Американската НОАА обяви дългосрочната си прогноза за есента и зимата на Балканите, грози ни неочакван прецедент

Новини

Американската агенция по океаните и атмосферата, НОАА, в своите прогнозни дългосрочни карти, ежедневно актуализира очакванията за следващите 6 месеца и 2-3 сезона, пише Блиц.

От повече от месец на тях могат да се откроят два главни акцента, като единият е по-съществен. Първият е, че на фона на околонормални очаквани септември и ноември, месец октомври конкретно за нашата страна се очаква с температури под обичайните. Въпреки че няма да бъде прецедент, хладните есенни месеци в нашата страна през последните десетина години се броят на пръстите на едната ръка, без да ги ‘заемат“ изцяло, т.е те са единици.

Все пак, ако  допуснем, че сценарият на американската агенция се реализира, София или поне високите витошките квартали отново биха получили своята почти ежегодна доза октомврийски сняг: през последните 10-15 години през октомври в София или някои нейни квартали сняг пада почти всяка втора година. Разбира се, в това няма нищо необичайно.

По-необичайна е поредната топла зима, която очаква НОАА. При това, тази година, поне към момента авторитетната американска агенция очаква и трите зимни месеци да бъдат с 2 до 4 градуса по-топли от обичайното, което е прецедент за и без това редовно „топлите“ зимни прогнози от последните години.
Следва да се има предвид, че тези общи дългосрочни прогнози трябва да се вземат с едно наум. Въпреки относително добрата си успеваемост, по региони всичко зависи от типа циркулация над континента и съответния регион.

Друг акцент на прогнозата е, че поне към момента, американската правителствена метеоагенция очаква поднормени валежи в нашия регион.
В крак и с останалите тихоокеански агенции, издаващи прогнози за състоянието на ENSO (Ел Ниньо южната осцилация, абревиатурата на английски), НОАА очаква умерено силен Ел Ниньо през следващите месеци. Това завръщане на Ел Ниньо е по-малко от 2 години след последния доста силен подобен феномен.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Аделина Радева: Новините на БНТ са най-добрите

„Медия с традициите на БНТ е създала не само маниер и стил, но доверие към новините. Това са най-добрите новини. Тук може да намери място тема, която трудно можеш да видиш другаде; която от търговска гледна точка не е толкова лъскава, по-кратка е като формат, но винаги намира място в …

Новини
Хороскоп за събота: Козирозите събират сили за голям успех, Телците решават да нарушат правилата

източник: lamqta Овен През този ден партньора или началника може да са в лошо настроение, поради което той (или тя) може и да не споделя Вашия оптимизъм и скептично да се отнасят към замислите Ви. Не е най-подходящото време за споделяне на нови предложения, да се изявявате пред широка аудитория, …

Новини
Откриха древни останки от аборигенска култура на дъното на Индийския океан край Австралия

Учени откриха за първи път следи от аборигенски селища на дъното на Индийския океан край северозападния бряг на Австралия. Те се оказали под вода след края на ледниковия период, пише VESTI.BG. Изследователите смятат, че би трябвало да бъдат открити още много подобни oбекти, пише CNN. Според проучване, публикувано в сп. PLOS ОNE, …