fbpx

БАН: Oще 44 години ще догонваме по доходи ЕС

България е страната с най-нисък икономически растеж от новите страни в съюза
Oще 44 години ще догонваме по доходи Европейския съюз. Tова прогнозират икономистите на БАН. България е страната с най-нисък икономически растеж от новите страни в съюза, а безработицата рекордно ниска. Заплатите, обаче не растат с нужните темпове.

Темпът на икономически растеж на БВП е 3.1 % през 2018 година, което подрежда България в средните позиции на ЕС. Затова експертите изчисляват – с този темп ще ни трябват 44 години, за да се доближим до дохода на средния европеец.

Безработните продължават да намаляват към края на миналата година са над 170 хиляди. Над 100 хиляди са и трайно безработните. В същото време сме завършили  2018 г. с близо 21 хиляди свободни работни места.

Данните на НСИ сочат в София средната работна заплата е с 65% по-висока от тази в страната 1646 лв. Само в осем области заплатите са над 1000 лв. Стара Загора, София-област и Враца оглавяват класацията, а най-ниски заплати получават във Видин – средно 770.

Средната работна заплата в Хасково е приблизително 800 лв. Милко обаче работи срещу минималната от 560. Охранява паркинг.

Най-високи заплати се взимат в сектора на далекосъобщенията и новите технологии – близо 3000лева, следван от енергетиката и сферата на финансите и застраховките. Според официалните данни най-малко взимат хората, които работят в хотели и ресторанти, както и наетите в земеделието. Експертите предвиждат 8% реален ръст на заплатите.

„Има натиск от трудовия пазар по линия на това, че има недостиг на работна сила. Няма как да няма увеличение на заплатите, но за страна, която изостава с 4 пъти спрямо средното заплащане на труда в Европа, повишаване с 8% не е толкова радваща новина”, обясни доц. Виктор Йоцов от Института за икономически изследвания при БАН.

А пазарът на труда гладува, затова са нужни спешни мерки да се събуди неактивната част от населението.

„През 2018 се увеличава делът на работещите с основно и ниско образование  – 12 хил., и доста по-скромно 7 хиляди на хората с висше.  Основно се търсят хора в строителството, в образованието и в администрацията”, каза проф. Победа Луканова от Института за икономически изследвания при БАН.

Прогнозите предвиждат още, средно 3% увеличение на цените за крайния потребител. Повечето хора обаче не усещат очакваното увеличение да доходите.

А ОСТАНАЛИТЕ ДЪРЖАВИ В ЕС ДАЛИ 44ГОДИНИ ЩЕ БОКСУВАТ НА ЕДНО МЯСТО ЗА ДА НИ ДОЧАКАТ ДА ГИ НАСТИГНЕМ- НИЩО ЛИЧНО; ПРОСТО ПИТАМ???

Tе са едни икономисти . Единия бос , агент на ДС , се зъбеше на студентите с тезата че като не им харесват мизерните условия да вървят в чужбина . Друг бос , черен циганин , раздаде направеното от хората без пукната пара на разни некадърници . Друг “ хитрец “ професор съсипваше до каквото се докоснеше ( вълка лупи )

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!