fbpx

Атлантическият съвет иска от НАТО ракети „Пейтриът“ край Бургас

НАТО да разположи в района на Бургас дивизион ракети за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, многонационална механизирана бригада или многонационална бригада „Специални сили”, а България да стане домакин на сухопътни, военновъздушни и военноморски компоненти от изграждащото се Адаптирано предно присъствие на НАТО на Югоизток, пише факти.бг.

Охраната на въздушното ни пространство през 2018 г. е под въпрос, сочи доклад

Това са част от исканията, които страната ни трябва да постави на следващото заседание на срещата на върха на НАТО на 11 и 12 юли в Брюксел, се посочва в позиция на Атлантическия съвет на България.

От съвета предлагат също многонационална бойна ескадрила на ротационен да се включи в охраната на въздушното ни пространство.

Предложението идва на фона на поредното забавяне на конкурса за купуване на нови бойни изтребители и опасността мисията по охрана на въздушното пространство Air Policing да не може да изпълнявана от родните Военновъздушни сили.

Според Атлантическия съвет ескадрилата ще бъде разположена на българско летище до края на 2019 г., като охраната ще се осъществява под формата на съвместна съюзна операция.

Другите предложения са свързани с това страната ни да стане домакин на сухопътни, военновъздушни и военноморски компоненти от изграждащото се Адаптирано предно присъствие на НАТО на Югоизток. Също се предлага на срещата на върха на НАТО да бъде поискано повишаване на ротационното съюзно морско присъствие в Черно море и домакинстване във Варна на Координационен елемент на Морското командване, свързано и с елементите за интеграция на силите в София и Букурещ.

Сред исканията са още:

Развръщане на ротационна основа от съюзниците в района на Бургас на дивизион ракети за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ в срок до края на 2019 г.;

Развръщане у нас на многонационална механизирана бригада или многонационална бригада „Специални сили”, с рамкова нация България, в срок до края на 2020 г.;

България да участва в една от създадените четири многонационални бойни групи на НАТО в балтийските държави и Полша.

Атлантическият съвет предлага да бъде постигнато съгласие по краен срок за прекратяване на зависимостта на страните членки от Русия при поддръжката на основни оръжейни системи и оборудване, вкл. чрез засилено сътрудничество в рамките на НАТО и ЕС и използване на агенциите на НАТО и ЕС.

Във връзка с нарастващата уязвимост от хибридни заплахи България да предложи държавите от НАТО да се обединят около необходимостта от изработване и приемане на минимален праг за колективен отговор при хибридна атака срещу един от съюзниците.

Не знам дали ще е най-пазения град,по-скоро ще е жертвата,а от там и цяла България.Нима никой не разбира това?

А имахме елитни военни училища,ще допусните ли момчета това?

Търсят балами да поемат първия удар и ги намират .Нашите политици за пари са готови на всичко иначе как за един мандат стават милионери.Това е начина.

Шашава работа. Имахме СС20 .Само като чуеха се насираха , Сс22 там се гънеха.ССнА мобилна .Сега си живея в София , Уча турски , облажвам се от псевдовисоките цени ,(да го тура на шибания Авт
редактор.

Hem domakini da gi hranim hem da ni edat,kvo li nepeaviat nashte za paricki,kvo vazdyshno prostranstvo,ce te minavat nad11000 m.i nashte dokato gi zasekat te sa izvan nashto vazdyshn orostranstvo ,ce to kolko e goliamo be hora.vie mai neste v21vek.

5 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

Блиц Новини
Проф. Рачев: Хората тръгнаха по любимите ми камизолки заради температурите

Кадри БТВ Няколко дни с високи температури напомниха, че лятото не е далеч, но циклон ни върна в реалността като понижи температурите, дори и под обичайните за това време на годината. Динамично и хладно време, паднаха хубави валежи точно където трябва. Вече не се притесняваме за туризма по черноморието. Как …

error: Content is protected !!