fbpx

Адвокат на държавата за „царските“ имоти: Няма основание за реституция

Всички актове за имотите на царя са били представени пред съда и са взети предвид при произнасяне на съдебното решение. Не беше доказано, че земите са негова собственост. Всички имоти, за които се претендира, са строени с пари от бюджета на държавата. Доказано е категорично, че съгласно действащото законодателство имотите са били държавни. Това каза адвокат Мариана Попова, представляваща държавата по казуса с царските имоти в ефира на БТВ.

В текста на закона от 1944 г се посочва, че се отнемат личните имущества на царското семейство. Това е един закон с еднократно действие. За царска реституция не можем да говорим, защото няма създаден такъв въпрос до сега. Изцяло в правомощията на НС е да реши по отношение на кои обекти може да има реституция. Ако семейството твърди, че това са актовете и земеделските земи са собственост на техния дядо, има поземлен закон и можеха да си ги върнат така. Това обаче не е направено, коментира защитникът.

Наследниците на Фердинанд са много и те не оспориха правата на държавата по този казус. Само за двама от наследниците имотите са лични, а за останалите 8 са държавни. Имотите са били дадени за лично ползване на монарха. Ако се смени монархът, тези имоти се дават на него, поясни адвокат Попова.

Няма основание за царската реституция. Имало е възможността да бъдат върнати от областният управител или от Столична община, въпреки това има решение на Министерски съвет, подписано лично от Симеон Сакскобургготски, докато е премиер. Правилата обаче трябва да бъдат спазвани от всички, категоричен бе адвокатът.

Разноските по делата за царските имоти са около 2 милиона лева, допусна тя, но уточни, че ще ги плати този, който загуби делото. По думите на Попова семейството на Сакскобургготски вече е започнало да плаща тези разноски.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

error: Content is protected !!