fbpx

Автокъщите са претъпкани с коли, продажбите падат драстично

реклама

Срив в продажбите на коли втора ръка. Автокъщите в страната са препълнени с употребявани автомобили, а вносът на стари коли от Западна Еевропа – продължава да расте. Търговците се оплакват, че вносът и продажбата на употребявани автомобили са в сериозен застой и не изключват фалити в бранша. Потвърждават го и данните на КАТ: от началото на годината с над 9 % са намалели регистрациите на коли с пробег, съобщава КРОСС.

От началото на годината – почти 5000 по-малко употребявани коли – нов внос – са купени у нас в сравнение с първите три месеца на 2018 г. Автокъщите в страната са препълнени с употребявани коли, които отлежават на паркингите с месеци. Спадът, който търговците отчитат е между 10 и 60 %.

Според търговците, спадът идва на първо място, заради по-скъпата първоначална регистрация на автомобилите. И второ – заради психозата сред шофьорите след забраната на коли на дизел в някои западноевропейски градове.

реклама

Първият сериозен удар по бранша е бил преди 12 години – при влизането ни в ЕС, когато търговците продавали на загуба заради свръхпредлагане. Сега отново – някои от автокъщите работили на ръба. В момента 9 от 10 коли на пътя са втора ръка.

От бранша отчитат и друга причина за по-малкото продажби – свръхконкуренцията между отделните търговци. Нелоялната конкуренция също пречила на продажбите. Ако някои от автокъщите не издържат на този ценови натиск, не се изключват и фалити.

Пренасищането на пазара започва още от автокъщите в Западна Европа. Там в момента залежават десетки хиляди дизелови автомобили, чиято цена стремглаво пада. И ако преди половин година произволен автомобил щеше да струва €28 000, сега не може да бъде продаден и на €21 000, оплакват се търговците във Франция. И, ако през 2010 г. – 70 % от всички движещи се автомобили в страната са били дизелови , то днес този % е едва 34. Колите – внос от Франция, също били сравнително добре поддържани, заради стриктните технически прегледи там.

Ако някои от автокъщите не издържат на този ценови натиск, не се изключват и фалити.

реклама
loading...
1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Отиде си световно известният оперен певец Камен Чанев

реклама Снимка: operaplovdiv.bg Световноизвестният оперен певец Камен Чанев е починал от коронавирус. Той беше приет за лечение в болницата в Стара Загора. Камен Чанев е най-успешният български тенор с международна кариера, припомня БНР. Чанев е роден през 1964 г., завършва Френската гимназия в родния си град Сливен, а след това …

Новини
Безлов: Българите искат силен лидер, а не демократично управление

реклама Кадър БТВ В доклада на центъра „Демокрацията в България – все още крехка след три десетилетия преход“, експертите представят данните от своите проучвания, че след 30 години преход 45 на сто предпочитат силен и решителен лидер. 57 на сто от запитаните са заявили, че вярват, че нищо няма да …

Новини
Калин Сърменов: Театрите са едно от най-защитените пространства

реклама Снимка профил ФБ След влизането в сила на мерките от петък, затварят и всички места, където има възможно струпване на хора като кина, галерии и музеи и се преустановява провеждането на концерти до 21 декември. Като изключение са посочени театрите, които могат да продължат да работят, стига публиката да …