fbpx

„Алфа Рисърч“: Фандъкова със символична преднина пред Манолова в София

Оспорвани избори с по-висока от традиционната избирателна активност, изключително близки резултати на основните претенденти за кметски пост, сериозна преднина на управляващата партия за общинския съвет, но без възможност за самостоятелно мнозинство – това сочи изследване на социологическата агенция „Алфа Рисърч“ за кметските избори в София, оповестено днес и цитирана от Дневник.

Социолозите очакват градската десница да затвърди силните си позиции в столицата и отчитат висока електорална ефективност на кандидата на ВМРО за кмет, която се отразява благоприятно на резултатите на партията за съветници.

Данните са от изследване проведено в периода 3 – 7 октомври. То е проведено сред 801 пълнолетни граждани от София с право на глас в местните избори, като информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица. Проучването е финансирано със собствени средства.

Състезанието за кмет: оспорвано до последно

Надпреварата за кметския пост се очертава трудна, с лек аванс за настоящия кмет от ГЕРБ Йорданка Фандъкова (36.3%) пред независимата, но подкрепена от БСП и няколко малки дясноцентристки формации Мая Манолова (34.6%)

 

Според социолозите на вота за 27 октомври не може да се очаква традиционната ситуация, в която ясната дясноцентристка ориентация на избирателите в София – най-големия и с най-голям икономически потенциал български град, доста категорично е определяла победителя, независимо от множеството кандидатури. „В случая, напротив, сме свидетели на много по-оспорвана и амбициозна битка, тестваща преминаването на дясно-центристката в ляво-центристка периферия“, коментират социолозите.

 

Според резултатите плюсът за Йорданка Фандъкова е, че успява да удържи избирателите на ГЕРБ в тази сложна конфигурация. Плюсът за Мая Манолова – че успява да разшири традиционния БСП вот с близо 10 на сто. В тази ситуация, прогнозират от агенцията, при балотаж, ключов ще е ценностният избор на симпатизантите на „Демократична България“, които ще определят в голяма степен пътят към и на София.

 

Кандидатът на т.нар. градска десница, Борислав Игнатов събира към момента 10.7% вот сред твърдо решилите да гласуват. Поради по-слабата си начална популярност спрямо останалите, той има потенциал за ръст, поне до нивата на листата (15,5%).

Евроизборите показаха електоралната ефективност на Ангел Джамбазки и залагайки отново на него, ВМРО отбелязва двоен пробив – увеличава резултата си за общинската листа (6.1%) и постига четвърта позиция за кметската надпревара (6.9% вот за Ангел Джамбазки), уточняват от „Алфа Рисърч“.

 

Кандидатът на иначе активното гражданското сдружение „Спаси София“ – Борис Бонев, търпи, от една страна, конкуренцията на големите партии, а от друга, на далеч по-разпознаваемия опонент, състезаващ се в неговата група, тази на „независимите претенденти“. В резултат, той остава на пета позиция с добрия за този профил кандидати резултат от 4,8%.

 

Останалите 15 участници събират сумарно малко под 7 на сто от вота на твърдо решилите да отидат до урните.

 

В общинския съвет – между 7 и 9 листи

 

Вотът за партийните листи сочи водещи позиции за ГЕРБ, на 10 процентна дистанция от БСП (32.1% : 21. 4%). Трета позиция за „Демократична България“ (15.5%). Имайки предвид наблюдаваната и на Евроизборите склонност техните избиратели да се мобилизират в последните дни преди вота, може да се очаква допълнителен ръст на тази формация, коментират социолозите. ВМРО с 6.1% е следващият сигурен участник в бъдещия Столичен общински съвет.

Макар и на още ранен етап от кампанията, има сериозни основания да се предполага, че бъдещият 61 членен СОС ще бъде почти толкова фрагментиран, колкото и настоящия. През 2015г. в сегашния състав влизат представители на 9 листи. В бъдещия могат да се очакват между 7 и 9 листи, без ясно мнозинство, се казва в анализа към проучването, като се подчертава, че това вещае трудни времена за столичния кмет и изпитания за политическите стратегии и управленски ангажименти на подкрепящите го политическите сили.

Силните кандидати вдигат активността

 

Заявената избирателна активност достига 45.3%. Тя е вече с около 4 пункта по-висока от тази през 2015г. и по всяка вероятност ще запази, а вероятно и надвиши тази стойност, поради по-високата мобилизация на избирателите, провокирана от силните кандидатури и реалното състезание между тях, отчитат от „Алфа Рисърч“.

 

Според социолозите е разбираем високият интерес към местните избори в столицата и символното значение да бъдеш политически представен именно в нея, и това определя големият брой претенденти за кметския пост: 30 през 2007г., 25 през 2011 г., 21 през 2015 г. и 20 през настоящата.

 

Настоящото изследване е проведено в периода 3 – 7 октомври 2019г. от „Алфа Рисърч“, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 801 пълнолетни граждани от гр.София с право на глас в местните избори. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.

„Алфа Рисърч“ носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

„Дневник“ публикува тази информация според изискванията на чл. 205 (ал. 1 – 4) от Изборния кодекс“.

KOLKO PARI VI DADE GERB, DA LIJITE SIRC MIRC NA BOB GLEDATE PIP RABIRATE, NE PODVEJDAITE BARODA NE LIJETEER

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

error: Content is protected !!