Архивите говорят: Мълчанието на Тодор Живков за Чернобил

Новини
3

Аварията в Чернобил се превърна отново в актуална тема благодарение на хитовия едноименен сериал на HBO. Той даде платформа за много мнения и дори крайни позиции какво всъщност знаем за тази трагедия, кой е отговорен и дали сме загърбили възможността това да се повтори – най-вече заради властовите черти в човешкия характер, водещи до формиране на специфични режими за държавно управление. Чернобил беше нещо, което засегна и България.

Но както и в СССР, не стана напълно ясно колко точно бяхме засегнати. И до днес излизат откъслечни подробности – най-вече за това как висшата номенклатура на БКП моментално получи йод, както и храна, докарана чак от Австралия и Нова Зеландия в периода, в който беше най-опасно да консумираш родно производство заради дошлите с вятъра от Украйна радиоактивни частици. Как щеше да изглежда сериала Чернобил, ако беше правен от руснаци Първи епизод: Звучи „Калинка“.

Сега сайтът desebg.com реши да припомни онези времена, чрез книгата „Тодор Живков. Биография“. Тя излезе на бял свят преди 10 години, а неин автор е Христо Христов, който създаде и desebg.com. Главата „Престъпления“ в книгата е посветена и на Чернобил – чрез думите на вицепремиера от онова време Григор Стоичков.

„В този период от време аз се обърнах към посланика на СССР Леонид Греков за изпращане на специалист за оказване на помощ. Той ми препоръча да се обърна към съветския Комитет за мирно използване на атомната енергия. Греков ми каза, че ние преувеличаваме опасността от радиационното замърсяване и „шумим“ повече отколкото трябва. Отговорих, че като правителство ние сме длъжни да проведем тези мероприятия, които нашите специалисти считат за необходими“. Това гласят показанията на Григор Стоичков пред прокуратурата през 1990 година.

Стоичков посочва, че е подготвил доклад до Живков и до Добри Джуров, който тогава е министър на народната отбрана. Живков обаче не е взел отношение по доклада. В началото на 1987 г. е изготвен нов доклад до Живков относно „Предварителна информация за радиационната обстановка в страната в края на 1986“. В него се посочва, че в резултат на изхранването на животните със замърсени фуражи се очаква повишаване на радиацията.

То да е само Чернобил . За загиналите при земетресението в Свищов също нямаше информация . Пак скриха всичко от народа .
По времето на чернобилската авария работех в „Родопа“ . Всеки ден идваше представител на „ДС“ и му се предаваха проби от добитото месо и карантия . Почти всяка проба показваше наличие на радиация далеч над нормите . Най-заразени бяха субпродуктите / карантията / . Тя масово се транспортираше до София от различните краища на страната . Същото беше и с колбасите и месата .
Комунистите нямаха вина за тази авария , но криеха от народа проблемите и не правиха разяснявания относно замърсяването и какви мерки да се вземат .

И какво щяхте да направите ако ви бяха казали??? Най много да не ядете зеленчуци и мляко един месец.

3 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Цар Киро продава сарая си в центъра на Пловдив! Вижте го отвътре

Невзрачната сграда на пъпа на Пловдив, която стана известна покрай собственика си – Кирил Рашков, се продава, научи TrafficNews. Всъщност фасадата на сградата лъже и крие от очите на пешеходците палат от червен гранит, сив гранит и оникс. Одаята на последния етаж пък съхранява „царските“ престоли на Цар Киро и …

Новини
Meteo Balkans: До +40 градуса в някои райони в пика на горещата вълна

Високи температури и малко валежи в България от следващата седмица! До +40 градуса очакваме в някой райони, когато ще бъде пикът на горещата вълна, която в момента тормози жителите на Франция, Германия, Испания и вдигна температурите до рекордните +41 за Франкфурт, Германия! Горещата вълна ще отслабне съвсем леко докато достигне …

Новини
Рибари алармират: Морето се разбушува, големи приливни вълни достигат до брега в Бургаско!

Духа много силен северен вятър и вдига голяма приливна вълна. Нивото в канала до хижите, откъдето пускаме лодките си за риболов, се е покачило с половин метър. Времето е опасно за малки плавателни съдове. За това предупредиха рибарите от селището Ченгене скеле край Бургас. Силен вятър накара морето да се …

Inline
Inline