Ако вълните падат на брега и са в пяна, значи има…

Новини

Бурно море и мъртво вълнение.

Сравнително нетипичната комбинация е валидна за почти цялото Черноморие в момента.

Август обаче е месецът на отпуските и плажовете са пълни с летовници. Какво трябва да знаем за мъртвото вълнение и какви рискове крие морето през август – разказва един от най-опитните спасители в Бургаско Васил Алексиев, пише Gramofona.com.

В момента той отговаря за сигурността на плажа в Крайморие и признава, че в последните два дни, когато морето е особено опасно, той и колегите му постоянно вадят от водата хора, надценили възможностите си.

В момента се наблюдава частично мъртво вълнение в комбинация с висока ветрова вълна. Много хора се подлъгват, защото си мислят, че  вълната е само ветрова и ще ги избута на вън, а това не е така, обяснява Васил Алексиев.

Има няколко неща, които могат да ни подскажат, че в момента морето е опасно, разказва опитният спасител:

– Ако навътре в морето има висока вълна, която на брега се снишава и цялата е в пяна, то това означава, че има мъртво вълнение.

– Когато сте във водата до коляно и усещате как краката ви потъват, то това също е сигурен знак, че има мъртво вълнение.

– Когато вървите в морето и усещате как се появяват едни малки ямички под краката ви, които ви карат да се люшкате, по-добре не влизайте навътре. Това е още един от признаците за мъртво вълнение.

В този случай човек трябва да застане косо по течението, за да може то само да ни избута към брега. Това е способ, който се използва в бързотечащи води. Тялото се завърта на 45 градуса и дори без допълнителни движения, течението само ни приближава към спасителния бряг.

По принцип мъртвото вълнение продължава 3 дни. През есента – септември и октомври, то може да е и по-продължително, от 6 до 9 дни.

„Почти винаги мъртвото вълнение идва след големи вълни. Реално мъртвата вълна е остатък от вълната, която е била преди това“, обясни Алексиев.

Горната, видима част е изчезнала. Морето е гладко като тава и е привидно тихо, но вълната е отдолу.

Обикновено след мъртвото вълнение идва още една опасност и това са дънните ями.

При тях най-големият риск всъщност е елементът на изненадата, пояснява Васил Алексиев. „В този момент най-важното е да не се губи самообладание. По принцип дънните ями не са много големи. Те са с диаметър от около 60 см., много рядко стигат до метър. Така че, ако се успокоите и загребете два-три пъти с ръце, просто ще се измъкнете“, обясни спасителят.

Във всяка една рискова ситуация, най-важното е да не губите самообладание. Ако има хора наблизо, викайте за помощ. А ако сте направили грешката да сте сами, просто се успокойте и опитайте да си припомните най-важните съвети в подобна ситуация.

И не забравяйте – морето винаги е опасно, но ако не надценяваме възможностите си и не подценяваме рисковете, то тогава ще можем да се наслаждаваме на спокойна и приятна почивка.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Договорът за мача Пулев-Джошуа пристига утре в България

  „Утрe трябвa дa пoлучим oфициaлнo пиcмo зa мaчa зa cвeтoвнaтa титлa нa IBF мeжду cвeтoвния шaмпиoн Aнтъни Джoшуa и прeтeндeнтa Кубрaт Пулeв“, тoвa кaзa aдвoкaтът нa Пулeв Джoн Уърт, прeдaдe Cпoртaл. Тoй бe чacт oт oфициaлнaтa прecкoнфeрeнция зa бoкcoвaтa гaлa-вeчeр в cпoртнaтa зaлa „Кoлoдрумa“ в Плoвдив нa 14 дeкeмври, …

Новини
Къци се отказа от веганството

Цели 12 години Къци Вапцаров проповядва веганството и дори се опитваше да привлече съмишленици в начина си на хранене. Господин „Риск спечели, риск губи“ дълги години живее без да участва в експлоатацията на животни.  От това следва веганите да бъдат пълни вегетарианци, които не само се хранят изключително с растителни …

Новини
Фермата: Веселка избра Дана за свой опонент на дуел

Страховит женски сблъсък клати основите на „Фермата“. В последната седмица от шоуто една срещу друга се изправят най-младата и най-възрастната участничка. Двете ще се борят за място на големия финал, който ще се излъчи на живо на 14 декември, предава Монитор. В последните дни на предаването сили ще мерят 22-годишната …