Авторът на „Време разделно“ се оказа строител на пътища (снимка)

Новини
1

Големият български писател акад. Антон Дончев се оказа член на Надзорния съвет на фирма „Трейс“, ремонтирала пътя убиец край Своге.

Припомняме ви, че там на 25 август (събота) вечерта при зверска катастрофа на автобус загинаха 17 души, а други 21 бяха ранени, пише novini.bg.

На сайта на фирмата акад. Дончев е представен по следния начин:

Акад. Антон Дончев е независим член на Надзорния съвет  на „Трейс Груп Холд” АД. Завършил е право в Софийския университет през 1953 г. акад. Дончев е един от най-изтъкнатите представители на историческия роман в България, майстор на епоса с международна популярност.

Романът му „Време разделно” и досега остава най-известният български роман в световната литература. Тази творба на Антон Дончев е издавана 17 пъти в България в тираж един милион и е преведена на над 28 езика в двумилионен тираж. През 70-те години на миналия век – малко след премиерата на “Време разделно” в САЩ, книгата е включена в програмата на славянските факултети на световните университети.

Едноименният филм на режисьора Людмил Стайков, създаден през 1987 г., се превръща в една от най-ярките продукции в седмото изкуство на България. През 1999 г. за своето цялостно творчество акад. Антон Дончев получава авторитетната литературна награда “Балканика”, смятана за балканския “Нобел”.

През 2003 г. Българската академия на науките му присъжда най-високата научна степен – академик, като най-изтъкнат представител на историческия роман в България и майстор на епоса със световна известност.

През декември, 2004 г. ректорът на Софийския университет Боян Биолчев му връчи и Голямата награда за литература и Почетния знак на синя лента.

акад. Дончев е носител на най-високото държавно отличие – орден “Св. св. Кирил и Методий”, огърлие, което се връчва от президента за особено големи заслуги в областта на културата.

акад.  Дончев е учредител на  две стипендии „Време разделно“ за студенти от Родопите по история и българска литература. Със стипендиите се разпорежда Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий“.

За ремонт на злополучния път край Своге са дадени на фирмата 23 милиона евро. След множество сигнали за нередности по него е трябвало до 15 август да бъде отремонтиран, но това не се е случило. АПИ разбират за това на 19 август, а дни след това става е жестоката катастрофа.
Вчера министър Николай Нанков обяви, че заради бездействието на фирмата държавата ще стартира съдебни процедури срещу нея.

В късния следобед на вчерашния ден пък в офиси на фирмата влязоха разследващи и жандармерия.

loading...

Писателя няма нищо общо с некадърността на „пътно строителната“ фирма. Започнете разследването отначало: кога, кой с какъв капитал е създал фирмата. Колко са качествени работниците й, колко е заработила през годините от този вид строежи и препоръки , когато се шофира по шосета направени от нея да се внимава много. От сега е ясно, че наглата Незвисима Съдебна Власт нищо няма да направи на виновниците. Боко, Цеко и компания пак са чисти кат сълза !

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Ицо 100-те манекенки: 12 години бях верен на една жена

В Папарци специален гост бе бизнесменът Христо Сираков, който всички в България познават като Христо Сираков Стоте манекенки, пише 19min.bg. Пред Венета Райкова той сподели много неща за личния си живот и едно от най-личните бе, че 12 години е бил верен само на една жена – неговата съпруга Мария, …

Новини
Люси Дяковска отново на училище

Поп звездата Люси Дяковска се върна в училище в родния си град Плевен. Разбира се, не става въпрос за опреснителни курсове. Певицата прекрачи прага на школото „Панайот Пипков“ – инкубатор за таланти в областта на музиката, народните танци и изобразителното изкуство, а причината е кампанията „В час по интелектуална собственост“, …

Новини
Жена излезе на 30 срещи за три дни и съжали за авантюризма си

Жена посвети три дни от живота си в търсене на най-подходящия мъж за нея. За целта тя предприе истинско приключение, излизайки на среща с 30 различни мъже. Габи Конти от Лос Анджелис предприела бързоскоростните рандевута, след като се е запознала с 30 мъже онлайн. Първата ѝ среща била на закуска …