Архивите говорят: Мълчанието на Тодор Живков за Чернобил

Новини
3

Аварията в Чернобил се превърна отново в актуална тема благодарение на хитовия едноименен сериал на HBO. Той даде платформа за много мнения и дори крайни позиции какво всъщност знаем за тази трагедия, кой е отговорен и дали сме загърбили възможността това да се повтори – най-вече заради властовите черти в човешкия характер, водещи до формиране на специфични режими за държавно управление. Чернобил беше нещо, което засегна и България.

Но както и в СССР, не стана напълно ясно колко точно бяхме засегнати. И до днес излизат откъслечни подробности – най-вече за това как висшата номенклатура на БКП моментално получи йод, както и храна, докарана чак от Австралия и Нова Зеландия в периода, в който беше най-опасно да консумираш родно производство заради дошлите с вятъра от Украйна радиоактивни частици. Как щеше да изглежда сериала Чернобил, ако беше правен от руснаци Първи епизод: Звучи „Калинка“.

Сега сайтът desebg.com реши да припомни онези времена, чрез книгата „Тодор Живков. Биография“. Тя излезе на бял свят преди 10 години, а неин автор е Христо Христов, който създаде и desebg.com. Главата „Престъпления“ в книгата е посветена и на Чернобил – чрез думите на вицепремиера от онова време Григор Стоичков.

„В този период от време аз се обърнах към посланика на СССР Леонид Греков за изпращане на специалист за оказване на помощ. Той ми препоръча да се обърна към съветския Комитет за мирно използване на атомната енергия. Греков ми каза, че ние преувеличаваме опасността от радиационното замърсяване и „шумим“ повече отколкото трябва. Отговорих, че като правителство ние сме длъжни да проведем тези мероприятия, които нашите специалисти считат за необходими“. Това гласят показанията на Григор Стоичков пред прокуратурата през 1990 година.

Стоичков посочва, че е подготвил доклад до Живков и до Добри Джуров, който тогава е министър на народната отбрана. Живков обаче не е взел отношение по доклада. В началото на 1987 г. е изготвен нов доклад до Живков относно „Предварителна информация за радиационната обстановка в страната в края на 1986“. В него се посочва, че в резултат на изхранването на животните със замърсени фуражи се очаква повишаване на радиацията.

loading...

То да е само Чернобил . За загиналите при земетресението в Свищов също нямаше информация . Пак скриха всичко от народа .
По времето на чернобилската авария работех в „Родопа“ . Всеки ден идваше представител на „ДС“ и му се предаваха проби от добитото месо и карантия . Почти всяка проба показваше наличие на радиация далеч над нормите . Най-заразени бяха субпродуктите / карантията / . Тя масово се транспортираше до София от различните краища на страната . Същото беше и с колбасите и месата .
Комунистите нямаха вина за тази авария , но криеха от народа проблемите и не правиха разяснявания относно замърсяването и какви мерки да се вземат .

И какво щяхте да направите ако ви бяха казали??? Най много да не ядете зеленчуци и мляко един месец.

3 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Алпинистът Атанас Скатов изкачи 4 осемхилядника за един сезон

За изкачването на 4 осемхилядника в рамките на един сезон, предстоящите пътувания и срещи в страната с почитатели, както и плановете за 2020 година говори алпинистът Атанас Скатов в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Той ще посети 12 български града, за да се срещне с хора и да разкаже …

Новини
Пътник в градския транспорт говори по „стационарен“ телефон

Напоследък доста интересни неща могат да се случат в столичния градски транспорт, пише Блиц. „Трамвай 8. Искрено ме зарадва колко развълнувано (и гръмогласно) си проведе разговора“, написа ‎Дарина Кралева‎, която сподели снимката на възрастния мъж със „стационарен“ телефон. Веднага под фотоса, който бе публикуван във фейсбук групата „Забелязано в София“, …

Новини
Венета Райкова се разплака в ефир по време на интервю

Много рядко се е случвало да видим такава неудържима емоция във водещата, която не само не скри тъгата си, а се разплака неудържимо! Всичко се случи в интервю с Драгомир Драганов и то в момента, в който той заговори за личия си живот. В един момент Райкова просто не издържа …