„Алфа Рисърч“: Фандъкова със символична преднина пред Манолова в София

Новини
1

Оспорвани избори с по-висока от традиционната избирателна активност, изключително близки резултати на основните претенденти за кметски пост, сериозна преднина на управляващата партия за общинския съвет, но без възможност за самостоятелно мнозинство – това сочи изследване на социологическата агенция „Алфа Рисърч“ за кметските избори в София, оповестено днес и цитирана от Дневник.

Социолозите очакват градската десница да затвърди силните си позиции в столицата и отчитат висока електорална ефективност на кандидата на ВМРО за кмет, която се отразява благоприятно на резултатите на партията за съветници.

Данните са от изследване проведено в периода 3 – 7 октомври. То е проведено сред 801 пълнолетни граждани от София с право на глас в местните избори, като информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица. Проучването е финансирано със собствени средства.

Състезанието за кмет: оспорвано до последно

Надпреварата за кметския пост се очертава трудна, с лек аванс за настоящия кмет от ГЕРБ Йорданка Фандъкова (36.3%) пред независимата, но подкрепена от БСП и няколко малки дясноцентристки формации Мая Манолова (34.6%)

 

Според социолозите на вота за 27 октомври не може да се очаква традиционната ситуация, в която ясната дясноцентристка ориентация на избирателите в София – най-големия и с най-голям икономически потенциал български град, доста категорично е определяла победителя, независимо от множеството кандидатури. „В случая, напротив, сме свидетели на много по-оспорвана и амбициозна битка, тестваща преминаването на дясно-центристката в ляво-центристка периферия“, коментират социолозите.

 

Според резултатите плюсът за Йорданка Фандъкова е, че успява да удържи избирателите на ГЕРБ в тази сложна конфигурация. Плюсът за Мая Манолова – че успява да разшири традиционния БСП вот с близо 10 на сто. В тази ситуация, прогнозират от агенцията, при балотаж, ключов ще е ценностният избор на симпатизантите на „Демократична България“, които ще определят в голяма степен пътят към и на София.

 

Кандидатът на т.нар. градска десница, Борислав Игнатов събира към момента 10.7% вот сред твърдо решилите да гласуват. Поради по-слабата си начална популярност спрямо останалите, той има потенциал за ръст, поне до нивата на листата (15,5%).

Евроизборите показаха електоралната ефективност на Ангел Джамбазки и залагайки отново на него, ВМРО отбелязва двоен пробив – увеличава резултата си за общинската листа (6.1%) и постига четвърта позиция за кметската надпревара (6.9% вот за Ангел Джамбазки), уточняват от „Алфа Рисърч“.

 

Кандидатът на иначе активното гражданското сдружение „Спаси София“ – Борис Бонев, търпи, от една страна, конкуренцията на големите партии, а от друга, на далеч по-разпознаваемия опонент, състезаващ се в неговата група, тази на „независимите претенденти“. В резултат, той остава на пета позиция с добрия за този профил кандидати резултат от 4,8%.

 

Останалите 15 участници събират сумарно малко под 7 на сто от вота на твърдо решилите да отидат до урните.

 

В общинския съвет – между 7 и 9 листи

 

Вотът за партийните листи сочи водещи позиции за ГЕРБ, на 10 процентна дистанция от БСП (32.1% : 21. 4%). Трета позиция за „Демократична България“ (15.5%). Имайки предвид наблюдаваната и на Евроизборите склонност техните избиратели да се мобилизират в последните дни преди вота, може да се очаква допълнителен ръст на тази формация, коментират социолозите. ВМРО с 6.1% е следващият сигурен участник в бъдещия Столичен общински съвет.

Макар и на още ранен етап от кампанията, има сериозни основания да се предполага, че бъдещият 61 членен СОС ще бъде почти толкова фрагментиран, колкото и настоящия. През 2015г. в сегашния състав влизат представители на 9 листи. В бъдещия могат да се очакват между 7 и 9 листи, без ясно мнозинство, се казва в анализа към проучването, като се подчертава, че това вещае трудни времена за столичния кмет и изпитания за политическите стратегии и управленски ангажименти на подкрепящите го политическите сили.

Силните кандидати вдигат активността

 

Заявената избирателна активност достига 45.3%. Тя е вече с около 4 пункта по-висока от тази през 2015г. и по всяка вероятност ще запази, а вероятно и надвиши тази стойност, поради по-високата мобилизация на избирателите, провокирана от силните кандидатури и реалното състезание между тях, отчитат от „Алфа Рисърч“.

 

Според социолозите е разбираем високият интерес към местните избори в столицата и символното значение да бъдеш политически представен именно в нея, и това определя големият брой претенденти за кметския пост: 30 през 2007г., 25 през 2011 г., 21 през 2015 г. и 20 през настоящата.

 

Настоящото изследване е проведено в периода 3 – 7 октомври 2019г. от „Алфа Рисърч“, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 801 пълнолетни граждани от гр.София с право на глас в местните избори. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.

„Алфа Рисърч“ носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

„Дневник“ публикува тази информация според изискванията на чл. 205 (ал. 1 – 4) от Изборния кодекс“.

loading...
1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Ицо 100-те манекенки: 12 години бях верен на една жена

В Папарци специален гост бе бизнесменът Христо Сираков, който всички в България познават като Христо Сираков Стоте манекенки, пише 19min.bg. Пред Венета Райкова той сподели много неща за личния си живот и едно от най-личните бе, че 12 години е бил верен само на една жена – неговата съпруга Мария, …

Новини
Люси Дяковска отново на училище

Поп звездата Люси Дяковска се върна в училище в родния си град Плевен. Разбира се, не става въпрос за опреснителни курсове. Певицата прекрачи прага на школото „Панайот Пипков“ – инкубатор за таланти в областта на музиката, народните танци и изобразителното изкуство, а причината е кампанията „В час по интелектуална собственост“, …

Новини
Жена излезе на 30 срещи за три дни и съжали за авантюризма си

Жена посвети три дни от живота си в търсене на най-подходящия мъж за нея. За целта тя предприе истинско приключение, излизайки на среща с 30 различни мъже. Габи Конти от Лос Анджелис предприела бързоскоростните рандевута, след като се е запознала с 30 мъже онлайн. Първата ѝ среща била на закуска …