Адвокат на държавата за „царските“ имоти: Няма основание за реституция

Новини

Всички актове за имотите на царя са били представени пред съда и са взети предвид при произнасяне на съдебното решение. Не беше доказано, че земите са негова собственост. Всички имоти, за които се претендира, са строени с пари от бюджета на държавата. Доказано е категорично, че съгласно действащото законодателство имотите са били държавни. Това каза адвокат Мариана Попова, представляваща държавата по казуса с царските имоти в ефира на БТВ.

В текста на закона от 1944 г се посочва, че се отнемат личните имущества на царското семейство. Това е един закон с еднократно действие. За царска реституция не можем да говорим, защото няма създаден такъв въпрос до сега. Изцяло в правомощията на НС е да реши по отношение на кои обекти може да има реституция. Ако семейството твърди, че това са актовете и земеделските земи са собственост на техния дядо, има поземлен закон и можеха да си ги върнат така. Това обаче не е направено, коментира защитникът.

Наследниците на Фердинанд са много и те не оспориха правата на държавата по този казус. Само за двама от наследниците имотите са лични, а за останалите 8 са държавни. Имотите са били дадени за лично ползване на монарха. Ако се смени монархът, тези имоти се дават на него, поясни адвокат Попова.

Няма основание за царската реституция. Имало е възможността да бъдат върнати от областният управител или от Столична община, въпреки това има решение на Министерски съвет, подписано лично от Симеон Сакскобургготски, докато е премиер. Правилата обаче трябва да бъдат спазвани от всички, категоричен бе адвокатът.

Разноските по делата за царските имоти са около 2 милиона лева, допусна тя, но уточни, че ще ги плати този, който загуби делото. По думите на Попова семейството на Сакскобургготски вече е започнало да плаща тези разноски.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Гешев предлага замразяване на заплатите в съда и прокуратурата до края на годината

Главният прокурор Иван Гешев се обяви за мораториум върху актуализицията на заплатите на магистратите и съдебните служители до края на 2020 година. Предложението ще бъде обсъдено на заседание на Прокуроската колегия на Висшия съдебен съвет, съобщи БНР. „Разрастващата се пандемия от Covid-19 изисква вземането на всички необходими мерки, както за …

Новини
Десислава Танева: Имаме достатъчно производство на агнешко месо

Като за начало искам да призова земеделските производители да бъдат активни в комуникацията си с бюрата по труда в отделните области. Знаете, от следващия месец започваме с розобера, който се явява и първото голямо изпитание. Това заяви на брифинг в Министерския съвет министърът на земеделието и храните Десислава Танева, информира …

Новини
Борисов се срещна на четири очи с доц. Мангъров

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с началника на Детската клиника в Инфекциозна болница – София доцент д-р Атанас Мангъров, пише Новини.бг. Премиерът Борисов благодари на доц. Мангъров за неговите предложения и препоръки, свързани с борбата с COVID-19. „Имам голямо уважение към теб и всеки, който е на подобна позиция и …