Американско изследване: Руски тролове убеждават колко вредни са ваксините

Новини

Учени от университета Джордж Вашингтон са установили, че „руски тролове“ са причината за разгорещените спорове в интернет пространството за вредите и ползите от ваксините за различни заболявания. Изводите от изследването са публикувани в академичното списание American Journal of Public Health, съобщава БГНЕС.

Целта на проучването е било да се установи по какъв начин интернет ботове и „тролове“ разпространяват в Twitter здравна информация.

„Руските тролове и специализирани ботове публикуват туитове със здравна информация значително по-често от обикновените потребители… Руските тролове са хиперболизирали мненията на двете страни в спора за ваксините“, пише в публикацията.

Според изследователите „хаштаговете, които руските тролове използват, демонстрират факта, че техните съобщения са по-политизирани и разпалват идейните разногласия. Маскирани като обикновени потребители, те формират лъжлива равнопоставеност на мненията „за“ и „против“ ваксините и по този начин подкопават обществения консенсус относно ваксинациите“, е заключението на проучването.

Припомняме, че през тази седмица СЗО излезе с данни, че заболелите от морбили в Европа са достигнали рекордно ниво. Само в Сърбия вече има 15 смъртни случая – заради липсата на ваксинация.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Галя Димитрова за 30-те млн. раздадени бонуси: Резултатите са рекордни, служителите заслужават

Над 30 милиона лева допълнителни възнаграждения заради постигнати резултати са раздадени в Националната агенция за приходите през миналата година. Материалното стимулиране е на фона на безпрецедентния теч на лични данни от там, предаде bTV. В същото време НАП обжалва глобата от 5 милиона и 100 хиляди лева, наложена им от …

Новини
Фойерверки на торта подпалиха пловдивско заведение на рожден ден

Тръгнал е от фойерверки на тортата снощи в пловдивски клуб, а нощни кадри обиколиха социалните мрежи. Първоначално посетителите помислили, че това е част от програмата на заведението, тъй като светлинната уредба продължила да работи. Едва след като се запалил таванът, всички 520 човека са напуснали обекта, съобщи Канал 3. На …

Новини
Борисов към Нанков: Ако така продължава още два – три месеца“, ще ти позволя да се ожениш

„Страхотна работа, Нанков“, каза премиерът Бойко Борисов на зам.-министър Николай Нанков след като обиколи с джипката си трасето на АМ „Европа“. Припомняме ви, че заедно с Борисов бяха вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на финансите Владислав Горанов, пише novini.bg. Борисов на инспекция с джипката си по АМ „Европа“. „Ами драго …