Архивите говорят: Мълчанието на Тодор Живков за Чернобил

Аварията в Чернобил се превърна отново в актуална тема благодарение на хитовия едноименен сериал на HBO. Той даде платформа за много мнения и дори крайни позиции какво всъщност знаем за тази трагедия, кой е отговорен и дали сме загърбили възможността това да се повтори – най-вече заради властовите черти в човешкия характер, водещи до формиране на специфични режими за държавно управление. Чернобил беше нещо, което засегна и България.

Но както и в СССР, не стана напълно ясно колко точно бяхме засегнати. И до днес излизат откъслечни подробности – най-вече за това как висшата номенклатура на БКП моментално получи йод, както и храна, докарана чак от Австралия и Нова Зеландия в периода, в който беше най-опасно да консумираш родно производство заради дошлите с вятъра от Украйна радиоактивни частици. Как щеше да изглежда сериала Чернобил, ако беше правен от руснаци Първи епизод: Звучи „Калинка“.

Сега сайтът desebg.com реши да припомни онези времена, чрез книгата „Тодор Живков. Биография“. Тя излезе на бял свят преди 10 години, а неин автор е Христо Христов, който създаде и desebg.com. Главата „Престъпления“ в книгата е посветена и на Чернобил – чрез думите на вицепремиера от онова време Григор Стоичков.

„В този период от време аз се обърнах към посланика на СССР Леонид Греков за изпращане на специалист за оказване на помощ. Той ми препоръча да се обърна към съветския Комитет за мирно използване на атомната енергия. Греков ми каза, че ние преувеличаваме опасността от радиационното замърсяване и „шумим“ повече отколкото трябва. Отговорих, че като правителство ние сме длъжни да проведем тези мероприятия, които нашите специалисти считат за необходими“. Това гласят показанията на Григор Стоичков пред прокуратурата през 1990 година.

Стоичков посочва, че е подготвил доклад до Живков и до Добри Джуров, който тогава е министър на народната отбрана. Живков обаче не е взел отношение по доклада. В началото на 1987 г. е изготвен нов доклад до Живков относно „Предварителна информация за радиационната обстановка в страната в края на 1986“. В него се посочва, че в резултат на изхранването на животните със замърсени фуражи се очаква повишаване на радиацията.

loading...

То да е само Чернобил . За загиналите при земетресението в Свищов също нямаше информация . Пак скриха всичко от народа .
По времето на чернобилската авария работех в „Родопа“ . Всеки ден идваше представител на „ДС“ и му се предаваха проби от добитото месо и карантия . Почти всяка проба показваше наличие на радиация далеч над нормите . Най-заразени бяха субпродуктите / карантията / . Тя масово се транспортираше до София от различните краища на страната . Същото беше и с колбасите и месата .
Комунистите нямаха вина за тази авария , но криеха от народа проблемите и не правиха разяснявания относно замърсяването и какви мерки да се вземат .

И какво щяхте да направите ако ви бяха казали??? Най много да не ядете зеленчуци и мляко един месец.

3 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Личните карти и книжките ще важат 6 месеца след изтичане на тяхната валидност

Личните карти и книжките ще важат 6 месеца след изтичане на тяхната валидност. Става въпрос за документи, чиято валидност изтича до 31 октомври. Това съобщиха от дирекция „Български документи за самоличност“, съобщи Канал 3. Всички звена на дирекцията работят с удължено работно време от 8.30 до 18.30. В събота също …

Новини
Европейски туристически гигант прекрати екскурзиите до България през 2020 г.

Англо-германската туристическа компания Tui oтмени пътувания си до България до края на 2020 година, съобщи „Би Би Си’, цитиран от www.banker.bg. В същото време обаче има обявени допълнителни полети до Гърция и Турция. Това е най-голямата компания за развлечения и туризъм на Стария континент. Групата обединява туристически агенции, хотел , …

Новини
Държавата отпуска 10 милиона лева грантова схема за туроператорите

Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова се срещнаха с протестиращите туроператори, които работят в сферата на изходящия туризъм. Това беше едно от исканията на Обединение „Бъдеще за туризма“ „От Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ ще прехвърлим 10 млн. лв. на Министерството на туризма, които да …