на въпрос на депутата от БСП Георги Гьоков.

Социалистът иска да знае дали има шанс доходният критерий за надбавките да отпадне, защото в момента голяма част от семействата не получават детски, което оставя усещането на несправедливост.

Според Петков обаче ако всяко едно българче получава детски в размера, който е определен за тази година това би означавало, че ще са нужни още над 300 милиона лева.

Така че само за детски от хазната трябвало да бъдат платени над 650 милиона лева, което пък надхвърляло значително общия бюджет на цялата програма „Подпомагане на семейства с деца“.

Средствата на програмата за тази година са 570 милиона лева, като 350 милиона от тях отиват за детски надбавки, обяснява Петков.

„Детските надбавки не са социални помощи, а редът по който се отпуска е изцяло съобразен с Конституцията, в която е посочено, че отглеждането на децата е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата“, уточнява той.

Според него критерият за доход има за цел да създаде по-добрата целенасоченост на финансовата подкрепа за отглеждането на децата, защото надбавките идват изцяло от държавния бюджет.

Принципът да се дават детски въз основа на доходите на семейството е залегнал в закона още през 2002 г. ,а размерът на детските се определя всяка година, когато се приема бюджета на държавата.

През тази година правителството вдигна месечните помощи за отглеждане на дете. Така на семействата с едно вече се отпускат 40 лева. Тези с две – 90 лв., а за семейства с три деца – 135 лв.

Помощи в този размер вземат домакинствата с до 400 лв. месечен доход на човек. За първи път кръгът на получаващите детски надбавки се разшири и за семействата с доход от 400,01 до 500 лв. на човек. Те получават 80% от пълния размер на помощта.

Например семейство с едно дете взема 32 лв., а с две – 72 лв. Така добавки вече могат да получават семейства с доходи, близки до средните за страната.

Реално най-ниският размер на помощта е 29 лв. на дете месечно. Тя се получава от семейство с доходи между 400 и 500 лв. на човек и четири деца. Хората с 2 и 3 деца от тази доходна група вземат по 36 лв. При по-бедните родители пък помощта при 4 деца е по 36 лв. на калпак, а при 2 и 3 – по 45 лв.

loading...

Не са ли всички деца на тази държава.Нямат срам управляващите!

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Преслава се преобрази от любов

Преслава напълно промени начина си на живот, откакто е с любимия си Павел. Добричлийката, която днес съвместява музикалните си изяви с грижите за дъщеря си Паола, вече намира време и за фитнес. А до преди съдбата да я срещне с мъжа й, хитовата пайнерка не стъпваше в спортната зала. Не …

Новини
Българин е европейски шампион по кикбокс

Българският боец Димитър Пенчев завоюва Европейския пояс на WAKO Pro в категория до 66,800 кг., пише Дарик.  Това се случи на галавечер в испанския град Памплона, организирана от единствената призната кикбокс организация от IOC (международния олимпийски комитет) и от GAISF (Глобална асоциация на международните спортни федерации) WAKO, чрез нейното професионално …

Новини
Шофьор обърна автомобил, за да паркира своя

Поредна ненормална реакция, свързана с борбата за паркиране в София. Шофьор обърна чужд автомобил, за да си освободи място за паркиране, съобщава БГНЕС. Необичайният подход е бил приложен на ул. „Любен Каравелов“ в София. Жител от сградата, пред която се е разиграла случката, обясни, че колата е била обърната снощи, …