Американската НОАА обяви дългосрочната си прогноза за есента и зимата на Балканите, грози ни неочакван прецедент

Новини

Американската агенция по океаните и атмосферата, НОАА, в своите прогнозни дългосрочни карти, ежедневно актуализира очакванията за следващите 6 месеца и 2-3 сезона, пише Блиц.

От повече от месец на тях могат да се откроят два главни акцента, като единият е по-съществен. Първият е, че на фона на околонормални очаквани септември и ноември, месец октомври конкретно за нашата страна се очаква с температури под обичайните. Въпреки че няма да бъде прецедент, хладните есенни месеци в нашата страна през последните десетина години се броят на пръстите на едната ръка, без да ги ‘заемат“ изцяло, т.е те са единици.

Все пак, ако  допуснем, че сценарият на американската агенция се реализира, София или поне високите витошките квартали отново биха получили своята почти ежегодна доза октомврийски сняг: през последните 10-15 години през октомври в София или някои нейни квартали сняг пада почти всяка втора година. Разбира се, в това няма нищо необичайно.

По-необичайна е поредната топла зима, която очаква НОАА. При това, тази година, поне към момента авторитетната американска агенция очаква и трите зимни месеци да бъдат с 2 до 4 градуса по-топли от обичайното, което е прецедент за и без това редовно „топлите“ зимни прогнози от последните години.
Следва да се има предвид, че тези общи дългосрочни прогнози трябва да се вземат с едно наум. Въпреки относително добрата си успеваемост, по региони всичко зависи от типа циркулация над континента и съответния регион.

Друг акцент на прогнозата е, че поне към момента, американската правителствена метеоагенция очаква поднормени валежи в нашия регион.
В крак и с останалите тихоокеански агенции, издаващи прогнози за състоянието на ENSO (Ел Ниньо южната осцилация, абревиатурата на английски), НОАА очаква умерено силен Ел Ниньо през следващите месеци. Това завръщане на Ел Ниньо е по-малко от 2 години след последния доста силен подобен феномен.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Главният държавен здравен инспектор: Европа е пред грип, у нас засега няма

Със сигурност в България вече има някаква циркулация на грипни вируси, но тя все още е много ниска. В отделните седмици ние изследваме от 20 до 120 проби от хора, които показват симптоми, подобни на грип. Засега не сме засичали положителна проба. В Европа обаче процентът на положителните тестове вече …

Новини
Двойни бонуси си раздадоха в Централна избирателна комисия

Централната избирателната комисия тихомълком си е раздала бонуси, твърди „Труд”. Медията се позовава на проучване, което е направила в Системата за електронни бюджетни разплащания (СЕБРА). Всяко ведомство е длъжно да публикува на сайта си информация от тази система за вида и размера на плащанията, които е направило всеки ден. Решението …

Новини
Петър Стоянов с оценка за Прехода: Постигнахме много, всичко се промени за добро

За Прехода мога да кажа, че много постигнахме, всичко се промени и то за добро, независимо от изкусителните подмятания колко сме изгубили. Защото по онова време българите трябваше да чакат с часове на опашки за банани и портокали. Това коментира в предаването “Панорама“ в ефира на БНТ бившият президент на …