fbpx

АСБ: Отказът на Борисов да приеме база на НАТО е отказ да се държи като съюзник

външна реклама

Изявлението на премиера Бойко Борисов, че няма да допусне черноморска база на НАТО на територията на България, не подхожда на министър-председател на държава, която е съюзник в НАТО. Такава позиция може да има само неутрална държава, която се опитва да балансира между НАТО и Русия, но не и България, чиито съюзнически ангажименти изискват тя да бъде сигурен, достоен и надежден член на Алианса, пише news.bg.

Такава позиция изразиха от Атлантическия съвет на България във връзка с думите на премиера, произнесени на път за Вашингтон в самолета, пред журналисти.

Борисов допълни, че няма промяна в позицията му Черно море да бъде място за платноходки и туризъм. Според него, американската страна е много добре запозната с отношението му по въпроса.
Атлантиците определят изказването му като стратегически недалновидно и отбелязват, че произнасяйки подобни думи, той започва визитата си във Вашингтон с фалстарт.

външна реклама

„Това изявление изпраща много лош сигнал към домакините и към всички наши съюзници в Алианса. Нещо повече – това изявление изпраща окуражаващо послание към Кремъл, който е причината за нестабилността в Черно море, като му дава увереност, че може да продължи с агресивната си хибридна война против НАТО и срещу България в частност.

При това положение няма как желанието на премиера Борисов Черно море да бъде място за „платноходки, туризъм и мир“ да бъде реализирана. Агресор не се умилостивява с прекланяне на глава.“ – се казва в официална позиция на АСБ.
Пълният текст на изявлението:

ДА НА БАЗА НА НАТО В БЪЛГАРИЯ!НЕ НА РУСКИТЕ ЕНЕРГИЙНИ ПРОЕКТИ!

Считаме изказването на премиера Бойко Борисов от 24 ноември 2019 г. по повод идеята за изграждане на военноморска база на НАТО в България, направено точно преди предстоящата му среща с президента на САЩ Доналд Тръмп във Вашингтон, за неприемливо и стратегически недалновидно.

Думите му, че няма да допусне черноморска база на НАТО на територията на България, не подхождат на министър-председател на държава, която е съюзник в НАТО. Такава позиция може да има само неутрална държава, която се опитва да балансира между НАТО и Русия, но не и България, чиито съюзнически ангажименти изискват тя да бъде сигурен, достоен и надежден член на Алианса.

С тези думи визитата на премиера в САЩ на практика започна с фалстарт.

Това изявление изпраща много лош сигнал към домакините и към всички наши съюзници в Алианса. Нещо повече – това изявление изпраща окуражаващо послание към Кремъл, който е причината за нестабилността в Черно море, като му дава увереност, че може да продължи с агресивната си хибридна война против НАТО и срещу България в частност.

При това положение няма как желанието на премиера Борисов Черно море да бъде място за „платноходки, туризъм и мир“ да бъде реализирана. Агресор не се умилостивява с прекланяне на глава.

Дали Черно море ще бъде за „мир, любов, туристи, лодки и платноходки“, зависи от това дали ще има достатъчно сигурност в него и около бреговете му. Факторът, който досега системно внася нестабилност в региона е Руската федерация с незаконното анексиране от нейна страна на Крим, с провокациите в Азовско море, с действията за дестабилизиране на Украйна и с интензивното изграждане на нови свои военни способности в Черно море. Стратегическият баланс на силите в Черно море вече решително е наклонен в полза на Москва. И положението ще се влошава, ако страните от НАТО не изградят достатъчно способности в региона за противодействие на агресивните действия на Руската федерация.

Ако не се противодейства на руската агресивна политика сега и не се работи за преодоляване на стратегическия дисбаланс на силите в региона, това би било фактически отказ от защита на собствения ни суверенитет. Стратегическият дисбаланс в полза на Русия е категорично против нашия национален интерес.

Повече сигурност България няма да получи като се старае да омилостиви Москва. Единственият начин за това е да градим стабилна държава със силна армия и да работим за повече присъствие на НАТО в региона.

Затова правилният за нас отговор е повече НАТО в Черноморския регион.

Това, което конкретно трябва да се направи сега, е България да изпълни навреме и в пълен обем всички свои ангажименти по линия на изграждането на адаптираното Предно присъствие на НАТО на Югоизток.

Нещо повече – ние имаме нужда и от военноморска база, и от военновъздушна база, и от сухопътна бригада на НАТО в България. Изграждането на многонационални формирования на НАТО в България е гаранция за нашата национална сигурност. Това ни прави силни и независими. И сигурни. А не руските енергийни проекти в България, които само увеличават и без това тоталната енергийна зависимост от Русия. Стратегическа грешка би било да отхвърлим възможността за повече НАТО в България и в Черно море, като същевременно реализираме руските енергийни проекти у нас. Това значи да отхвърлим сигурността и да увеличим зависимостта на страната ни.

Изявлението на Бойко Борисов идва и в контекста на вече допуснатата стратегическа грешка българското правителство да позволи над територията на България на път за Сърбия да прелети руския зенитно-ракетен дивизион С-400. С това действие страната ни се превърна във въздушен коридор за Руската федерация, която се стреми да наложи влиянието си на Балканите като използва Сърбия като инструмент. Освен това, в момента Москва използва своето лоби в Белград, за да въвлече страната ни в измислен шпионски скандал. Провокациите на сръбски официални представители спрямо нас продължават. Допускаме, че в отговор на изгонването наскоро на руския военен разузнавач от София заради шпионаж Москва няма да отговори реципрочно на своя територия, а ще нанесе косвен удар срещу нас чрез сръбските си приятели. Да не забравяме и награждаването лично от Владимир Путин в Кремъл на обвиняемия за шпионаж Николай Малинов и провокативните думи на говорителя на Кремъл по тази тема, което бе унижение на страната ни. Москва продължава да нанася удари по нас.

Оценяваме това изказване на премиера Бойко Борисов като изключително разочароващо и направено в най-неподходящия момент точно преди стратегически важната му среща с президента на САЩ Доналд Тръмп.

Препоръчваме на министър-председателя да прочете отново Позицията на Атлантическия съвет на България от 18.11.2019 г по повод срещата му с амерканския президент / https://www.facebook.com/BGATLANTIC/posts/508384429751460?__tn__=K-R/ и изразяваме надежда, че ако се вслуша в нашите добронамерени препоръки, то резултатът от посещението му в САЩ ще бъде с голямо стабилизиращо въздействие не само за България, но и за мира и сигурността в Черно море и Югоизточна Европа.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...

Тези не са чак толкова луди, че да са за връзване. Но дори и да са, трябва в един исторически момент да застанат пред съответния съд и да отговарят солидарно за предателството не спрямо държавата – такава няма, а пред народа. Твърде далече отидоха в своето режисирано безумие и не е излишно да им се напомни съдбата на онези техни предшественици и съидейници – Филовци, Станишевци, Багряновци и др., които днес оплакват като невинен „интелектуален елит“ – жертва на един според тях насилствен режим. Тогава, изправени на съдебната банка да си спомнят кой е „агресор в Черно и Азовско море“, кой създава бази и накъде насочва оръжие, кой внася в суверенни държави, хаос, престъпления, масови убийства на невинни хора. Списъкът с престъпните им деяния е дълъг, но само тази им декларация е достатъчна, за да бъдат възрани на кола.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
НСИ: Средната работна заплата расте, вече е 1500 лв за март

външна реклама Снимка вихрогон.бг Средната брутна месечна работна заплата за януари 2021 г. е 1 454 лв., за февруари – 1 431 лв., и за март – 1 500 лева. По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на март 2021 г. …

Новини
1
Сестрата на Саня Борисова се сгоди за жена

външна реклама Снимки профил инстаграм Сестрата на актрисата Саня Борисова, която е по-известна с брака си с режисьора Ники Илиев, не е толкова популярна у нас, но затова пък е доста известна в Дубай, където живее и работи от 10 години. Рене, както я наричат приятелите, работи като модел и …

Новини
Масов бой в заведение в Разлог след направена забележка

външна реклама Кадър видео Нова ТВ Масов бой след скандал е възникнал снощи около 22 часа в заведение в Разлог. На клип, разпространен в социалните мрежи, се вижда как група мъже се нахвърлят върху друга компания. Разменят се силни удари, чупят столове и маси. От пресцентъра на полицията съобщиха, че …