fbpx

Анализ на икономиста Димитър Събев: Кой в България се страхува от еврото (и защо)

автор: Димитър Събев, bodil.bg

Наскоро десетгодишната ми дъщеря изрази сериозни притеснения, че един ден еврото щяло да замени лева и нейните левови спестявания в касичката щели да намалеят двойно. Разпитах я и разбрах, че е дочула нещо подобно по телевизията. Колко ли силно трябва да е било внушението, за да остави отпечатък в детския ум? Какво ли са си помислили в същия момент параноичните пенсионери?

В България опасенията по повод въвеждането на общата европейска валута се сгъстяват. Те не са изцяло безпочвени, но нека е ясно, че

страхът от еврото в България обслужва вредни интереси

Те отиват отвъд политическите надлъгвания и дори геополитическите симпатии към САЩ или Русия за сметка на ЕС, като изразяват силно осъзнат класов интерес. Говоренето срещу еврото в България тепърва ще се усилва и има риск населението да бъде подведено. Затова взимам отношение.

Като начало, реалността е, че в България действа валутен борд, който прави хората у нас по-бедни, като ограничава количеството на парите в икономиката. Заради борда цените и заплатите у нас остават ниски. В замяна на това, той предоставя защита срещу зли политици, по-стабилен държавен дълг и някаква преграда срещу инфлацията.

В икономиката съществува зависимост от по-рано избрания път (path dependency). След като веднъж си взел важно – и грешно решение, понякога е по-скъпо да се откажеш от него, отколкото да си плащаш да го следваш. България вече 22 години работи с валутен борд и централната банка е загубила умения за водене на парична политика. Хората са доловили макроикономическите стимули и са спестявали в национална валута. При бъдещите си решения, ние сме зависими от факта, че имаме валутен борд.

Ако оставим намеците на руския премиер Медведев да вържем лева за юана, пред нас съществуват само три възможности: А) запазваме валутния борд и се снишаваме, за да не ни види Франкфурт и да не ни натика насила в еврозоната; Б) премахваме валутния борд, без да влезем в еврото; В) премахваме валутния борд и преминаваме към еврото.

Възможността за „Брекзит без сделка“, която тресе британската политика, е майски ден в сравнение с последиците за България от избор „Б“. С други думи, подкрепям присъединяването на България към еврозоната, тъй като сегашната парична система ощетява страната, а алтернативата да се откажем от валутния борд и сами да управляваме паричното си предлагане, на този етап от политическото и институционално развитие на страната, е по-лошата алтернатива.

Пиша това, след като съм публикувал поне два силно критични анализа на еврозоната. Тя е зачената в тайните офиси на Банката за международни разплащания като острие на неолибералната офанзива през 1970-те: еврозоната – мислят членовете на клуба „Мон Пелерин“ – ще отнеме от правителствата възможността да водят активна политика. Обща валута без общ финансов министър и обща дългова политика е непълноценна. В дългосрочен план еврозоната надали ще се запази в този вид. Тя обединява територии с различно ниво на стопанско развитие и вместо до конвергенция, води до поляризация.

Въпреки всичко това, еврозоната изглежда най-добрият избор за България. Но все пак – почти без дискусии станахме член на НАТО и на ЕС, а за еврото се надига ропот: защо?

Кой е против?

Със сигурност сред противниците на еврото в България е и #КОЙ, т.е. преплелите се като змии в дупка родни партии и банки. След колосалния фалит на КТБ през 2014 г., офшорните мрежи около ПИБ и венецуелските трансфери през Инвестбанк, разкрити от посланика на САЩ преди седмици, е трудно да се оспори, че българската част от финансовата система в България е гнила ябълка. Членството в еврозоната ще насочи прожектори към българските банки и някой важен може да бъде неприятно осветен.

Това е ключов момент, защото освен банките и партиите, КОЙ притежава и медиите. Така че върху публичното мнение ще се оказва силен натиск. В студията ще се канят вдъхващи доверие мастити коментатори, изпълнени с подозрение към Европа. Ще се изтъкват всевъзможни аргументи защо България ще изгуби в еврозоната, включително светлия пример на Унгария и Полша. Далеч може да отиде съпротивата на банкера и политика, който не желае да бъде подложен на повече надзор.

В лагера на сенчестите банки ще се наредят и мнозина индустриалци. За тях еврото е нежелателно, защото ще повиши цената на труда. Още Рикардо е казал, че цената на труда се определя от стойността на средствата за съществуване, приети в дадено общество за насъщни. Ако общото равнище на цените в България се повиши чувствително, ще трябва да се плащат по-високи заплати и печалбите ще намалеят.

Нещо повече: в момента левът е силно подценен. Той се разменя при фиксиран курс спрямо еврото, но с 1.95 лева в България може да се купят много повече неща, отколкото с 1 евро в Германия. Българските индустриалци печелят на два пъти от стегнатия в борда лев: първо, в производството те плащат в лева ниските български заплати, наеми и енергия. Продават в евро в чужбина, след което обменят приходите си за левове в България – където стойността на парите е висока, защото са оскъдни.

Ако България започне да се разплаща с евро, ще бъде отмахнат един валутен параван, а зад него ще се разкрие много боклук. В момента валутният борд прикрива системното подценяване на труда и ресурсите в България. С членството в еврозоната цените на стоките, но и на труда в България ще растат. Някой ще започне да печели малко по-малко. Но много повече хора за пръв път ще се почувстват достойно оценени.

Пазете се: патриоти

Трета група, която не харесва еврото, са патриотите. За някои българският лев е ценност, равностойна на мъжкото хоро на Йордановден. По-просветените стъпват на съдържателната Модерна монетарна теория и заявяват, че икономиката ни ще се оправи, само ако правителството има правото да печата толкова пари, колкото е нужно, като паралелно с това осигури всеобща заетост в публични проекти. Едва ли има нужда да се казва, че ЕЦБ ще попречи на този план.

Политиката, както и икономиката, е изкуство на възможното. В момента нито БНБ, нито политическата класа имат капацитета да приложат на практика модерния монетарен подход. Ако все пак опитаме да се пробваме, преди това трябва да съберем силна армия: „независимостта“ на централните банки е градена с векове и никой няма да остави България да си прави самостоятелни експерименти с печатарската преса.

Мимоходом отбелязвам, че страната ни е теглила 5.5 млрд. евро кредит в чужда валута, а с частния кредит външният дълг на България достига 33 млрд. евро. Дали няма да се окаже, че точно тези, които днес най-силно пропагандират за независима парична политика, са заложили български дълг на къси позиции?

За сведение на патриотите: ако някога бъде въведено у нас, еврото ще е в по-голяма степен българска валута, отколкото левът при валутен борд. Сега срещу всеки лев стои чуждестранен актив. Всяко забогатяване на България се прелива върху страните с „твърда валута“. С еврото, това субсидиране на богатите страни ще отпадне. Паричните потоци ще изразяват единствено конкурентоспособността на българските фирми и политиката на ЕЦБ, в която БНБ на теория ще има някакво участие.

Аргументи против

И все пак: права ли е дъщеря ми да се страхува за своята касичка? Да го кажем така: икономическата безопасност и икономическата динамика са алтернативни блага. Към 31.12.2018 г. депозитите на домакинствата са над 50.5 млрд. лв. С еврото цените ще се повишат и спестяванията ще се обезценят: имаме ли право да ощетяваме толкова хора?

Не са чак толкова много: 80% от спестяванията на домакинствата в банките се намират в 11% от сметките. Около 1 млн. българи държат в банки суми над 10 хил. лв. Останалите 6 млн. са заделили по някой лев, но за тях ползата от засилването на икономическата динамика след премахването на валутния борд ще заличи загубите от инфлацията. Защо да се фокусираш върху твоите 5000 лв. в банката, ако в замяна на 5% годишна обезценка, т.е. 250 лв., месечната ти заплата ще скочи от 800 на 1500 лв.?

Друга често споменавана критика е, че ако влезем в еврозоната, ще станем солидарно отговорни за страните с високи дългове. Да твърдим това означава да вярваме, че Германия е платила сметката на Гърция, което е комично. Също така се подмята, че България в еврозоната ще загуби резервите си от валутния борд, в момента около 25 млрд. евро. Точно напротив: ще получи право да ги ползва. След определена вноска в ЕЦБ, милиарди евро ще бъдат освободени и ще могат да се инвестират за обществено важни каузи – сега тези пари са замразени за неопределено бъдеще.

Еврозоната крие своите рискове и ще нанесе щети на някои бизнеси (като валутните бюра), но предвид сегашната финансова и икономическа траектория на България, тя е най-добрата ни възможност. За да се води независима парична политика е нужен жертвоготовен народ и посветени политици, разчитащи на силни експерти: три неща, които не са в излишък в нашата страна.

Въпросът е дългосрочен, тъй като европейските ни партньори скоро няма да ни пуснат в еврозоната, затваряйки очи за драстичната разлика в цените и икономическата структура. Затова е важно в следващите пет или седем години да не се позволява на тъмни частни и тясно партийни  интереси да подвеждат народа, че е в наш интерес да се откажем от еврото.

 

Браво, бе отвори ми очите ! Друго е когато човек се ограмоти малко по въпроси които не разбира. Чудесна статия, това е все едно да кажа на всички велосипедисти, че по ПЕШЕХОДНА пътека , велосипеда се бута на ръка, а не се минава на ход ! Mедиите, пускаите повече такива материали от компетентни хора.

зубрило авторчето икономика…и до там . Практика в производство и износ ,вероятно никаква. Нека да покаже един български производител ,който продава стоката си за левче в България, а я изнася със 100 и повече процента в чужбина. Нема такова магаре. Най- вярно в статията е мнението , че тези 25 млрд. евро резерви ще бъдат освободени и най-вероятно (направо сигурно) тези които са на власт тогава ще си ги усвоят, както направиха навремето с валутните сметки на България в чуждите банки или обществени поръчки. А с авторчето можем да се хванем на бас- аз залагам на 30 % инфлация в първите 12 месеца на прехода.

За мен най рисков е момента на освобождаването ва милиардите,подкрепящи валутния борд.Имам лошото подозрение че крадливото правителство вече има план за тях.

С евро или без евро все сме извън зоната.

Не разбирам много от икономика и валута,но в статията се твърди,че с едно евро в България може да се купи повече отколкото с едно евро в чужбина.Но аз твърдя обратното с едно евро в чужбина за някои неща може да е доста по евтино отколкото в България-елементарни хранителни продукти сравнени между България и Германия,козметика също,техника за бита….

Българското левче е последния символ на България
След като цялата ни икономика е ограбена и се
намира в колапс , левчето е поскедният баатион
който ни е останал , заедно с летището в София и
земята , която всички ние още мислим , че
притежаване…..

Въпросът е повече от сложен-10000лв щели да станат 5000евро-ако има банка а ако няма банка-къде ще потънат паричките-примери-1996година или КТБ-ГАРАНЦИЯ-??????

Като чуя „зона“ и се сещам за СССР.

Много точно и правилно виждане на ситуацията в България днес!!!

Да!Все още мислим,че притежавате ..!!!!Но……???!!

Да ! Много хора,които не са живяли или пазарували в чужбина си мислят,че в България цените са по ниски от останалите Европейски държави,но това не е така!!!!!!

Аман от псевдоикономисти и финасисти дето само са зубрили тъпите си книжки и не са си показвали носа си от София навън ..да излязат и да видят с очите си как точно стоят нещата с приемането на еврото …!! Дори и стоейки си в бърлогата в София можеше да провери в интернет с колко се повишиха цените в страните когато се въвеждаше еврото а не да ми приказва НЕБИВАЛИЦИ за Рикардо и прочие празнословие . Накратко , цените на базови хранителни продукти ще се вдигнат от 40- 60 % .., на акцизни стоки – до 100%
Откъде го знам ? …Накратко казано от личен опит в чужбина . И тогава имаше хора като нещастния автор на тази измислена статия които говореха ..не се притеснявайте цените няма да се вдигнат ..и когато още на другия ден след въвеждане на еврпто цените за една нощ се вдигнаха с процентите които цитирам по горе ..се изпокриха като мишоци ! Предлагам на автора да си изяде дипломата за икономист ли за финансисит ли незная , все тая ..за да пишеш глупави и лъжовни статии ..тя не му трябва !

12 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!